#VILÁGOM

Emléktáblát kap a világ leghíresebb magyar punkja Budapesten

dívány.hu 2016. szeptember 30., péntek 11:47

Erdélyi Tamást a világ nagy része Tommy Ramone-ként ismerte, és ő volt a Ramones nevű, mára legendássá vált punkzenekar első dobosa, ezzel együtt pedig a világ leghíresebb magyar punkja. Erdélyi 1949-ben született Budapesten, a Bajcsy-Zsilinszky út 36-38-as szám alatt laktak (a mostani Toldi klub melletti házban), míg aztán szülei '56-ban Amerikába menekítették a családot. Annak ellenére, hogy ő az egyetlen, aki magyar születésű zenészként bekerült a Rock And Roll Hall Of Fame-be (vagyis a világ legfontosabb zenészei közé), semmi nyoma nem volt eddig Budapesten, hogy innen származna. Eddig.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy hete fut a mozikban, utólag cenzúrázták a Kút című filmet

(sze) 2016. szeptember 30., péntek 11:34

A rendszerváltás óta nem volt arra precedens, hogy egy filmet cenzúráztak volna, pláne nem önként, még inkább nem úgy, hogy az már egy hete ment a mozikban. Most mégis ez történt: Grigor Attila Kút című trilleréből utólag vágták ki a jobboldali, nagy hatalmú producert, Magyarország egyik legbefolyásosabb filmgyártóját, Kálomista Gábort – írta a nol.hu.

A képkockán, ami szemet szúrt valakinek, Kálomista egy tévé képernyőjén tűnik fel mint a Páholy című HírTV-s produkció műsorvezetője. A nol.hu kérdésére a rendező Grigor Attila elmondta, számára a jelenetben nem Kálomista személye volt a lényeg, hanem a Páholy című tévéműsora és amit az képviselt”. A műsorvezető arca után 700 megfulladt migránsról szóló tudósítás következett. Grigor saját bevallása szerint ezzel a kontraszttal szerette volna érzékeltetni:„Ülünk valahol a Kelet és a Nyugat között."

A nol.hu még korábban megkereste Kálomistát, aki a telefonba úgy szólt bele: „Halló, itt Abszurdisztán!” Majd a kérdésre, hogy az ő kérésére vágták-e ki a képkockát, kijelentette, Gigor filmjével és annak különböző változataival egyáltalán nem foglalkozik, semmilyen álláspontja nincs és nem is szándékozik bekeveredni az ügybe – írják.

Az kiderült, hogy a film producere, Pusztai Ferenc szedette ki az ominózus jelenetet, de a miértekre ő sem adott magyarázatot, mint ahogyan a rendező és a forgalmazó Vertigo Media sem kívánta kommentálni a helyzetet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem véletlenül játszik Glenn Close ebben a horrorban

cukorka 2016. szeptember 29., csütörtök 18:01

A héten mutatják be a hazai mozik a Kiéhezettek című horrort, melynek rendezőjétől, a többek között Sherlock epizódokon edződött rendezőtől, Colm McCarthy-tól nem állnak túl távol a misztikumok. Már csak ezért sem találhattak volna nála jobb rendezőt M. R. Carrey bestsellerének egy, a zombikérdést (ha lehet egyáltalán ilyenről beszélni) sajátos képi világgal és másfajta nézőpontból körbejáró történetének megkoreografálására. A végeredmény ugyanis nemcsak egy újabb zombifilm, hanem az alapötletnek egy komolyabb feldolgozása, amiben a színészi játék és a folyamatos feszültségkeltés a fő elem a véres (esetleg teljesen indokolatlan) zombihentelések helyett. 

Nyilván, hiszen az nem lehet véletlen, hogy a sokszoros Oscar-díjas Glenn Close is beállt (gonosz?) tudósnak a történetbe, amiben egy kifejlett zombiktól hemzsegő világot láthatunk, meg azt ahogyan túlélők marék csoportja küzd a csak elsőre cukinak tűnő félzombi-gyerekekből kinyerni az ellenszert. A baj csak az, hogy a főszereplő kislány, Melanie (Sennia Nanua) tényleg elég cuki, ráadásul marha intelligens is, és az anyakomplexusát egyik tanítóján (igen, arra azért van energiájuk, hogy taníttassák a kis korcsokat, mielőtt ellenszert kevernek belőlük – ez mondjuk kicsit sántít) éli ki, akitől ráadásul nem is áll távol az anyaszerep. Dr. Selkirk (Anamaria Marinca) így aztán az élete árán is védi Melanie-t, amikor mit ad isten, menekülnie kell a teljesen véletlenszerűen kiválasztódott hatfős csapattal. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Átadták a Junior Prima díjakat

Dívány 2016. szeptember 28., szerda 17:52

Szeptember 28-án tíz fiatal művészt díjaztak színház- és filmművészet kategóriában – írja a Fidelio. A harminc év alatti kiválóságokat elismerő Junior Prima Díjat idén nyolcadik alkalommal adták át. Az FHB Bank támogatásával adományozott díjban 2016-ban az alábbi művészek részesültek:

  • Benkó Bence és Fábián Péter (rendezők, társulatvezetők)
  • Boross Martin (rendező)
  • Eke Angéla (színművész)
  • Fehér Tibor (színművész)
  • Lábodi Ádám (színművész)
  • Szilágyi Csenge (színművész)
  • Vecsei Miklós (színművész, fordító)
  • ifj. Vidnyánszky Attila (színművész, rendező)
  • Wunderlich József (színművész)

Az FHB Bank 2010-ben csatlakozott a Prima Primissima Alapítványhoz, azzal a céllal, hogy a színház- és filmművészet kategóriában felkutassa és jutalmazza az ifjú tehetségeket. A kiemelkedő teljesítményt nyújtó, harminc évesnél nem idősebb jelölteket a hazai színházi és filmes élet meghatározó képviselői ajánlották, ezáltal a jelölés már önmagában is fontos szakmai elismerésnek számít.


A 2016-ban díjazott tíz fiatal tehetséggel a Junior Prima család létszáma színház és filmművészet kategóriában 73 főre gyarapodott. A következő napokban a Fidelión részletesen is bemutatják a díjazottakat!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezzel az Őrült naplójával be is zárhatjuk az idei színházi szezont

cukorka 2016. szeptember 28., szerda 17:28

A Jurányi Inkubátorház idei évadnyitó előadása Bodó Viktor rendezésében az Egy őrült naplója, Keresztes Tamással a főszerepben. Elég komoly húzónevek, de elég komoly a színháztörténelmi háttér is, ami ezt a darabot majdnem pontosan negyven éve sújtja, hiszen ezzel nyitott 1977-ben a Pesti Színház, akkor Horvai István rendezte Darvas Ivánt. 

A47A1417
Fotó: Takács Attila

Nem tudom, hogy ez a tény mennyire nyomaszthatta az alkotókat, de azt igen, hogy ez az előadás lesz olyan híres, mint az elődje. Már csak azért is, mert nem is egy előadás, hanem kész összművészeti fesztivál, amit Keresztes másfél órában (mellesleg olyan 35 perccel gyorsabban, mint elődje - irónia!! - a szerk.) lenyom a színpadon. Cirkusz és képzőművészet, koncert és vásári komédia, mindeközben tűéles társadalomkritika és halálosan mély szerelmi dráma, azaz maga a totális őrület, ahol őrület = élet. Vagy inkább Élet.

Gogol Akszentyij Ivanovics Popriscsinje, a kitörni vágyó, reménytelenül szerelmes, nemesi származású hivatalnok Bodó rendezésében csak egy ártatlan és ártalmatlan szemlélője annak az őrültnek, amit a Katona József Színház színésze a szerepet megformálva hoz. Nem csak azt akarja megmutatni, hogyan jut el a kisember addig, hogy ő VII. Ferdinánd, a spanyol trón örököse. Mondjuk, inkább ő, semmint egy nő legyen az..

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen az első popdal, amit a mesterséges intelligencia szerzett

dívány.hu 2016. szeptember 28., szerda 15:01

A Sony CSL Research Laboratory, a Sony kutatóintézetének Flow Machines nevű programja mesterséges intelligencia segítségével elemzi az adatbázisába bevitt számokat, majd kérésre –megadott paraméterek alapján – képes önállóan összerakni egy újat - számolt be róla az Electronicbeats.net. Hajtás után meg is hallgathatja, milyen dalokat tud szerezni egy szoftver!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ernelláék Farkaséknál lehetnénk akár mi is

Miklya Anna 2016. szeptember 26., hétfő 17:35

Többször láttuk már ezt a drámai szituációt, filmekben is, amikor az egyik házaspár átmegy a másik házaspárhoz vendégségbe, és akkor ebben a szűk, intim közegben, ebben a párszemélyes térben bomlik ki a dráma. Ennyi egy jó író, jó rendező és jó színészek kezében épp elég ahhoz, hogy a film vagy színdarab megfelelően hasson, hiszen mindig mindenben az emberi történeteket és sorsokat keressük. Legyen szó a leggrandiózusabb filmalkotásokról, történelmi tablóról, dollármilliárdokból emelt díszletekről, a lényeg úgyis az, hogy szereti-e, megcsókolja-e, megmondja-e neki, kiderül-e, elhagyja-e, megöli-e vagy inkább megöleli.

879117 33
Fotó: port.hu
Távolról sincs vége, olvasson még »

7 érdekesség Hieronymus Bosch munkásságáról

bb 2016. szeptember 25., vasárnap 12:54

Kétségtelen, hogy a világ egyik legtöbbet vitatott és legtöbbféleképpen értelmezett művésze Hieronymus Bosch. A világhírű németalföldi festő jól ismert bibliai témájú tájképeiről, hátborzongató, fantasztikus elemekben gazdag mikroportréiról, melyeken rejtélyes hibrid lények, szörnyek, emberek és különféle állatok láthatóak, amikről sokan úgy gondolják, hogy az emberiség gyengeségeit és örök sorsát szimbolizálta a festő, megmutatva, hogy az esendő ember milyen könnyen válhat a gonosz martalékává.

Az 1450-es évek környékén született mester halálának idei, 500. évfordulója alkalmából számos online is elérhető program, kiállítás és film látott napvilágot, sőt idén még egy újabb Bosch festményt is azonosítottak a szakértők. A Mentalfloss szedte össze a legkülönösebb tudnivalókat a festő munkásságáról.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyerek szuperhős a láthatáron!

cukorka 2016. szeptember 24., szombat 09:19

Alain Gagnol és Jean-Loup Felicioli Fantomfiú című új, animációs filmjükben 85 percben mesélnek egy történetet egy beteg kisfiúról, aki képes kilépni a testéből, és ezáltal segítségére lesz egy jobb sorsra érdemes rendőrnek, aki a torz arcú, világhatalomra törő gonosz megfékezésén dolgozik. Nagy vonalakban erről szól a rendezőpáros legújabb filmje, akiket már 2012-ben Oscar-díjra jelöltek az Egy macska kettős élete című egész estés animációs filmjükért, és akik most se hibáztak. 

888651 33
Fotó: port.hu

A Fantomfiú jól átgondolt, szépen kivitelezett mese lett, pont olyan hosszban, amit még könnyű elviselni. Szívszorító drámának indul, amiben a néző egy beteg gyerekért aggódhat, és ahogy az már lenni szokott ez a beteg gyerek is sokkal bölcsebb és erősebb bármelyik felnőttnél. A helyszín New York, amivel gondolom az amerikai filmipar felé kíván nyitni a rendezőpáros, pedig a történet Párizsban is megállná a helyét, igaz talán akkor a gonosz nem tudna elég hangsúlyosan globális hatalomra törni, pedig ilyen szándékai is vannak. 

A történetben egy álarcos, torz arcú informatikus bűnöző próbálja átvenni a hatalmat, és fenyegetőzik, hogy meg is teszi ezt, amennyiben nem utalnak neki kimondhatatlanul sok pénzt a számlájára. A rendőrség tehetetlen, egyedül egy rendőr botlik véletlenül bele a főgonoszba, aki kórházba juttatja, de persze senki nem hisz neki. Ekkor jön a képbe a Fantomfiú, aki szintén a kórházban fekszik, és akinek van egy olyan képessége, hogy el tudja hagyni a testét és fantomként repül ide-oda a városban. Így folyamatosan el tudja kísérni a rendőr újságírónő barátját a veszélyes küldetésben, ám közben végig kapcsolatban tud maradni a rendőrrel is. Ők hárman veszik fel a harcot a gonosz ellen, rengeteget kóvályogva a metropolisz kikötőjében. 

Gagnol és Felicioli szeretik a humort, ügyesen is bánnak vele, a negatív figurák ügyefogyottsága minden vasárnap délutáni családi film legsarkalatosabb pontja, hiszen remekül oldja a feszültséget, ezért aztán gyermekeink sem szereznek maradandó lelki sérüléseket, amennyiben megnézik a mozit.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menekültkérdéssel, transzneműséggel és autizmussal indít a BIDF 2016

Böszörményi Edina 2016. szeptember 23., péntek 19:33

Menekültkérdés, transzneműség, autizmus: ez csak néhány téma azok közül, amiket érint az idei Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (röviden BIDF).

Az idei fesztivál a HúsVér filmek alcímet viseli, ami filmek szinopszisai alapján abszolút nem meglepő. Kivétel nélkül az összes film olyan világszerte általános érvényű kérdéseket vet fel és sztereotípiákat dönt le, amelyek manapság szinte minden társadalomban aktuálisak és fontosak – vagy annak kéne lenniük. Beszélhetünk itt akár a világot intenzíven foglalkoztató menekültkérdésről, kisebbségek harcairól az elfogadásukért, vagy éppen arról, milyen segítségekkel és hogyan tud egy autista fiú boldogulni és beilleszkedni a társadalomba.

A fesztivál filmlistáját böngészve ismét csak az derül ki, hogy bőven több olyan film van, amit érdemes volna megnézni, mint amire idő is lesz. Próbálunk kicsit segíteni a szelektálásban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A MoMA összes kiállítását megnézheti a neten

nemoszi 2016. szeptember 23., péntek 10:00

Biztos ismerős az a bosszúság, amikor rájön, hogy a kiállítás, amit meg akart nézni, előző héten bezárt. Vagy épp 80 éve. Na, a New York-i Museum of Modern Art megtalálta a megoldást, ugyanis olyan digitális archívumot épít, amiben minden kiállításuk teljes anyaga megtalálható 1929-től, az első MoMÁ-s kiállítástól napjainkig – írja az Openculture.

shutterstock 350699111
Fotó: 1000 Words / Shutterstock

Úgyhogy ha megnézné, milyen volt a 2015-ös Andy Warhol tárlat, csak kattintania kell, vagy a honlapon rákeresni Warhol nevére, hogy minden vele kapcsolatos anyagot kidobjon a gép. De érdemes átböngészni a teljes kínálatot, ugyanis a MoMA hihetetlen történelmének bár még csak egy része került ki a netre, de már ez is több, mint amit kívánhatunk. Természetesen semmi nem pótolhatja a valódi kiállításlátogatás élményét... vagy de, mégis: a Google Arts and Culture alkalmazása. Persze ha teheti, inkább utazzon el New Yorkba.

Menekültek, mutyi, magyar nyomor: ez 2016 Krasznahorkai szerint

Miklya Anna 2016. szeptember 22., csütörtök 18:05

Krasznahorkai László nemcsak élő klasszikusa a magyar irodalomnak, hanem külön kategória az irodalmon belül: ehhez hozzájárul egyedülálló kapcsolata is Tarr Bélával, aki olyan hűen tolmácsolja a vásznon regényeinek hangulatát. De akárcsak az írásaiból készült Tarr filmeket, Krasznahorkai szövegeit sem egyszerű befogadni. Nemcsak a hosszuk, de a súlyuk miatt sem.

14339449 10154039983557725 396807507 o
Fotó: Szilágyi Lenke
Távolról sincs vége, olvasson még »

A Kútfilm sajnos nem lesz kultfilm

cukorka 2016. szeptember 22., csütörtök 15:59

A méltán sok elismerést bezsebelt Nyomozó című film után Gigor Attila új alkotással rukkolt elő, aminek a reklámkampányára is rendesen odafigyelt, így aztán a nyarunk arról is szólt, hogy vártuk ezt a magyar sivatag közepén játszódó, furcsa képi világgal operáló Kút című művet. Annál is inkább, mert Jankovics Péter karaktere már hosszú idő óta filmfőszerep után kiált és örültünk neki, hogy a főszereplők kiválasztásában eddig is ügyes Gigor végre felfedezte magának a korábban Bodó Viktor Szputnyik Hajózási Társaságában játszó színészt. 

Aztán rögtön dühöngéssel kezdtük a mozizást, mert az azért felháborító, hogy 2016-ban még mindig traileren kell felvenni egy autós jelenetet, a Kút márpedig ezzel indul: Laci és anyja (Udvaros Dorottya) autókáznak a semmibe, hogy a kallódó, érzékeny fiút lerakják iszákos, a gyereket még kétévesen elhagyó apjánál, a benzinkutasnál (Kovács Zsolt). Anyuka aztán füstölgő kerekekkel jobbra el, apa és fia, meg egy láthatóan folyamatosan ott lébecoló béna (Tzafetás Roland) meg egymásra maradnak a helyszín alapján valahol félúton Las Vegas és az osztrák határ között (látvány: Pater Sparrow), de az biztos, hogy nem a mosoni pihenőhelyen. 

Aztán jön egy kisbusz, vele a kurvák, meg a krimiszerű problémák, valamint egy teljességgel érdektelen, rosszul eljátszott és nagyon, nagyon hosszan folytatódó történet a történetben, aminek megértésére kilencven percet kell várnunk, de minek. Szóval, ott tartunk, hogy a kisbusz lerobban a Svejcba tartó kurvákkal (a kötelező klisék: Pokorny Lia - kiöregedettre sminkelt kurva, otthon gyerekkel; Trokán Nóra - nagypofájú, cigány kurva; Kurta Niké - dugni kedvelő, kezdő kurva; Irma Milovic - külföldi kurva, kb. a Macskafogó című rajzfilmből Pissy) és mindenki nagyon feszült lesz ettől a helyzettől. Ráadásul az egész amiatt van, mert a társaságot vezető strici (Horváth Csaba) haragszik valamiért a főszereplő apukájára, a kutasra.

A két éjszakát magába ölelő filmben kialakul egy szerelem, jut nettó 27 perc egy dögunalmas mesére, amit a színészek olyan őrült izgalommal hallgatnak minden esetben, mintha George R.R. Martin diktálná nekik halálos ágyán a Trónok harca befejező kötetét, míg végre megérkezik László Zsolt és történik valami váratlan. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért ne lehetne címlaplány értelmi sérült nőkből?

Miklya Anna 2016. szeptember 21., szerda 19:28

A nyolcadik kerület szívében működik a Nem Adom Fel Kávézó, az elsőfogyatékosok által alapított és működtetett kávéházBudapesten, ahol egyrészt már egy kávéval vagy szendviccsel is támogatni tudunk megváltozott munkaképességű embereket, másrészt maga a kávé vagy szendvics is remek, a hely pedig otthonos és barátságos, mintha csak jó ismerősök nappalijába ülnénk be lazulni egy kicsit. A kávézó ad otthont október 10-ig a Relatív Szépség című kiállításnak: a projekt keretében egy profi stáb ékszermodelleket és címlaplányokat varázsolt értelmi sérült fiatal nőkből.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lehet, hogy a Huffnágel Pistivel se lettem volna boldog?

Lina 2016. szeptember 20., kedd 19:18

Laura Barnett, a The Telegraph és a The Guardian egykori belsős munkatársa első, Variációk egy párra című regényében egy szerelem kifutásának különböző lehetőségeit dolgozza fel. A regénytől pont az kaptuk, amit vártunk: könnyed szórakozást, és olyan történeteket, amikkel szinte mindenki tud azonosulni. És egy kellemes meglepetést: a könyv lavór nélkül olvasható azok számára is, akiket émelyítenek a romantikus lányregények.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Visszatér Jo Nesbø alkesz nyomozója

dívány.hu 2016. szeptember 20., kedd 10:11

A norvég krimi egyik legismertebb szerzője, Jo Nesbø több mint három év kihagyás után folytatja a regényfolyamot, ami világszerte ismertté tette.

Az író Facebook-oldalán jelentette be, hogy 2017 májusában újabb könyvet jelentet meg a klasszikus hardboiled karakterek nyomdokait hűen követő, keményfejű, alkoholista magányos hős nyomozója, Harry Hole főszereplésével.

A könyv címe angolul The Thirst (A szomjúság) lesz, a sztoriról pedig annyit tudni, amit az író a facebookos bejelentésben felvázolt. Eszerint Hole visszatér a rendőrség kötelékébe, miután egy sorozatgyilkos online társkeresőkön ismerkedők között kezdi szedni az áldozatait.

A könyv magyar megjelenéséről egyelőre természetesen semmit sem tudni, de biztos nem kell majd sokat várni rá. Az angol nyelvű verzióra az előrendelés már most elindult, az Amazonon közel 28 dollárért (kb. 7500 forintért) adják a Kindle-verziót.

Ha van egy jó szöveged, kiállnál, elmondanád, gyere! - Tízéves a magyar slam

Miklya Anna 2016. szeptember 19., hétfő 19:24

A slam az a nagyon vagány és fiatalos dolog, amikor emberek felállnak a színpadra és felolvassák a saját versüket. Vagy fejből mondják. Vagy előadják egy kisebb performansz keretén belül. Mi az a slam pontosan, és miért van akkora sikere az egész világon? Hogyan lehet valaki slammer és mik a legmenőbb témák? Mit lehet tolerálni a színpadon és mit nem? Mikortól lett sikeres a slam Magyarországon, hogyan nőtte ki magát kis elzárt szubkultúrából akkorává, hogy már a tananyagba is bekerült, és mit gondol az érintett költő, Simon Márton, a Polaroidok című kötet szerzője arról, hogy volt már, aki belőle érettségizett? Mavrák Kata Hugee-val és MC Zeek-kel, aBudapest Slam Klub évek óta állandó házigazdáival a havi klubokról, a héten induló országos bajnokságról, és a szervezet kérdéseiről beszélgettünk, Simon Márton pedig a saját slam-pályájáról, mentori felelősségéről és aHadikos Slamtornánról osztott meg velünk részleteket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

85. születésnapja alkalmából is a nőkért állt ki Mészáros Márta

etelka 2016. szeptember 19., hétfő 09:12

Ma ünnepli 85. születésnapját Mészáros Márta, Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas forgatókönyvíró-rendező, aki jelenleg az Aurora Borealis - Északi fény utómunkálatain dolgozik.

Az Örökbefogadás (Arany Medve, Berlinale 1975), a Kilenc hónap (FIPRESCI-díj, Cannes 1977) és a Napló gyermekeimnek (Zsűri különdíj, Cannes 1984) forgatókönyvíró- rendezője ma ünnepli 85. születésnapját. „Jó egészséget kívánok magamnak, és remélem, hogy még csinálok jó filmeket! Azt kívánom, a nők legyenek szabadok, önállóak és több teret kapjanak az élet minden területén! Szeretnék több nőt látni a Parlamentben és remélem, a nők és férfiak közötti fizetési különbségek is hamarosan eltűnnek.” – nyilatkozta Mészáros Márta.

A nemzetközileg is elismert rendezőnő 1935–1946 között a Szovjetunióban élt. Moszkvában az Össz-szövetségi Állami Filmfőiskolán szerzett filmrendező diplomát 1956-ban. 2011 – ben megkapta a Magyar Filmkritikusok Életműdíját, 2013-ban a Prima Primissima díjat, 2016-ban pedig a Pulai Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját, az Arany Arénát. Legújabb, immár 26. alkotása, az Aurora Borealis - Északi fény forgatása tavaly decemberben zárult le. Nyáron befejezte a film vágását, jelenleg a digitális effekteken végzik az utolsó simításokat.

A film világpremiere az alkotók reményei szerint egy nagy múltú, európai A kategóriás fesztiválon lesz és 2017 tavaszán kerül a hazai mozikba Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska főszereplésével.

Az Aurora Borealis két idősíkon futó, fordulatokban gazdag családtörténet, amely anya és lánya kapcsolatának mélységeit boncolgatja. A Bécsben élő sikeres ügyvéd, Olga (Tóth Ildikó) idős anyja, Mária (Törőcsik Mari) váratlanul kómába esik. Amíg Mária élet és halál közt lebeg, Olga egy mélyen elhallgatott titokra bukkan. Az egyre szenvedélyesebb kutatás  az '50-es évek háború utáni Európájába vezeti vissza, ahol útja végén ő maga áll: egy olyan ember, akit korábban nem ismert. A film szokatlan helyzetekben, női érzékenységgel beszél az identitásválságból adódó drámai helyzetekről, a széttöredezett Európa háborúi okozta, soha nem gyógyuló sebekről, az elmúlásról, valamint a hazugságok és elhallgatások leleplezésének felszabadító erejéről. A forgatókönyvet Mészáros Márta, Pataki Éva és Jancsó Zoltán közösen jegyzik.

A film operatőre Piotr Sobocinski. Az Aurora Borealis - Északi fény a Filmteam gyártásában készül, producere Major István, társ-producere Gül Togay.A film világpremiere az alkotók reményei szerint egy A kategóriás fesztiválon lesz és 2017 tavaszán kerül a hazai mozikba.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Filmes bakik Dorothy fekete cipőjétől a visszanőtt lábon át az androidnő rúzsáig

aa 2016. szeptember 17., szombat 07:56

Még a legprofibb és legnagyobb költségvetéssel készült hollywoodi produkciókba is kerülnek illetve maradnak benne olyan bakik, amiket valószínűleg ki sem szúrnánk, ha nem mutatnának rá a lelkes rajongók és az olyan szemfüles szaklapok, mint például a Dose.com. A hajtás után mutatunk párat a filmtörténet legklasszikusabb baklövéseiből!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Izgalmas hétvége jön a Bartók Béla Boulervard-on

ermiz 2016. szeptember 16., péntek 15:51

Péntektől vasárnapig tart az Eleven Ősz rendezvénysorozat, melynek egyik célja, hogy a nemrég felújított Bartók Béla utat kulturálisan is "felújítsák". "Kosztolányi, Karinthy, Móricz és a magyar kultúra többi óriása az 1900-as évek elején a Bartók Béla úton élénk társadalmi életet generált jelenlétével az akkori Buda felkapott boulevard-jának kávéházaiban. Ez az izgalmas, lüktető szellemi környezet kedvezően hatott a kulturális és üzleti életre. Ennek hatása máig érezhető és a hely szelleme arra kötelez minket ma is, hogy a Bartók Béla út közeli és távolabbi jövőjéről gondolkodjunk. Itt az idő tehát ennek újratöltésére, és a mai kornak megfelelő újraélesztésére, a szellemi pezsgés újbóli beindítására!" - fogalmaznak a szervezők, akik a Bartók Béla utat Buda kulturális tengelyeként szeretnék újjáéleszteni Bartók Béla Boulervard formájában, és ennek jegyében évente kétszer, tavasszal és ősszel szerveznek egy csomó izgalmas programot.

13882411 678544792301454 3591167962480448643 n.png
Távolról sincs vége, olvasson még »

"Arra törekedtünk, hogy élvezzük a saját munkánk folyamatát"

Miklya Anna 2016. szeptember 15., csütörtök 18:57

Hajdu Szabolcs legújabb filmje, az Ernelláék Farkaséknál szinte a semmiből nyerte meg a Karlovy Vary fesztivál nagydíját, a Kristályglóbuszt (és kapta meg ugyanitt a rendező, aki egyben a férfi főszerepet is alakítja, a legjobb színész díját). A film rekordidő alatt, szinte semmi pénzből forgott a rendező-színész házaspár, Hajdu és színésznő felesége, Török-Illyés Orsolya lakásán, gyerekeik is játszanak benne, Hajdu főiskolás tanítványai látták el az operatőri feladatokat, és marketingre sem tudtak költeni. Az eredetileg a Maladype színház hétköznapi témákat (házasság, külföldre költözés, gyerekek) boncolgató előadásából forgatott film ehhez képest azóta végigturnézott jó pár országot és fesztivált, és hamarosan bekerül a mozikba is: Magyarországon a Cinefesten és lakásvetítéseken mutatják be először, majd jövő héttől, szeptember 29-től bárki megnézheti. A rendezővel és feleségével-alkotótársával az alkotás folyamatáról beszélgettünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Te mit vinnél magaddal, ha tíz perced lenne a menekülésre?

(va) 2016. szeptember 15., csütörtök 16:16

„Ha el kéne hagynod az otthonodat, te mit vinnél magaddal?” – ezzel a kérdéssel kezdődik az a videó, amelynek nyitó képkockáin egy vélhetően szír város bombázása látható testközelből. A megrázó képsorok egy hihetetlenül erős performanszot vezetnek fel, amelyben világsztárok állnak ki a menekültekért. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának ma a Facebookon debütált kampányvideójában Kate Blanchett mellett Neil Gaiman, Keira Knightley és egy rakás ismert hollywoodi színész nem a Tudta?-plakátok színvonalán beszél a menekültkérdésről.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Dokumentumfilm, ami elvezet a Gyönyörök kertjébe

aa 2016. szeptember 14., szerda 18:41

Az év egyik legmenőbb művészettörténeti sorozatának, a Művészet templomai-nak keretében vetítik azt az ismeretterjesztő filmet, ami az 500 éve elhunyt németalföldi festő, Hieronymus Bosch (vagy ahogyan a spanyolk hívják El Bosco) leghíresebb munkájáról, a Gyönyörök kertjéről és annak titkairól szól. A José Luís López Linares által rendezett filmet megnézve pedig bárki kedvet kap arra, hogy ellátogasson a festő szülővárosában, ‘S-Hertogenboschban évente megrendezésre kerülő Bosch Parádéra, és többet megtudjunk arról a világról, amiben a festő alkotott.

Távolról sincs vége, olvasson még »

"A legnagyobb bánatom, hogy nem vihettem be a gépfegyveremet"

Miklya Anna 2016. szeptember 13., kedd 18:40

Jó  alakú, csinos fiatal lány egy videojáték-vásáron, tetőtől talpig testre simuló jelmezben: "mi mindent nem adnak manapság a modellekre!" - gondolná a néző. Csakhogy a lány nem modell, hanem cosplayes: jelmezének minden egyes darabját maga tervezi meg és készíti el, a ruháktól kezdve a szükséges páncélokon, fegyvereken át a különleges ékszerekig. A magyar cosplay-szcéna egyik legismertebb alakja, a Cosplay.hu alapító tagja, Yuriko az általa szervezőként és műsorvezetőként is jegyzett Őszi Cosplay Party és Fantasy Expo előtt adott nekünk interjút. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mutatjuk a trolit, ami nincs is ott, de jól néz ki

nemoszi 2016. szeptember 11., vasárnap 18:59

Európában egyre kevesebb városban állnak trolibuszok a közösségi közlekedés szolgálatában, de Litvánia fővárosa, Vilnius pont egy ilyen város – írja a Fubiz.net. A troli tehát már önmagában érdekes lehet egy turistának, hát még egy olyan troli, amilyet Liudas Parulskis művész dekorált a Studio Vietával közreműködve! A Vilnius Street Art fesztivál negyedik éves rendezvényére ugyanis Parulskis és csapata több trolibuszt is optikai illúziókká változtatott, azaz úgy festette meg őket, hogy ha épp a megfelelő helyen áll meg/halad át jármű, szinte eltűnik környezetében, valahogy így: 

no. 17 troleibusas savo isnykimo taske! @studio_vieta #vilniusstreetart #vilniusstreets #vilniusstreetartfestival #vieta

Vilnius Street Art Festival (@vilniusstreetartfestival) által közzétett videó,

A projekt címe "Vanishing Point", azaz "Enyészpont": a troli belevész környezetébe, eltűnik hirtelen a néző szeme elől, miközben a festmény nemcsak elvesz, hanem hozzá is tesz a valósághoz: például a fenti járművön egy farkas sétál át az úton – ami jó eséllyel a valóságban soha nem történhet meg, csak a trolibusz oldalán. És miért pont farkas? Mert az Vilnius mitikus állata a város több mint ezer évvel ezelőtti alapítása óta.

Ha Vilniusban jár, még egy ideig elkaphatja a különleges pillanatot a Tumo Vaizganto utca és Gediminas Prospect kereszteződésben. Még több fotó a festés folyamatával együtt itt található!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés