#VILÁGOM

Bob Dylan dalszövegei irodalmi Nobel-díjat értek

dívány.hu 2016. október 13., csütörtök 15:25

Bob Dylan kapta csütörtökön a Svéd Akadémiától az irodalmi Nobel-díjat, ezzel ő az első amerikai szerző,Toni Morrison 1993-as díja óta, aki megkapta ezt az elismerést - írja a Washington Post.

Dylan ugyan nem irodalmárként ismert, de a Nobel bizottság indoklása szerint a díjat azzal érdemelte ki, hogy új költői nyelvet vitt az amerikai dalszerzői hagyományokba. A díj egy 18 karátos aranymedál mellett 8 millió svéd koronának megfelelő (kb. 257 millió forint) pénzjutalomból áll.

A díjat 1901 óta ítélik oda, de arra még nem volt példa, hogy az irodalmi szekcióban költőkön és írókon kívül más művész nyerhesse a díjat. 

Az idén 75 éves Dylan a 60-as évektől kezdve aktív, olyan híres slágerek kötődnek a nevéhez, mint a Like A Rolling Stone, a Tambourine Man, vagy a Knockin' On Heavens Door. Stílusában leginkább az egyszerű folk-, country-hagyományokat vitte tovább, rendszeresen fogalmaz meg dalaiban társadalmi problémákat, a legtöbbször a polgárjogokról, az esélyegyenlőségről és a háborúellenességről énekel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Álnév mögé rejtőző magyar szerzők, akikről nem tudjuk, kicsodák

Miklya Anna 2016. október 12., szerda 18:16

Az egész irodalmi és (nem csak az irodalmi) közélet felkapta a fejét néhány napja, amikor egy olasz oknyomozó újságíró, Caudio Gatti azt állította, leleplezte a leghíresebb, nem saját nevén publikáló olasz írónőt, Elena Ferrantét. Elena Ferrrante világhírű, remek író, aki nem véletlenül bújt álnév mögé: érzékeny, személyes, felkavaró témájú regényeket ír, és szeretné, ha a környezete, magánélete biztonságban maradna az ő rejtőzködésével. Az újságíró nem tartotta tiszteletben ezt a kérést, arra hivatkozott, hogy a kíváncsi olvasónak egyszerűen joga van tudnia a kedvencéről. Véleményével azonban rengetegen vitatkoznak: szerintük egy szépíró mégsem egy Kim Kardashian, művészete lényege éppen abból áll, hogy ő dönti el, mit és hogyan oszt meg a világgal, és azt milyen formában teszi. Egy írói álnév pedig sokszor épp úgy a művészeti koncepció része, mint bármi más. Írói álnevet használni és inkognitót gondosan őrizni persze nem csak nemzetközileg ismert bestselleríróknak szokása. Akad jó pár kortárs szerző Magyarországon is, akik sikerrel bújtak vagy bújnak ma is álnév mögé.

GettyImages-520452194
Fotó: Boston Globe / Getty Images Hungary
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ráér? Olvasgassa Paul Klee jegyzetfüzetét!

(sze) 2016. október 11., kedd 10:23

Paul Klee-t a századforduló emblematikus művészeként ismerjük, de annyira megérezte a jövő trendjeit, hogy absztrakt Bauhaus elképzeléseivel a mai művészeket is lenyűgözi.

Több mint 9000 alkotást hagyott hátra az utókorra (ha nem számítjuk a fiának készített kesztyűbábjait), de nemcsak ezt köszönhetjük neki, hanem egy csomó hasznos jegyzetet is, amit még oktatóként írt. Paul Klee modern művészetről írott esszéi eddig csak angolul jelentek meg két kötetben (The Thinking Eye, The Nature of Nature), de most már online is elérhetőek lesznek - adta hírül az Openculture Magazin. Hogy miért fontos ez?

GettyImages-545657079
Fotó: ullstein bild / Getty Images Hungary
Távolról sincs vége, olvasson még »

Extravagáns tinédzserek, őrült huszasok, megszállt harmincasok, ez a Mondocon

Miklya Anna 2016. október 10., hétfő 19:02

 

A fantasy, anime és szerepjáték iránti rajongásomat a legtöbb barátom nem érti, és őszintén megvallva nem is vagyok teljesen a szubkultúra része, mert nincs se időm, se energiám elemi mennyiségű animét, fantasyt és egyebet dönteni a fejembe, néha játszok a haverjaimmal egy kis Cthulhu-t, és ennyike. De őszintén és szívből irigylem azokat a kölköket, akik most, illetve az elmúlt tíz évben voltak tinédzserek: ha nekem egy évtizeddel korábban ilyen lehetőségeim lettek volna, ilyen jó kapcsolati hálóval, rendezvényekkel, versenyekkel, közösséggel, mint most, biztos nem úsztam volna meg beteges rajongás nélkül. Tekintve azonban, hogy ebből sajnos kimaradtam, csak távolról csodálom őket: ahogy nagyjából évente egyszer, ebben az évben is kimegyek valamelyik Mondoconra, mert az egész rendezvénynek már a hangulata is lebilincselő.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Itt az Instagram új sztárja: az árnyékrajzoló

(sze) 2016. október 10., hétfő 09:24

Egész sztorikat lát bele egy belga filmes a mindennapi tárgyak árnyékába és ezt nem átallja mások tudomására hozni. Vincent Bal rajzaival megeleveníti az árnyékvilág legviccesebb oldalát.

Minden egy teáscsésze árnyékával kezdődött, mondja a belga művész, aki számára azóta nincs olyan árnyék, amibe ne látna bele történeteket. Mint írja magáról, egy film esetében három év kell, mire egy ötletből műalkotás lesz, itt két perc is elég ehhez. Vincent Bal rajzai megvásárolhatóak képeslap formájában, decemberben pedig könyvet is megjelentet belőlük.

Addig is, nézegesse Bal Instagram-oldalát! Vigyázat, addiktív!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Öltözködésükkel lázadnak az örmény nők

bb 2016. október 9., vasárnap 17:43

bulgáriai American Universityn végzett újságíró, Anush Babajanyan az örmény nők öltözködési szokásait mutatja be Inlandish című munkáján keresztül, ami különösen merész ötlet egy olyan társadalomban, ahol a női szerepek tradicionális megítélése radikálisan különbözik a nyugati kultúrkörben megszokottól. Tehát ezúttal nem az örmény származú celebnőről, Kim Kardashianről lesz szó.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A punk vajon mi

hv 2016. október 7., péntek 16:10

We use the best / We use the rest címmel rendezett vagány kiállítást a magyar punk történetéről Oltai Kata.

 A komfortzónán túl

Oltai Kata művészettörténész kurátorként sem arról híres, hogy kerülné a társadalmilag vitatott megítélésű, ugyanakkor húsbavágóan fontos témákat. A jelenleg éppen a FERi nevű feminista galéria megnyitásán dolgozó (és nem mellesleg a Konfekcióban Vida Verával együtt butikozó) kurátor rendezett már kiállítást Komfort címmel a női testrészekhez és szerepekhez kötődő sztereotípiákról, a szexuális és társadalmi nemi szerepek itthon háttérbe szorított, de elképesztően fontos művészeti reprezentációjáról, de a Borsos Lőrinc fiktív személyiség mögött rejtőző alkotópáros több helyszínen futó kiállításának megvalósításában is részt vett. A Capa Központban Second Skin – Társadalmi konstrukciók vizuális kódjai címmel rendezett nagy tárlatot két évvel ezelőtt, de szerkesztőként dolgozott például Déri Miklós idén májusban megjelent portrékötetén is.

We use the best

A társadalmi tabuk, az álszentség, a merev, begyógyult reflexek és sztereotípiák ellen dolgozik a legújabb, a kArton Galériában október 28-ig látogathatóWe use the best / We use the rest című kiállítása is, amely a magyar punk 1970-es és 1980-as évekbeli tárgyain, képein és dokumentumain keresztül hozza létre egy ismert korszak kevésbé ismert szereplőinek elbeszélhetőségét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez a vonat elment

Miklya Anna 2016. október 6., csütörtök 18:57

Se nekem, se a szerkesztőségnek nincs bajunk egy jó krimivel, egy tisztességesen megírt ponyvával, egy szórakoztatóan kommersz filmmel, sőt. Szeretjük őket, imádjuk kikapcsolni rajtuk az agyunkat, mert annyira jólesik. Viszont a popcornból és lektűrből is létezik minőség, amin kényelmesen és jóízűen elcsámcsoghatunk egy fáradt nap végén. Ezzel a nem túl magas elvárással ültem be A lány a vonaton filmbemutatójára, különös tekintettel arra, hogy az alapjául szolgáló könyv,Paula Hawkins azonos című krimije a tavalyi év egyik óriási sikere volt.

892588 33
Fotó: port.hu
Távolról sincs vége, olvasson még »

Nincs jobb Cooper ügynök és Tuskó Lady John Malkovichnál!

aa 2016. október 5., szerda 14:58

Úgy tűnik, nem csak mi vagyunk izgatottak a 2017-re áttolt új Twin Peaks sorozat miatt, hanem John Malkovich is, aki a Psychogenic Fugue című kisfilmmel tiszteleg David Lynch legendás tévésorozata, annak karakterei, illetve az olyan klasszikusok előtt, mint például a Lost Highway – Útvesztőben, a Radírfej, a Kék bársony vagy az Elefántember.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Schmied Zoltán társulatával zsidó népmeséket vinne iskolákba

maze 2016. október 4., kedd 16:34

A Liza, a rókatündér bájgúnár nőcsábásza, a Centrál Színház társulatának tagja, és nem utolsó sorban Schell Judit színésznő gyermekeinek apja jelenleg a Gólem Színháznak rendez gyerekdarabot, mégsem akar rendező lenni. Örül a feladatnak, mert régi kollegáival tölhet minőségi időt, ám közösen játszani velük már nem lenne ideje. Sok kasztingra ját, ami miatt szerencsésnek érzi magát, bár kicsit frusztrálja, hogy a nézőket mindig jobban fogja érdekelni, mit írnak róla a bulvárlapok, mint amit művészileg tenne le az asztalra. Viszont nagyon boldog lenne, ha most ezek az általuk összegyűjtött zsidó népmesék is legalább ennyire érdekelnék a népet.

Most, hogy a Gólem Színházzal újra kapcsolatba kerültél a független színházzal, össze tudnád hasonlítani a mai független létet azzal, amit ti annak idején Horgas Ádámmal és az Atlantisszal csináltatok Jordán Tamás igazgatása alatt a Merlin Színházban?

Nehéz összehasonlítani, hiszen akkor ebből éltem, most meg nem vagyok független, a Centrál Színházzal állok szerződésben. Igazából csak abban a nagyon rövid időszakban voltam független, amikor elküldtek a Nemzetiből. A szabadúszásban az a legnehezebb, hogy akkor folyamatosan dolgozni kell. Ha alkalmazásban vagy, akkor is folyamatosan dolgozol, de akkor valamivel jobban meg vagy kötve, nincs nagyon választásod, mit játszol. 

Atlantisz Társulat

Az Atlantisz társulatát Horgas Ádám színész, rendező, táncos koreográfus alapította 1995-ben. Schmied Zoltán karrierje is itt indult, 2003 őszéig volt tagja a színész.

A nagy sikerű előadásokat játszó csapat Jordán Tamás Merlin Színházában lelt otthonra. 

       

Azért is lovagolok ezen, mert most sok év után újra az egykori atlantiszosokkal dolgozol, méghozzá a GÓLEMESE – avagy így ment a rabbi hohmecolni! című darabon… 

Igen, húsz éve nem dolgoztunk együtt, úgyhogy ebből a szempontból is nagyon izgalmas a közös munka, jó újra látni őket. 

Mi hívta életre ezt az előadást?

A régi atlantiszos társaim hárman – Bognár Anna, Berki Szofi és Bernáth Dénes – vannak ebben a Szamárfül projektben, ők régóta készítenek gyerekelőadásokat. Mivel annak idején az Atlantisban mi is csináltunk Greifenstein Jánossal egy nagy sikerű meseelőadást, úgy gondoltuk, jó lenne valami hasonlót együtt összehozni. Ezért vittük ezt a bábos, vicces, kicsit gyerekeknek, kicsit felnőtteknek szóló vonalat tovább. Egyszer felmerült bennem, hogy mi lenne ha csinálnánk egy ilyet zsidó népmesékből. Így kezdődött, és májusban elkezdtük kitalálni, aztán augusztusban meg próbálni; addigra szedtük össze hozzá a jelmezeket, meg a kellékeket. Volt egy előbemutató belőle a Zsidó Nyári Fesztiválon, de valójában itt a Jurányiban lesz az igazi majd október 16-án

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menjen olcsón mozizni!

ermiz 2016. október 3., hétfő 15:30

Idén ötödik alkalommal rendezik meg a Cinema City FilmÜnnepet a hálózat budapesti és vidéki mozijaiban, melynek az egyik lényege, hogy nagyon olcsón, 750 és 950 forintért vásárolhatnak jegyet több mint 40 különféle filmre a nézők október október 6-9 között. Ráadásul a műsoron szerepel három premier előtti vetítés, és négy premierfilm is

 A Wellhello #sohavégetnemérős című filmjének exkluzív epizódjait, valamint Szabó Simon fesztivál-díjas Ebéd előtt című rövidfilmjét is jóval a hivatalos bemutató előtt láthatják az érdeklődők az alkotók jelenlétével szervezett közönségtalálkozó keretében.

shutterstock 337142300

A három premier előtti film az  Aladin legújabb kalandjai,a Belle és Sébastien – A kaland folytatódik, valamint a Lángelmék – ezek mindegyikére válthatóak akciós jegyek. Családi program lehet a Kubo és a varázshúrok című animációs film, vagy Pizsamaparticímű svéd gyerekfilm. A thriller kedvelőinek szól a nagy sikerű könyvből készült a felnőtt humort szeretők pedig a Virsliparti című filmen szórakozhatnak majd.

A Wellhello, azaz Fluor Tomi és Diaz, #sohavégetnemérős című epizódfilmjénekexkluzív részleteitközönségtalálkozó keretében először nézhetik meg a hivatalos bemutató előtt a rajongók. Szabó Simon Ebéd előtt című rövidfilmje, mely már több nemzetközi díjat is besöpört, szintén közönségtalálkozó keretében lesz Magyarországon először megtekinthető.

Ha ez nem lenne elég, lesz filmklub Réz Andrással, emellett a FilmÜnnep TV keretében több mint 50 beszélgetést és ugyanennyi filmelőzetest nézhetnek meg online és mobilról a mozirajongók. Három nagy filmes univerzum is a témák között szerepel a FilmÜnnep TV-ben, így a következő Star Wars folytatás, a Zsivány Egyes, a Harry Potter sorozat előzményfilmje, aLegendás állatok és megfigyelésük, valamint a Dr. Strange kapcsán látható majd beszélgetés A Star Wars és Marvel univerzumokról, valamint J. K. Rowling karaktervilágáról. A filmes szakemberek és színészek mellett számos híresség is mesél majd mozis élményeiről.

A Cinema City FilmÜnnep előadásaira jegyvásárlás a pénztárakban, a www.cinemacity.hu oldalon vagy Simple applikáción keresztül lehetséges. Jegyfoglalásra nincs lehetőség.

Realista kecskék és impresszionista tehenek műveit aukciózzák Oregonban

aa 2016. október 2., vasárnap 17:53

Még a pucéran cangázós bulinál, a McMinnville-i UFO fesztiválnál és a Bosch parádénál is furcsább eseményt tudhat magáénak az oregoni Baker City, ahol idén 10. alkalommal rendezték meg a világ egyik legviccesebbb művészeti kiállítását és árverését. A Great Salt Lick (kb Nagy Sónyalás) elnevezésű esemény pontosan az, amit a neve mond: tehenek és más haszonállatok által formára nyalt sótömböket csodálhatnak és vásárolhatnak meg az érdeklődők - számolt be a pdxwnbr.org. a világ egyetlen ilyen jellegű fesztiváljáról. Az idei Nagy Sónyalat aukciót szeptember végén rendezték, és bevételét – ahogy eddig is minden évben – a város Parkinson kutatással foglalkozó alapítványának, az OHSU javára ajánlják fel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mutatjuk, milyen lesz Jim Jarmusch Iggy Pop filmje!

bb 2016. október 2., vasárnap 13:26

Termékeny éven van túl Jim Jarmusch, aki idén két filmmel is jelen volt a 69. Cannes-i Filmfesztiválon. Az egyik az október végén mozikba kerülő dokumentumfilm, a Gimme Danger, amit Iggy Popról és a hetvenes években legendássá vált zenekaráról, a The Stoogesról forgatott a 63 éves rendező, és  sosem látott archív felvételeket is láthatunk majd benne. Jarmusch és Iggy Pop nem újdonsült alkotópáros, a zenész szereplőként feltűnt már például a 2003-as Kávé és cigaretta című filmjében (Jarmusch másik nagy kedvencével, Tom Waitsszel együtt), vagy az 1995-ös Halott ember című film egy kisebb epizódszerepében - írja az exclaim.ca.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csupó Gábort leszívja az animáció, a Pappa Pia viszont formabontó lesz

maze 2016. október 1., szombat 19:57

Az animációs szakemberből lett filmrendező Los Angelesben Bart Simpsonon kívül még rengeteg animációs mesehőst hívott életre, mígnem filmrendezésre adta a fejét. Neki köszönhetjük a Híd Terabithia földjére és a Holdhercegnő című családi mozikat is. Most egymilliárd forintból forgatott nagyszabású, zenés filmet Szabó Kimmel Tamással a főszerepben, ennek legutolsó, éjszakai forgatásán beszélgettünk vele.

Ez az utolsó munkanapod a film rendezőjeként, milyen érzés, hogy lassan befejeződik a Pappa Pia forgatása? 

Nagyon kettős. Egyrészről örülök, hogy kész vagyunk, a másik részről viszont szomorúság fog el, mert annyira jó volt ezen a filmen dolgozni! Nem is akarok arra gondolni, hogy vége van, mert megszoktuk és megszerettük egymást, és maga a projekt is annyira izgalmas volt, imádtuk minden másodpercét! Azt azért még nem mondjuk, hogy készen van, hiszen rengeteg utómunka vár még ránk, majdnem ugyanannyi, mint maga felvétel volt. Ott van a rengeteg poszt-produkció, a vágás, a színezések, meg a vizuális effektek, szóval még minimum hat-nyolc hónapig dolgozunk. Ez a nagy stáb, akikkel 55 napon keresztül összemelegedtünk, mint egy nagy család, most egyik napról a másikra szétszéled, és másik projektbe kezd. 

Arról nem is beszélve, hogy te pedig visszautazol Amerikába, így aztán amúgy sem nagyon lesz lehetőséged találkozni a stábbal. 

Csak januárban jövök legközelebb vissza Magyarországra, mert kint vágom a filmet. Illetve nem én egyedül, hanem Szalai Annamáriával meg még más vágókkal is, akiket nem jelöltünk ki még. Túl sok mindenkivel szeretnénk együtt dolgozni. 

IMG 3296
Fotó: Kiss Nelly

Mennyiben volt más itthon dolgozni? Igaz, az utolsó filmedet, a Holdhercegnőt is hazánkban forgattad, de az nem volt teljes mértékben hazai produkció…

A fele a stábnak akkor is magyar volt, és meg kell hogy mondjam, iszonyú szigorúan megszervezettek, és nagyon szakértőek voltak. Jó volt a hangulat, mindenki tudja a munkáját. Ennél a filmnél mindezt Szabó Laci gyártásvezetőnek is köszönhetem, aki nagyon régóta a szakmában van, és könyörögtem neki, hogy tényleg minden pozícióra a legjobbat tegye, akit csak tud. Szerencsére megengedhette magának gyártási költségek alapján, hogy tényleg a legjobbakat szedje össze és ez meg is látszik. 

Régebben sokat nyilatkoztál arról, hogy téged ez a családi vígjáték műfaj mostanában már nem annyira vonz, és hogy inkább próbálnád ki magad a művészfilmes vonalon. Ehhez képest a Pappa Pia egy zenés film lesz, ami azért inkább áll a családi film műfajához közelebb.

Ez egy teljesen könnyed film lesz, de megmondom őszintén, hogy leültem a stábbal, mielőtt elkezdtük. Beszéltem a világosítókkal, a háttér- és jelmeztervezőkkel, Jancsival (Szabolcs János – a szerk.), aki az art direction-ért felelős vagy Kerek Bélával, aki nekem nagyon régi munkatársam még Los Angelesből – szóval csináltunk egy nagy meetinget, ahol elmondtam, hogy meg akarom lepni a közönséget, és olyan minőségi filmet akarok ebben a zsánerben csinálni, amit nem várnak el. Tehát olyan világításokat, kameramozgásokat használnék, amiket nem szokott még meg a közönség az ilyen típusú filmekben. Nem az unalomig ismert könnyű, agyonvilágított színekkel dolgozunk, hanem kicsit művészibb hozzáállással próbálunk úgy jeleneteket beállítani, hogy izgalmasabb és érdekesebb legyen a végeredmény. 

Tehát meg fogunk lepődni?

Remélhetőleg igen. Időjelzésben is próbáltunk kicsit művészkedni és nem a megszokottat hozni. Az egész vágási stílusával, a világítással, a kameramunkákkal és a színészeknek a játékával tényleg arra törekedtünk, hogy érezze a közönség, hogy van azért minőség! Meg azt, hogy egy kicsit bátrabb rendezési és művészeti stílus van a film mögött, mint szokott lenni.  

DSC07760
Fotó: Kiss Nelly
Távolról sincs vége, olvasson még »

Varratna úgy tetkót a karjára, hogy nem tudja, mi lesz az?

Szűcs Gyula 2016. október 1., szombat 12:53

Hogy kicsoda Scott Campbell? Valószínűleg kevesen vágják rá azonnal. Na de ha azt mondom, hogy ő egy olyan tetoválóművész, aki már maga is celebnek számít, szóval az se csoda, ha olyan celebeket tetovál, mint Robert Downey Jr., Courtney Love vagy Orlando Bloom, akkor az már elég menő dolog, nem?

Campbell ráadásul nemcsak menő és híres, de vicces is: tavaly New Yorkban a nyilvános vécék glory hole-jait sajátosan átértelmező Whole Glory projekt keretében 25 önként jelentkezőnek varrta ki a karját ingyen valamilyen meglepetésmotívummal. A meglepetést ez esetben a legszorosabb értelemben értve: az illetőnek fogalma se volt róla, milyen rajzot fog kapni, semmit sem látott belőle készülés közben sem, mivel egy fal túloldalán ücsörgött, karját átdugva egy lyukon, és alkotás közben sem beszélhetett a tetoválóművésszel. Semmilyen beleszólása nem volt tehát abba, mi kerül rá, csak az alkotás elkészültével derült ki számára, mit visel majd a hátralévő életében a bőrén.

Whole Glory Tattoo No. 23 Thank you for your confidence. #wholeglory #lastone

scott campbell (@scampbell333) által közzétett fénykép,

Távolról sincs vége, olvasson még »

Halott prostituáltak küzdenek az élőkért

(bzs) 2016. szeptember 30., péntek 19:15

"Tetszik, amit látsz? Szeretnél még képeket?" - kérdezi a Girls of Paradise weboldal chatjén az egyik lány az ügyféltől. A lelkes válasz után érkeznek is a fotók, de nem pont azok, amikre az ügyfél számított. Az ilyenkor szokásos fehérneműs fényképek helyett ugyanis az ügyfél az előbbi chatpartnere összevert arcáról kap fotókat, majd megtudja: a lánnyal már nem tud találkozni, mert meggyilkolták. A sokkolás enyhe kifejezés a Le Mouvement du Nid nevű francia szervezet kampányára, amelyet a szexiparban dolgozó lányokat fenyegető veszélyek miatt indítottak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A sejtektől a csillagokig visz az idei Kutatók Éjszakája

Miklya Anna 2016. szeptember 30., péntek 14:31

A Kutatók Éjszakáját az Európai Unió bizottsága indította tíz évvel ezelőtt, és hatalmas nemzetközi sikerre tett szert. Nem véletlenül: ilyenkor egyetlen éjszakára olyan helyekre nyerhetünk belépést, amiket csak újságcikkekből, dokumentumfilm-részletekből, netán scifikből „ismerünk” és képzelünk el magunknak: a tudomány legbelső szentélyeibe. A programsorozat célja pont ennek az izolációnak a megszüntetése: felkelteni az emberekben az érdeklődést, közelebb hozni hozzájuk a tudományt, ami vagy túl száraznak, vagy holmi abrakadabrának tűnik. Az idei Kutató Éjszakáját pedig szeptember 30-án, azaz ma rendezik, ajánlunk pár különösen izgalmasnak tűnő programot a rengetegből, amikre még simán oda is ér!

              

Távolról sincs vége, olvasson még »

Emléktáblát kap a világ leghíresebb magyar punkja Budapesten

dívány.hu 2016. szeptember 30., péntek 11:47

Erdélyi Tamást a világ nagy része Tommy Ramone-ként ismerte, és ő volt a Ramones nevű, mára legendássá vált punkzenekar első dobosa, ezzel együtt pedig a világ leghíresebb magyar punkja. Erdélyi 1949-ben született Budapesten, a Bajcsy-Zsilinszky út 36-38-as szám alatt laktak (a mostani Toldi klub melletti házban), míg aztán szülei '56-ban Amerikába menekítették a családot. Annak ellenére, hogy ő az egyetlen, aki magyar születésű zenészként bekerült a Rock And Roll Hall Of Fame-be (vagyis a világ legfontosabb zenészei közé), semmi nyoma nem volt eddig Budapesten, hogy innen származna. Eddig.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy hete fut a mozikban, utólag cenzúrázták a Kút című filmet

(sze) 2016. szeptember 30., péntek 11:34

A rendszerváltás óta nem volt arra precedens, hogy egy filmet cenzúráztak volna, pláne nem önként, még inkább nem úgy, hogy az már egy hete ment a mozikban. Most mégis ez történt: Grigor Attila Kút című trilleréből utólag vágták ki a jobboldali, nagy hatalmú producert, Magyarország egyik legbefolyásosabb filmgyártóját, Kálomista Gábort – írta a nol.hu.

A képkockán, ami szemet szúrt valakinek, Kálomista egy tévé képernyőjén tűnik fel mint a Páholy című HírTV-s produkció műsorvezetője. A nol.hu kérdésére a rendező Grigor Attila elmondta, számára a jelenetben nem Kálomista személye volt a lényeg, hanem a Páholy című tévéműsora és amit az képviselt”. A műsorvezető arca után 700 megfulladt migránsról szóló tudósítás következett. Grigor saját bevallása szerint ezzel a kontraszttal szerette volna érzékeltetni:„Ülünk valahol a Kelet és a Nyugat között."

A nol.hu még korábban megkereste Kálomistát, aki a telefonba úgy szólt bele: „Halló, itt Abszurdisztán!” Majd a kérdésre, hogy az ő kérésére vágták-e ki a képkockát, kijelentette, Gigor filmjével és annak különböző változataival egyáltalán nem foglalkozik, semmilyen álláspontja nincs és nem is szándékozik bekeveredni az ügybe – írják.

Az kiderült, hogy a film producere, Pusztai Ferenc szedette ki az ominózus jelenetet, de a miértekre ő sem adott magyarázatot, mint ahogyan a rendező és a forgalmazó Vertigo Media sem kívánta kommentálni a helyzetet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem véletlenül játszik Glenn Close ebben a horrorban

cukorka 2016. szeptember 29., csütörtök 18:01

A héten mutatják be a hazai mozik a Kiéhezettek című horrort, melynek rendezőjétől, a többek között Sherlock epizódokon edződött rendezőtől, Colm McCarthy-tól nem állnak túl távol a misztikumok. Már csak ezért sem találhattak volna nála jobb rendezőt M. R. Carrey bestsellerének egy, a zombikérdést (ha lehet egyáltalán ilyenről beszélni) sajátos képi világgal és másfajta nézőpontból körbejáró történetének megkoreografálására. A végeredmény ugyanis nemcsak egy újabb zombifilm, hanem az alapötletnek egy komolyabb feldolgozása, amiben a színészi játék és a folyamatos feszültségkeltés a fő elem a véres (esetleg teljesen indokolatlan) zombihentelések helyett. 

Nyilván, hiszen az nem lehet véletlen, hogy a sokszoros Oscar-díjas Glenn Close is beállt (gonosz?) tudósnak a történetbe, amiben egy kifejlett zombiktól hemzsegő világot láthatunk, meg azt ahogyan túlélők marék csoportja küzd a csak elsőre cukinak tűnő félzombi-gyerekekből kinyerni az ellenszert. A baj csak az, hogy a főszereplő kislány, Melanie (Sennia Nanua) tényleg elég cuki, ráadásul marha intelligens is, és az anyakomplexusát egyik tanítóján (igen, arra azért van energiájuk, hogy taníttassák a kis korcsokat, mielőtt ellenszert kevernek belőlük – ez mondjuk kicsit sántít) éli ki, akitől ráadásul nem is áll távol az anyaszerep. Dr. Selkirk (Anamaria Marinca) így aztán az élete árán is védi Melanie-t, amikor mit ad isten, menekülnie kell a teljesen véletlenszerűen kiválasztódott hatfős csapattal. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Átadták a Junior Prima díjakat

Dívány 2016. szeptember 28., szerda 17:52

Szeptember 28-án tíz fiatal művészt díjaztak színház- és filmművészet kategóriában – írja a Fidelio. A harminc év alatti kiválóságokat elismerő Junior Prima Díjat idén nyolcadik alkalommal adták át. Az FHB Bank támogatásával adományozott díjban 2016-ban az alábbi művészek részesültek:

  • Benkó Bence és Fábián Péter (rendezők, társulatvezetők)
  • Boross Martin (rendező)
  • Eke Angéla (színművész)
  • Fehér Tibor (színművész)
  • Lábodi Ádám (színművész)
  • Szilágyi Csenge (színművész)
  • Vecsei Miklós (színművész, fordító)
  • ifj. Vidnyánszky Attila (színművész, rendező)
  • Wunderlich József (színművész)

Az FHB Bank 2010-ben csatlakozott a Prima Primissima Alapítványhoz, azzal a céllal, hogy a színház- és filmművészet kategóriában felkutassa és jutalmazza az ifjú tehetségeket. A kiemelkedő teljesítményt nyújtó, harminc évesnél nem idősebb jelölteket a hazai színházi és filmes élet meghatározó képviselői ajánlották, ezáltal a jelölés már önmagában is fontos szakmai elismerésnek számít.


A 2016-ban díjazott tíz fiatal tehetséggel a Junior Prima család létszáma színház és filmművészet kategóriában 73 főre gyarapodott. A következő napokban a Fidelión részletesen is bemutatják a díjazottakat!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezzel az Őrült naplójával be is zárhatjuk az idei színházi szezont

cukorka 2016. szeptember 28., szerda 17:28

A Jurányi Inkubátorház idei évadnyitó előadása Bodó Viktor rendezésében az Egy őrült naplója, Keresztes Tamással a főszerepben. Elég komoly húzónevek, de elég komoly a színháztörténelmi háttér is, ami ezt a darabot majdnem pontosan negyven éve sújtja, hiszen ezzel nyitott 1977-ben a Pesti Színház, akkor Horvai István rendezte Darvas Ivánt. 

A47A1417
Fotó: Takács Attila

Nem tudom, hogy ez a tény mennyire nyomaszthatta az alkotókat, de azt igen, hogy ez az előadás lesz olyan híres, mint az elődje. Már csak azért is, mert nem is egy előadás, hanem kész összművészeti fesztivál, amit Keresztes másfél órában (mellesleg olyan 35 perccel gyorsabban, mint elődje - irónia!! - a szerk.) lenyom a színpadon. Cirkusz és képzőművészet, koncert és vásári komédia, mindeközben tűéles társadalomkritika és halálosan mély szerelmi dráma, azaz maga a totális őrület, ahol őrület = élet. Vagy inkább Élet.

Gogol Akszentyij Ivanovics Popriscsinje, a kitörni vágyó, reménytelenül szerelmes, nemesi származású hivatalnok Bodó rendezésében csak egy ártatlan és ártalmatlan szemlélője annak az őrültnek, amit a Katona József Színház színésze a szerepet megformálva hoz. Nem csak azt akarja megmutatni, hogyan jut el a kisember addig, hogy ő VII. Ferdinánd, a spanyol trón örököse. Mondjuk, inkább ő, semmint egy nő legyen az..

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen az első popdal, amit a mesterséges intelligencia szerzett

dívány.hu 2016. szeptember 28., szerda 15:01

A Sony CSL Research Laboratory, a Sony kutatóintézetének Flow Machines nevű programja mesterséges intelligencia segítségével elemzi az adatbázisába bevitt számokat, majd kérésre –megadott paraméterek alapján – képes önállóan összerakni egy újat - számolt be róla az Electronicbeats.net. Hajtás után meg is hallgathatja, milyen dalokat tud szerezni egy szoftver!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ernelláék Farkaséknál lehetnénk akár mi is

Miklya Anna 2016. szeptember 26., hétfő 17:35

Többször láttuk már ezt a drámai szituációt, filmekben is, amikor az egyik házaspár átmegy a másik házaspárhoz vendégségbe, és akkor ebben a szűk, intim közegben, ebben a párszemélyes térben bomlik ki a dráma. Ennyi egy jó író, jó rendező és jó színészek kezében épp elég ahhoz, hogy a film vagy színdarab megfelelően hasson, hiszen mindig mindenben az emberi történeteket és sorsokat keressük. Legyen szó a leggrandiózusabb filmalkotásokról, történelmi tablóról, dollármilliárdokból emelt díszletekről, a lényeg úgyis az, hogy szereti-e, megcsókolja-e, megmondja-e neki, kiderül-e, elhagyja-e, megöli-e vagy inkább megöleli.

879117 33
Fotó: port.hu
Távolról sincs vége, olvasson még »

7 érdekesség Hieronymus Bosch munkásságáról

bb 2016. szeptember 25., vasárnap 12:54

Kétségtelen, hogy a világ egyik legtöbbet vitatott és legtöbbféleképpen értelmezett művésze Hieronymus Bosch. A világhírű németalföldi festő jól ismert bibliai témájú tájképeiről, hátborzongató, fantasztikus elemekben gazdag mikroportréiról, melyeken rejtélyes hibrid lények, szörnyek, emberek és különféle állatok láthatóak, amikről sokan úgy gondolják, hogy az emberiség gyengeségeit és örök sorsát szimbolizálta a festő, megmutatva, hogy az esendő ember milyen könnyen válhat a gonosz martalékává.

Az 1450-es évek környékén született mester halálának idei, 500. évfordulója alkalmából számos online is elérhető program, kiállítás és film látott napvilágot, sőt idén még egy újabb Bosch festményt is azonosítottak a szakértők. A Mentalfloss szedte össze a legkülönösebb tudnivalókat a festő munkásságáról.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés