A koalák ujjlenyomata még egy bűnügyi nyomozást is félrevihet

tcs cover

Mi a közös a koalában és az emberben? Szem, száj, orr, fül, végtagok, ujjak... az ujjakon pedig ujjnyomatok!

Az, hogy legközelebbi biológiai rokonaink, az emberszabású majmok tenyerén az emberi tenyérhez hasonló mintázat található, nem meglepő. De mi végre van a koaláknak is ujjnyomata, mégpedig olyan ujjnyomata, ami simán összetéveszthető az emberével?

A válasz a konvergens evolúcióban rejlik, abban a folyamatban, amelynek során egymáshoz nem kapcsolódó fejlődési vonalakon hasonló biológiai jellegzetességek alakulnak ki. Klasszikus példa erre a szárny kifejlődése: bár a madarak és a denevérek legutolsó közös ősének nem volt szárnya, mindkét állatcsoportnál kialakult az evezőszárnyú repülés képessége, és a szárnyaik felépítése is hasonló, mivel a szárny alakjára ugyanazok a fizikai megszorítások vonatkoznak. De a szárnyak hasonlósága az eredetükkel is magyarázható, az evolúció ugyanis csak a meglévő dolgokra hat, így a szárnyak a végtagok módosulásával jöttek létre – erre a csontvázaik szerkezete a bizonyíték.

De mi a helyzet a koalák ujjnyomatával? 

GettyImages-975117384
Chris Tyne / Getty Images Hungary

A biológusok szerint az ujjnyomatoknak két fontos funkciója van: egyrészt megfelelő tapadást biztosítanak, ezáltal lehetővé teszik a durva felületekben, például a faágakban és törzsekben való megkapaszkodást, másfelől növelik a tapintás érzékenységét és pontosságát, aminek köszönhetően látás nélkül is viszonylag jól meg tudjuk különböztetni a kezünkbe fogott tárgyakat textúrájuk és formájuk alapján.

Nem kérdés, hogy az ember számára miért olyan fontos és hasznos ez a jellegzetesség: kezünk egyebek mellett az eszközhasználatra, a tárgyak megragadására, megtartására és manipulálására szolgál. Amikor étkezünk, amikor a távirányítót nyomkodjuk vagy amikor a sötétben a villanykapcsolót keressük, egyéb érzékeink mellett kifinomult tapintásunkra hagyatkozunk.

A koaláknál sincs ez másként, ám náluk – a kapaszkodás és a mászás mellett – elsősorban a táplálkozáshoz köthető az ujjnyomat és a tapintás jelentősége. Tudtad, hogy ezek a rendkívül válogatós állatok csak bizonyos életkorú eukaliptuszleveleket esznek meg? Ujjnyomatuk pedig lehetővé teszi számukra, hogy alaposan átvizsgáljanak egy-egy potenciális táplálékforrást és pontos információt szerezzenek az eukaliptuszlevelek minőségéről. 

És azt tudtad, hogy „koala” szó az ausztrál őslakosok nyelvén azt jelenti: „nem víz”? Ennek oka, hogy a koala sohasem iszik, a szükséges folyadékot az eukaliptuszlevelekből nyeri.

Bár az ausztrál hatóságoknak attól nem kell tartania, hogy egy koala nekiáll bankot rabolni, arra viszont simán van esély, hogy egy bűnügyi helyszínen talált koalaujjnyomot emberi ujjlenyomatként azonosítanak. Hacsak nincsenek tisztában a rendőrök a konvergens evolúció történetének ezzel az epizódjával, a nyomozás könnyen zsákutcába futhat.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek