Falmászó polip és társai: a hajlékony robotoké a jövő

A természetet utánzó hajlékony robotok kifejlesztésével sokat nyerhet a tudomány – bizonyították ismét, hol másutt, mint Japánban.

Az úgynevezett biomimikri tudománya, vagyis a természet élőlényeit utánzó gépek megalkotása fontos és rohamosan fejlődő kutatási területté vált az utóbbi években. A legújabb eredmény egy magas intelligenciával ellátott robotpolip, amit a tokiói Hosei Egyetem mérnökei mutattak be az IEEE (Intelligens Rendszerek) konferencián – számol be a Massive Science.

Segíthetik életünket a hajlékony robotok

A természet számtalan téren kínál remek megoldásokat, melyeket érdemes eltanulni és mesterséges úton hasznosítani – ez az alapgondolata a biomimetikus gépeket fejlesztő tudományágnak. A kutatók célja, hogy a klasszikus robotika merev gépeivel ellentétben rugalmas, a természetes élőlények tulajdonságait eltanuló hajlékony szerkezeteket hozzanak létre, melyek segíthetik az orvosok, sebészek munkáját, vagy akár a mindennapi életben is hasznossá válhatnak.

A japán kutatók által augusztusban bemutatott robot két hajlékony szilikonkarral rendelkezik, melyek két egységből, egy markoló és egy emelő részből állnak. A markoló rész a polipok karjához hasonlóan ívelt, ennek segítségével a szerkezet képes megkapaszkodni egy vízszintes felületen, az emelő rész belsejében pedig egy szilikonszál fut végig, melynek tágításával és összenyomásával a robot képes felfelé húzódzkodni. A robotpolip nem csak falmászásra képes: karjaival különböző tárgyakat is meg tud ragadni.

A kutatók most a szerkezet továbbfejlesztésén dolgoznak: igyekeznek felturbózni a robotpolip mesterséges intelligenciáját. Reményeik szerint ez és a hozzá hasonló gépek sokat segíthetnek különböző munkák elvégzésében a jövőben.

Oszd meg másokkal is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Érdekességek