A hónap dilemmája: Bűn-e az eutanázia? Az imám válasza

0706 cov

Cikksorozatunk októberi kérdésére ezúttal Kovács Miklós Ahmed imám, a Magyar Iszlám Közösség alelnöke válaszol.

Ezen cikksorozat első része az öngyilkosság témakörét tárgyalta, az ott adott válaszom tulajdonképpen teljes mértékben vonatkoztatható az eutanázia kérdéskörére is.

Megszólalónkról

Kovács Miklós Ahmed a Magyar Iszlám Közösség alelnöke, imámja.

Az eutanázia ugyanis az öngyilkosság egy formája, de még annyiban súlyosabb annál, hogy egy másik személyt, az eutanáziát végző orvost is bevonják. Így az eutanáziát igénybe vevő személyből öngyilkos, az azt elvégző orvosból pedig gyilkos lesz.

A hónap dilemmája cikksorozatunkban minden hónapban az élet egy nagy morális dilemmája mentén szólalnak meg a filozófia, valamint a hazánkban jelentős egyházak képviselői.

A többi megszólaló véleményét az alábbi – folyamatosan frissülő – linkekre kattintva olvashatod:

Mint azt korábban kifejtettem, az öngyilkosság tulajdonképpen az isteni elrendelésbe való bele nem törődés

és az Isten akaratával való szembeszegülés.

Az iszlám egyik alapvető tanítása, hogy az isteni elrendelést türelemmel kell viselni. Legyen az jó, vagy számunkra nézve rossz. Aki eutanáziát kér, kétségkívül nagyon nehéz helyzetben lehet, fájdalmai vannak, esetleg magatehetetlen.

Természetesen együtt kell éreznünk vele, segíteni őt minden lehetséges dologban, de nem szabad eleget tenni azon kérésének, hogy szeretne meghalni. A muszlim, aki ilyen helyzetbe kerül, tisztában kell legyen azzal, hogy őt Isten hatalmas próba elé állítja, és törekednie kell rá, hogy türelemmel viselje azt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra