A hónap dilemmája: Bűn-e az eutanázia? Az evangélikus lelkész válasza

0703 cov

A hónap dilemmája mai fejezetében Románné Bolba Márta evangélikus lelkész válaszát olvashatod.

Az eutanázia jó halált jelent, a jó halál pedig sosem lehet bűn. De mi a jó halál? Egy lelkigyakorlaton minden késő este egy meghitt kápolnában imádkoztunk, és a lelki vezető ezzel az áldással zárta le a napot: „A jó halál kegyelmét adja meg nekünk a mindenható Isten.” A jó halál nem erőszakos halál, a jó halál nem magányos és elszigetelt, a jó halál az, amikor az ember visszaadja lelkét Teremtőjének.

Megszólalónkról 

Románné Bolba Márta evangélikus lelkész, a Józsefvárosi Evangélikus Gyülekezet és a Mandák Ház működtetője.

Jó lenne meghalni úgy, ahogy világra jövünk, a családunkkal körbevéve, meleg szeretetben. A kiszolgáltatott, gyenge állapotunkban a szeretteink teremtenék meg a méltóságunkat, a kínjainkat orvosságok enyhítenék, a lelki terheinket meg tudnánk osztani valakivel, elkísérnének az úton.

Amit nem szeretnék, demensen, az agyi funkcióimat elveszítve nem felismerni a szeretteimet, nem tudni kapcsolódni a világhoz, egy szondával a gyomromban, évekig etetnének még, és így életben maradnék, bőven túl a jó halál pillanatán.

Kiket kérdezünk? 

A hónap dilemmája cikksorozatunkban minden hónapban az élet egy nagy morális dilemmája mentén szólalnak meg a filozófia, valamint a hazánkban jelentős egyházak képviselői.

A többi megszólaló véleményét az alábbi – folyamatosan frissülő – linkekre kattintva olvashatod:

Nem szeretnék úgy végstádiumú beteg lenni, hogy mindenki, én is tudom, hogy csak néhány napom van hátra, mégis bevisznek a kórházba, mert megfenyegetik a családomat, hogy ők fognak megölni, ha nem vitetnek be, hogy még adjanak nekem magányos plusz két napot idegen haldoklókkal egy szobában.

Nagyon szeretném, ha egy hospice szolgálat támogatná a családomat, ha súlyos beteg lennék, a kísérésben, ápolásban és fájdalomcsillapításban.

Hiszem, hogy amiként a születéskor a szeretet hormonjai és a fájdalomcsillapító szerek csökkentik a fájdalmat, úgy az elmúlásban is. A palliatív ellátás során a lelki és a testi fájdalmat lehet már hatékonyan csökkenteni.

A jó halál, az eutanázia nagyon hasonlít a jó élethez: szeretetközösségben, tapintattal és méltósággal menni el. Az élet viszont nem ilyen ideális, van nem jó élet és nem jó halál.

Van olyan szenvedésekkel teli élet, amiből a halál jelenthet vigaszt és kiutat. De én hiszem, hogy ilyenkor nem igazán meghalni vágyunk, hanem enyhülésre.

Oszd meg másokkal is!
Mustra