Japánban megtiltották a sikítozást, Izland különleges megoldással segít

Alapvetően nem gondolkodunk sokat azon, milyen hangok hagyják el a torkunkat. Ha izgatottak vagyunk vagy félünk, sikítunk – főleg a nők, de azért a férfiakat sem kell félteni. A koronavírus azonban ebbe a természetes működésbe is beleszól.

Ültél már hullámvasúton? Próbáltad már egy vidámpark különböző játékait? Ezek azért olyan izgalmasak, mert a meglepő ingereknek hála újra gyereknek érezhetjük magunkat. És igen, visítunk, üvöltünk, nevetünk közben. Ezzel a folyamattal pedig egy csomó minden ürül a szánkból és a légutainkból, amennyiben betegek vagyunk, a vírusok is. Pont emiatt döntöttek úgy Japánban, hogy bár újra kinyitják a vidámparkokat, a sikítozást nemes egyszerűséggel betiltják. Aki fel akar ülni valamire, tegye maszkban, csendben, végtelen higgadtsággal. A járványhelyzetben hozott intézkedéseket nem illik kétségbe vonni, de azért térjünk ki arra, milyen hatással van ránk, ha jól kiüvölthetjük magunkat. 

Küldd el a hangod Izlandra

Miközben a japánok csendre intenek, Izlandon egészen más a sikításhoz való hozzáállás. Üvölteni ugyanis jó érzés, ezt pedig nemhogy tiltanák, hanem -–a megfelelő óvintézkedések betartásával – bátorítják is. Az izlandi turisztikai egyesület egyedülálló módszerrel állt elő azoknak, akik szeretnék szabadtéren, szép környezetben kiüvölteni magukból minden feszültségüket és dühüket. A sziget tökéletes hely arra, hogy kiengedjük a gőzt: gyönyörű, misztikus, érintetlen, hatalmas szabad terekkel. Ebben az évben személyesen ugyan nem nagyon mehetünk el a Kék Lagúnához, hangunkat azonban odaküldhetjük. A turisztikai egyesület szerint attól is garantáltan meg fogunk könnyebbülni, ha a weboldalukon rögzítjük a sikításunkat, majd megvárjuk, míg ők lejátsszák azt az arra alkalmas területen.

Sikítani a boldogságtól és a szomorúságtól is lehet
Sikítani a boldogságtól és a szomorúságtól is lehetstock_colors / Getty Images Hungary

Miért olyan jó érzés üvölteni?

Zoe Aston pszichoterapeuta és mentálhigiénés tanácsadó elmagyarázta, miért érezzük jobban magunkat az üvöltéstől. Ilyenkor az agynak az a része – az amigdala – aktiválódik, amelyik elsődleges szerepet játszik az érzelmi reakciók feldolgozásában és raktározásában. A vágy a sikításra különböző veszélyhelyzetekben ugyanezt a területet kapcsolja be. Azzal, hogy zavartalanul, sőt gátlástalanul kieresztjük a hangunkat egy tágas térben, lehetővé tesszük az amigdala stresszraktárainak kiürítését.

A sikítozást már a hetvenes években is használták terápiás céllal, hogy felszabadítsák az elfojtott érzelmeket, sőt a Primal Scream Therapy az üvöltés révén segített a páciensek gyerekkori, elfojtott fájdalmának kiadásában. Így a kliens képes volt olyan élményeket aktiválni a központi idegrendszerből, amelyeket hagyományos, beszélgetős terápiával nem lehetett elérni. Olyan hírességek próbálták ki az üvöltésterápiát annak idején, mint John Lennon és Yoko Ono. Későbbi kutatások azonban nem igazolták a terápia eredményességét, ezért szép lassan kiment a divatból. Teljesen ugyan nem tűnt el, olyan nevezetes személyek irányítják rá néha a figyelmet, mint Kanye West. A szakemberek azonban fontosnak tartják, hogy haragunkat, sértettségünket, fájdalmunkat olyan formában tanuljuk meg kiengedni, ami nem árt másoknak. Nagyon egyszerűen szólva: egyedül a természetben üvöltözni rendben van, a szüleink arcába már nem. Emellett szükség van az érzelmek kezelésének képességére is, hiszen nem elég felszínre hozni valamit, el is kell helyezni a rendszerben. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Akkor üvöltsünk egy jót!

Ha úgy érzed, régóta beléd szorult a hangod az érzelmeiddel egyetemben, nem csupán Izlandon van lehetőséged kiengedni. Itthon is találhatsz a természetben olyan biztonságos helyet, ahol mások zavarása nélkül tudsz sikítani egy nagyot. 2017 elején rendezvényt is szerveztek ezzel a céllal Budapesten a Normafán. Az idei évben ez nem várható a koronavírus miatt, ezért maximum baráti társaságban van lehetőséged a csoportos üvöltésre. Az elővigyázatosság azonban erősen ajánlott: tartsuk meg a megfelelő távolságot az emberektől sikításkor, és addig is viseljünk maszkot, nehogy a kiáradó feszültség helyére a koronavírus kerüljön. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra