Csodálatos csillaghullás lesz ma éjjel: jönnek a Perseidák!

A gyönyörű látványt nyújtó, évente ugyanabban az időben visszatérő meteorraj hétfőről keddre virradóan ragyogja be az eget.

Augusztus a csillaghullások hónapjaként él a nép ajkán, ami nem véletlen. Ekkor jelenik meg az égen a legismertebb visszatérő meteorraj, a Perseidák, amely látványos, sűrű hullással örvendezteti meg az égbolt csodáira fogékony szemlélőket.

A legszebb égi jelenségek egyike

A Szent Lőrinc könnyeiként is ismert, kínai csillagászok által már az 1. században megfigyelt meteorraj sok apró porszemcséből áll, amely a Swift-Tuttle üstökös anyagából származik. A törmelékdarabkák 200 ezer km/h sebességgel lépnek a Föld légkörébe, ahol óriási hőmérsékletre felhevülne égnek el.

Látványos égi show-t nyújtanak a Perseidák
Látványos égi show-t nyújtanak a PerseidákCylonphoto / Getty Images Hungary

Nevének megfelelően a meteorraj radiánsa a Perszeusz csillagkép, vagyis az égen úgy látjuk, mintha ebből a pontból érkeznének a hullócsillagok. A csillaghullás általában július 17. és augusztus 24. között van, maximumát az augusztus 12-ről 13-ra virradó éjszaka éri el. Idén ez hazai idő szerint kedden hajnali 4 órakor következik be, ekkor akár 110 fényjelenséget is megfigyelhetünk a Magyar Csillagászati Egyesület szerint.

A csillaghullás szabad szemmel, távcső nélkül is megfigyelhető. Az erős holdfény azonban – augusztus 15-én telihold lesz, melynek hatását már az azt megelőző napokban észleljük – sajnos zavarhatja az élményt. Ezért a csillagászok azt javasolják, érdemesebb inkább a hajnali órákban lesni a meteorrajt. Budapestről nézve a Hold 3 óra 13 perckor nyugszik.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek