Ahol a legrosszabb nőnek lenni a világon

Kairó a világ legveszélyesebb városa egy nőnek, de Sao Paulóban és Delhiben sincsenek biztonságban, még egy szimpla séta alkalmával sem. Londonban és Tokióban tök jó nőnek lenni, de van egy megapolisz, ami New Yorkot is lekörözi.

Miközben a világsajtóban is és itthon is egyre csak gyűrűznek a szexuális zaklatási botrányok, megjelent egy kutatás, amely egészen sarkosan megmutatja, mekkora veszélyben vannak a nők a világ nagyvárosaiban. A Thomson Reuters Foundation felmérése szerint a nők számára Kairó a világ legveszélyesebb nagyvárosa. Delhiben és Sao Paulóban éri a nőket legmagasabb arányban szexuális zaklatás és erőszak, miközben ebből a szempontból Tokió a világ legbiztonságosabb metropolisza. De van a listán egy nagy meglepetés is.

Nyáron 380 ember részvételével végezte el idei éves felmérését a Reuters alapítványa, az online és telefonos megkeresések alapján készült kutatás 19, egyenként tízmillió körüli lakosságszámú metropoliszokban minimum 15 szakértő végezte a vizsgálatokat. A 93 százalékos válaszadási aránnyal elkészült felmérésben a válaszadók között voltak szociális munkások, egyetemi oktatók, egészségügyi dolgozók, politikusok, újságírók is. 

Kairó
KairóShutterstock

A kutatásból az derült ki, hogy Kairó a világ legveszélyesebb nagyvárosa a nők számára, miközben Londonban a legjobb nőnek lenni az első, nemzetközi szakértők által készített felmérés szerint, amely a körülbelül tízmilliós népességű megapoliszokat vizsgálta. A Thomson Reuters Foundation négy témakörben vizsgálta a nők jóllétét: szexuális erőszak veszélye, kulturális hagyományok, alapvető egészségügyi ellátás, valamint valamint a gazdasági függetlenség területe, beleértve az oktatáshoz való jogot is.  

A diszkrimináció fővárosa

A lista első helyén az arab világ legnépesebb országának, Egyiptomnak a fővárosa áll, itt a legrosszabb nőnek lenni a világon, helyi női jogi aktivisták szerint azért, mert az évszázados hagyományok egyszerűen megkövültek: a nőket továbbra is korai házasságra és gyerekszülésre kényszerítik, folyamatosan ki vannak téve akár a verbális, akár a fizikai szexuális zaklatásnak, így válhatott Kairó a hátrányos megkülönböztetés metropoliszává.

"Olyan erősen konzervatív körülmények uralkodnak, hogy nehéz bármilyen radikális lépést is tenni a női jogok terén" - mondta a kairói női jogi kampánycsoport, a Women and Memory Forum társalapítója, Omaima Abou-Bakr.

"Itt a nők minden szempontból szenvednek, még egy szimpla séta is bármikor letámadhatják őket" - mondta Shahira Amin, egyiptomi újságíró, női jogi aktivista. 

A lista második helyén holtversenyben a pakisztáni Karacsi és a kongói Kinshasa áll. A 12 milliós lakosságú kongói fővárosban gazdasági szempontból a legrosszabb a nők helyzete a világon, itt a legkisebb az esélyük megfelelő taníttatásra és itt a legnehezebb földtulajdonhoz, saját bankszámlához, hitelhez jutniuk. 

A 17 milliós lakosságú pakisztáni fővárosban, Karacsiban szenvednek a legjobban a nők az olyan évszázados kulturális hagyományoktól, mint a kényszerházasságok és a női nemi szervek megcsonkítása. Karacsi két másik területen is a rendkívül rosszul teljesít: a nők nagyon nehezen jutnak alapvető egészségügyi ellátáshoz, tanulni sem tanulhatnak szabadon és pénzügyileg sem lehetnek függetlenek. 

Ahol óránként négy nőt erőszakolnak meg

Szexuális zaklatás szempontjából Delhi és Sao Paulo a legveszélyesebb világváros, a rendkívüli mértékű erőszak miatt az indiai megapolisz az összesítés negyedik helyén végzett. Csak szemléltetésképpen: az indiai hatóságok 2015-ben minden órában négy megerőszakolásos esetet regisztráltak.

Delhi
DelhiShutterstock

Mindez annak ellenére történik Indiában, hogy 2012-ben óriási tiltakozást váltott ki, amikor csoportos szexuális bántalmazás áldozata lett egy 23 éves orvostanhallgató lány egy delhi buszon, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett az erőszak során, hogy másnapra meghalt. "Az erőszakoskodók még mindig csinálják, mert tudják, hogy nem fogják elkapni őket" - mondta Rishi Kant, az erőszak áldozatait segítő alapítvány jogásza. 

Sao Paulóban, amely a világ 11. legveszélyesebb városa a nők számára, egyre több nő arra használja a közösségi oldalakat, hogy nyilvánosság elé tárja a szexuális zaklatók kilétét. Clara Averbuck írónő például augusztusban kezdett online kampányba, miután zaklatta egy taxisofőr. Egy felmérés szerint az elmúlt egy évben minden harmadik, 16 év feletti brazil nőt ért vagy szóbeli vagy fizikai szexuális zaklatás, 52 százalékuk azonban hallgatott az esetéről.

"Londonban, New Yorkban biztonságban érzem magam, mert emberi lényként kezelnek. Itt ennél sokkal rosszabbul bánnak veled" - mondta az írónő a Thomson Reuters Foundationnek. 

A nők szempontjából a perui főváros az ötödik legveszélyesebb metropolisz a világon, Lima a nők egészségügyi ellátása miatt került az élbolyba, itt teljesen tiltott az abortusz (egyetlen kivétel van, ha az anya életét menti meg), viszont  tinédzserkori terhességek száma rendkívül magas. 

Londonban a legjobb, Tokió a legbiztonságosabb

A mérleg másik oldalán London áll, a felmérés alapján a brit fővárosban a legjobb nőnek lenni manapság, ez nagyban köszönhető az ingyenes elérhető és uverzális egészségügyi ellátásnak és a gazdasági lehetőségeknek. London tavaly megválasztott pakisztáni száramzású polgármestere szerint London valóban minden társadalmi szinten élen jár, a nők ott vannak a közszolágatban, politikában, művészeti, művészeti, tudományos területeken és az üzleti világban is. Sadiq Khan azonban azt mondja, még mindig van hova fejlődni. 

"Nem elég gyors a folyamat. Még többet kell tennünk azért, hogy minden akadály elháruljon a nők sikereinek útjából és feloldjuk a bennük rejlő összes lehetőséget" - mondta a polgármester a felmérés készítőinek. 

A nők szemszögéből Tokió a világ legbiztonságosabb megapolisza, bár női jogi aktivisták szerint torzítja a képet a japán társadalom legendás zárkózottsága, ahol a szexuális zaklatás még mindig egy rejtett problémaként van jelen. 

A felmérés nagy meglepetése, hogy Moszkva sok szempontból is lekörözte New Yorkot, és a leginkább nőbarátként ítélték meg a válaszadók, a felmérés elemzői szerint ebben valószínűleg nagy szerepe lehet az egyenlőségre törekvő szovjet kulturális hagyományoknak is. 

Jönnek az urbánus dzsungelek

A Thomson Reuters Foundation hetedik éves felmérését az alapján az ENSZ-előrejelzés alapján készült, amely azt jósolja, hogy a jövőben egyre urbánusabb lesz a világ, 2050-re várhatóan az emberek 66 százaléka városokban él majd.

Az ENSZ adatai alapján 1990 óta megtriplázódott, 31-re nőtt a rendkívüli méretű, tízmillió körüli lakosságot számláló nagyvárosok száma, ezalatt az idő alatt Kínában hat, Indiában öt megapolisz jött létre és a számuk 2030-ra akár 41-re is nőhet. 

Az urbanizációs szakértők szerint a rendkívüli méretű nagyvárosok szaporodása közben kulcskérdés a szegénység és az egyenlőtlenségek visszaszorítása, ebben pedig a nőknek is nagy szerepe van, minden városban. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek