A Glaszékesztyű vajon mi?

Csak akkor ülj le megnézni ezt a filmet, ha képben vagy Rotschild Klára divatjával, meg az 1956 utáni időszakkal is, mert a Glaszékesztyűtől nem leszel okosabb.

Késő este hozza le a TV2 Szanyi Gyöngyi legújabb dokumentumfilmjét, amely egyszerre mutatja be Rotschild Klára divatját és az 1956-os forradalom utáni éveket: Nagy Imre, Gimes Miklós és Maléter Pál kivégzésének körülményeit. A filmet több gimnáziumban is be fogják mutatni, de attól tartok, a diákok nem ebből a filmből fogják megérteni, mi is történt akkor.

Szeretem a divatot, a szép ruhákat is, az emberi történeteket, a történelmet is, a titkokat meg pláne. Így adódott, hogy elmentem a Glaszékesztyű című film stábvetítésére. Szanyi Gyöngyi új dokumentumfilmje ezzel az ajánlóval érkezett: "egy letűnt korszak kegyetlen titkai a divat szemüvegén keresztül". Az ajánlóból még az is kiderült, hogy mozaikokból fog felépülni a film, csak arra nem számítottam, hogy sosem fog összeállni egy egésszé.

terasz.png
Nap Média

Tulajdonképpen még most sem tudom eldönteni, hogy valóban dokumentumfilmről van-e szó, mert a felépítése hasonló, a műsorvezető azonban végig szerepet játszik, tehát végül is egy amolyan film a filmben dologról lehet szó, csak valahogy mégis lóg a levegőben az egész. A hol riporterként, hol színésznőként feltűnő Bátor Anna Daniella több szakértőt is megkérdez a kor szelleméről, beszélget a divatszakértő Schiffer Miklóssal és Kende Péter íróval, Gimes Miklós vértanú, unokatestvérével is. De vannak jelenetek, amiket nem sikerült értelmeznem, ilyen például az a rész, amikor a műsorvezetőt játszó színésznő futás közben a filmről beszélget a rendezővel.

Mindenesetre az kiderül a filmből, hogy Rotschild Klára a magyar divatvilág egyik legtitokzatosabb egyénisége volt: egyrészt sem divattervezői, sem szabászi képesítése nem volt, mégis a szakma zsenijének tartották. Nem beszélt nyelveket, mégis jó viszonyban volt a korabeli külföldi elittel, Tito felesége például rendszeres vásárlója volt. Kádár János feleségével egészen közeli viszonyban volt a divattervező, akit a filmben megszólaló korábbi modelljei csak Klári néniként emlegettek.

Rotschild2.png
Nap Média

Végül is az sem derült ki Rotschild Kláráról, hogy beszervezték-e valaha, de a híres Gundel Étteremben akkoriban tartott bemutatóin a beszámolók szerint mindenki belügyes volt. Nagy Imre, Gimes Miklós és Maléter Pál kivégzésének részleteihez már közelebb visz a film, bár előképzettség nélkül nem biztos, hogy érteni fogod a részleteket.

A Glaszékesztyű című filmet október 23-án késő este mutatja be a TV2, majd ősszel több gimnáziumban is leadják. Ha visszagondolok, amikor '56-ról tanultunk, mindig volt hiányérzetem, mindig olyan homályosnak tűntek az események. Ezután a film után a mostani gimnazisták sem lesznek jobb helyzetben. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek