#VILÁGOM

Ha a férfiakat nem hívjuk srácoknak, a nők se legyenek lányok!

2017. április 3., hétfő 06:54

Mayim Bialik színésznő szenvedélyes beszédben állt ki a nők nyelvi egyenjogúsága mellett. Bár érvelése egy ponton kicsit megbicsaklik, a jelenség, amire felhívja a figyelmet, valóban létezik, és valóban érdemes odafigyelni rá.

Szenvedélyes videót posztolt Facebook-oldalára Mayim Bialik színésznő, az Agymenők sorozat neurobiológus Amyje. Az egyébként civilben is agykutató (!!) Bialik szerint kifejezetten lealacsonyító dolog, hogy az angol nyelven a "girl" szót egyaránt használják kislányok és felnőtt nők megszólítására, holott ez utóbbira ott egyértelműen létezik a "woman" kifejezés. Mindez azt eredményezi, hogy ha tudat alatt is, de a lányként megszólított nőket nem kezelik ugyanazon a szinten a társadalmi ranglétrán, mint a felnőtt férfiakat. Ez valóban helytálló meglátás, még ha a nagy lendületben néhány csúsztatás is került az érvelésbe.

Bialik azzal a kijelentéssel kezdi a rövid, de annál szenvedélyesebb beszédét, hogy a férfiakat a nők SOHA nem szólítanák „fiúnak”, vagy „srácnak”, ami sem az angol, sem a magyar nyelvi szokásokat alapul véve nem felel meg maradéktalanul az igazságnak. Később azért is megrökönyödésének ad hangot, amikor arról beszél, hogy egy esti iszogatás során egy 40 éves férfi kollégája „girlként” hivatkozott egy látóterébe került nőre. Bialik ezt a helyzetet "igazi sokként" írja le, mondván, ő ezek után arra gondolt: „Hogy lehet, hogy már gyerekeket is beengednek egy bárba?!"

Minden tiszteletünk a jó szándéké, de ez kicsit mondvacsinált problémának tűnik, hiszen függetlenül attól, helyes-e vagy sem ezt a szót használni, ebben a szövegkörnyezetben (azaz egy laza, kocsmai beszélgetésben) cseppet sem meglepő: magyarra fordítva is inkább a "csaj" értelemben értendő. (Hogy aztán ki örül és ki nem annak, ha valaki csajként hivatkozik rá, az már egy másik, újabb nyelvészeti vita tárgya, erre nem is térnénk ki.)

Ha azonban arra gondolunk, hogyan esik egy magyar nőnek, amikor egy férfi egy vitában csak simán lekislányozza, mint egy 4-5 éves, hisztis ovist, azért mégiscsak van részigazsága Bialik felháborodásak. 

Szóval a színésznő érvelése ettől függetlenül megállja a helyét: egy-egy ilyen nyelvi jelenségnek bőven van jelentősége, és valóban elbátortalaníthatja a nőket, ha állandóan gyerekként hivatkoznak rájuk. Persze, a teljes  igazsághoz hozzátartozik, hogy ahogy a magyar nyelvben, úgy az angolban sem nevezhető aszimmetrikusnak ez a jelenség, hisz ott is előfordul, hogy felnőtt férfiakat is gyakran szólítanak meg "fiúk" vagy "srácok" megnevezéssel. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta