#VILÁGOM

Ilyen, ha klasszikus festmények alakjai Nápolyban kóborolnak

2017. február 4., szombat 10:17

Georg Gisze, a jómódú gdanski kereskedő kicsit elveszettnek tűnik a lepukkant, kockás terítős nápolyi kiskocsmában. Nem tudjuk, kire várhat, miért épp ide beszéltek meg találkozót, vagy esetleg már végzett a vacsorájával és indulni készül-e, de első pillantásra nem mondaná senki, hogy a reneszánsz festészet egyik legnagyobb mestere, Hans Holbein egyik leghíresebb portréjának alanya olyan nagyon idegenül hatna ebben az új környezetben. Alekszej Kondakov ukrán digitális művész ezúttal is igazán jó munkát végzett a photoshoppal, amikor immár harmadik olyan sorozatát alkotta meg, ahol híres klasszikus festmények festett alakjait helyezte át mai városi környezetbe. 

William-Adolphe Bouguereau két múzsája a Művészet és Irodalom című festményéről is teljesen hitelesen hozza a képregényboltban turkáló vásárlók arckifejezését, akik zokon vették, hogy nem találják a legújabb Marvel-hősnő, America Chavez kalandjairól készült füzet első példányát (és kicsit sem vigasztalja őket, hogy nem azért, mert a bolt nem is rendelt belőle, hanem mert már elfogyott).

Dolgozzon az a képzelet!

Kondakov célja nem új, az egyszerűen csak Nápolyi Projekt címet kapott képekkel ugyanazt szeretné elérni, mint az előző két sorozatával: azzal, hogy a klasszikus festmények figuráinak mozdulatait-arckifejezéseit átértelmezi, egyben az új környezetüknek is új jelentéstartalmat ad. Szeretné, hogy nézői a megszokott városi részleteket új fényben lássák, miközben szabaduljon csak el a fantáziájuk, és találják ki a figurák történeteit saját maguk: mit keresnek ott? Mit csinálnak? Hogyan kerültek oda?

Olajfestmény-digitális fotó alkotásai azért különösen hatásosak, mert nemcsak a kollázs eszközeivel bánik jól, de nagyon jó szeme van a fényhez és a kompozícióhoz is: figuráihoz olyan környezetet keres, ahol hasonlóak a fényviszonyok és -irányok, és úgy tudja elhelyezni őket bennük, hogy ezáltal új értelmezési lehetőséget ad nekik. Ennek is köszönhető hogy az alakok olyan zökkenőmentesen simulnak új közegükbe. 

Ha tetszenek Alekszej Kondakov művei, követheti őt a Facebookján és az Instagramján, vagy a Nápolyi Projekt önálló Tumblrjén – és az is jó játék ám, ha közben szépen utánakeresgél az eredeti festményeknek. Jó nyomozást és jó képzelődést!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta