10 animációs film irodalomrajongóknak

Nemcsak a művészettörténet olyan felkapott manapság, hanem az animáció is, így semmi meglepő nincs abban, hogy jópár ilyen feldolgozás született például olyan nagy írók felejthetetlen műveiből is, mint Platón, Dosztojevszkij, Kafka vagy Hemingway. A hajtás után mutatjuk az elmúlt évek legjobb animációs irodalmi feldolgozásait!

1. Platón Barlanghasonlata

Dick Oden Orson Welles narrációjával készítette el a korszakalkotó filozófiai munka szürreális animációját 1973-ban. A barlanghasonlatot Platón az Állam című dialógus hetedik könyvében rögzítette, és lett talán az egyik legismertebb hasonlata, melyben a lélek ideákhoz való felemelkedését szemlélteti.

Képzelj el egy föld alatti, barlangszerű szálláson – amelynek bejárata a fény felé tárul, és olyan tág, mint a barlang – embereket, ...fejüket a béklyóktól nem tekerhetik körbe: a hátuk mögül, föntről, lobogó tűz világít; e tűz és a béklyózottak között fent út vezet, ennek hosszában alacsony fal épült, mint amilyen a közönség és a bűvészek között lévő kerítés, mikor az utóbbiak csodákat mutogatnak” - olvasható a műben.

2. Az Oidipusz-mítosz

Még egy pillanat erejéig a görögöknél maradva, érdemes megnézni Jason Wishnow 2004-ben készített bizarr stop-motion munkáját, ami miatt remélhetőleg Szophoklész és Aiszkhülosz sem forog a sírjában. A művész nyolc perces kisfilmjének főhősei ugyanis zöldségek; burgonya, paradicsom, brokkoli és fokhagyma. A Sundance Filmfesztivál egyik nyertes alkotását 100 önkéntes két éven át készítette, de megérte, nekünk ez az egyik kedvencünk animáció kategóriában.

Oidipusz egyébként a thébai király a görög mitológiában Laiosz és Iokaszté fia, aki származásáról nem tudván megölte az apját és feleségül vette anyját. A név jelentése “dagadtlábú”.

3. Franz Kafka animációk

Az 1956-ban született lengyel filmrendező és animáció filmes, Piotr Dumala nemcsak Dosztojevszkij klasszikusát, a Bűn és bűnhődést dolgozta fel az elmúlt években, hanem a prágai író Naplók című művéből is készített egy rövid animációs filmet. A 16 perces, valóban kafkaian nyomasztó hangulatú kisfilm az úgynevezett destruktív animáció módszer alkalmazásával készült és nagy sikere volt a nemzetközi filmfesztiválokon.

De nemcsak a lengyel művész látott fantáziát a kafkai világban, hanem a japánok is, akik 2007-ben dolgozták fel az író A vidéki orvos című művét. Az animációrajongók körében felkapott Caroline Leaf 1977-es homokanimációja is, amit Gregor Samsa híres átváltozása inspirált, valamint ismert Orson Welles 1962-es narrációja, amit Kafka utolsó és talán legismertebb regénye, a Per ihletett. Utóbbit a pinscreen animációról ismert páros, Alexander Alexeieff és Claire Parker készítette, akik csináltak egy hosszabb adaptációt Gogol az Orr című novellájából is.

4. Hesse: A pusztai farkas

A Nobel-díjas német-svájci író, Herman Hesse 1927-ben írta meg az egyik legismertebb és legtöbbet vitatott könyvét, amire a cseh művész, Jaroslav Bradác készített animációs filmet 1974-ben. A regény főhősét, Harry Hallert az Ingmar Bergman filmekből ismerős Max von Sydow szólaltatja meg.

5. Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger

Az amerikai író 1952-ben adta ki kisregényét, amiért két évvel később irodalmi Nobel-díjat kapott. Hemingway főművét az 1957-ben született orosz filmes, Aleksandr Petrov dolgozta fel, ami olyan jól sikerült, hogy megkapta érte a legjobb animációs rövidfilmnek járó Oscar-díjat. A filmes technikája az volt, hogy pasztellképeket festett üvegre, ehhez a projekthez fiával összesen 29 ezer képet festettek meg – írja az openculture.com Petrovról, aki egyébként elkészítette Dosztojevszkij egyik legismertebb elbeszélésének, az Egy nevetséges ember álmának az adaptációját is.

6. Italo Calvino mesék John Turturrótól

A háború utáni Olaszország egyik legismertebb írója 1956-ban írta meg olasz népmese kötetét (Italian Folktales), melyben 200 olyan történet található, ami olykor lazán, néha pedig szigorúbban követi az eredeti sztorit és a népi hagyományokat. Több mint fél évszázaddal ezután az olasz származású színész, John Turturro is rátalált a könyve, ami annyira megtetszett neki, hogy hangját adta a Piroska és farkas sztorira emlékeztető “The False Grandmother” című, baljós hangulatú animációhoz, amit Kevin Ruelle illusztrált. Turturro egyébként egy másik Calvino könyv, a Hold távolsága című írás adaptációját is elkészítette, ezt ide kattintva tudja megnézni.

7. Emily Dickinson versek animációban

A massachusettsi írónő  fülbemászó verseit a PBS és a Poetry Foundation készítette el a “Poetry Everywhere” sorozat keretében. A kisfilmet Maria Vasilkovsky és Maureen Selwood animálta, a verseket pedig Blair Brown színésznő olvassa fel.

8. A Stuart Little, kisegér írójának animációja

A New York-i író, E.B. White leginkább a Stuart Little, a kisegér, a Malac a pácban valamint a Wilbur nagy kalandja című munkáiról ismert. A rövidfilm alapjául szolgáló ‘The Family That Dwelt Apart' című esszét 1937-ben írta és a The New Yorkerben jelentette meg. White nem sokkal a halála előtt egyezett bele, hogy a megható történetet feldolgozzák, így a kanadai rendező, Yvon Malette 1983-ban elkészítette animációját, amit akkor Oscar-díjra is jelöltek.

9. Shel Silverstein meséi animációban

A chicagói költő és dalszövegíró 1964-ben adta ki ‘The Giving Tree' című gyerekkönyvét, amit a nagy sikerre való tekintettel 30 nyelve lefordítottak. A szerethető emberi történeteket tartalmazó könyvet 1973-ban videókazettára is felmondták, amihez egy 10 perces animációs kisfilmet is készítettek a gyerekeknek. A projekt érdekessége, hogy Silverstein saját maga rajzolta az általa felmondott meséket és ő is harmonikázik a kazettán.

10. Spike Jonze könyves animációja

A Her, a John Malkovich-menet és az Adaptáció rendezőjeSimon Cahn rendezővel karöltve készítette el a ‘Mourir aupres de toi' (Megdöglök érted) című animációt, melyben a Machbeth borítóján látható csontváz beleszeret a Drakula könyv elején található alvó lányba. Mivel a két kötet a film történek helyszínéül szolgáló könyvesboltban elég távoli polcokon található, ezért az újdonsült szerelmeseknek meg kell küzdeniük a boldogságért. A stop-motion techniával készült rövidfilm érdekessége, hogy a könyvesbolt valóban létezik: az ikonikus párizsi Shakespeare and Company kirakata, a filcből készült figurákért pedig a párizsi divat- és táskatervező, Olympia Le Tan felelt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra