#VILÁGOM

Mexikói forradalmárnőtől nyúlták Leia hercegnő ikonikus kakaóscsigáit

2017. január 6., péntek 10:49

Carrie Fisher halála óta rengeteg elemzés látott napvilágot Leia hercegnő karakterével kapcsolatban, akinek a filmes hercegnők radikális újraértelmezése mellett leginkább ikonikus másik jellemzője a két kakaóscsigára emlékeztető hajviselete. A NowThis videóját a Snopes.com dolgozta fel, ez alapján Leia hercegnő nemcsak frizurájában, de hősiességben is méltó utódja volt Clara de la Rochának, a mexikói gerillahadsereg ezredesnőjének. Például abban is, hogy mindketten iktattak ki elektromos erőműveket.

George Lucas először 2002-ben beszélt a különleges hajviseletről, akkor egy Time-interjúban elmondta, hogy tudatosan törekedett arra, hogy a harcos hercegnő karakterének valami olyan megjelenést adjon, ami nem számított akkor divatosnak. Így nyúlt vissza a századfordulós mexikói forradalmárnők megjelenéséhez, és innen inspirálódott. 

Erre most valódi bizonyítékot is talált Eric Tang, a Texas-Austini Egyetem professzora, aki a Denveri Művészeti Múzeum Star Wars kiállításának egyik fotóját posztolta egy hete. "Leia hercegnő legendás hajviseletét szeretnivaló módon a mexikói forradalmárnőkéről koppintották. Így kell legyőzni a Birodalmat!" - írta a prof Facebook-postja alá.

A fényképen pedig Clara de la Rocha soldadera, azaz gerillaharcos forradalmárnő, Herculano de la Rocha tábornok lánya látható (itt a róluk készült eredeti fotó is megtekinthető). Clara de la Rocha pedig - Leiához hasonlóan - nem apuci kislánya volt, aki menőségből pózolt fegyverekkel, hanem valódi gerillavezető: fontos szerepet játszott például Culiacán városának 1911-es elfoglalásában, kiérdemelve ezzel a coronela, azaz ezredesi rangot a Porfirio Díaz mexikói elnök vezette rezsim elleni harcban. Unokája, Alexandra de la Rocha visszaemlékezései alapján tényleg kemény csaj lehetett: "Képes volt átúsztatni egy folyón lóháton, és kiiktatott egy teljes elektromos erőművet, hogy a lázadók tudjanak éjszaka, észrevétlenül is támadni". Ez az erőmű-kiiktatás amúgy minden forradalmárnők kötelező köre lehet, a Leia vezette lázadók csapatának például az eredeti trilógia III., A jedi visszatér című részében pontosan egy ilyen húzással sikerül védtelenné tennie a Halálcsillagot

Leia hercegnő frizurája egyébként olyannyira részévé vált a karakternek, hogy a húsz évvel később készült Star Wars-folytatásban Amidala hercegnő, azaz Natalie Portman is ugyanilyen megjelenést kapott. Igaz, az ő frizuráját már nem két órán keresztül kellett elkészíteni, mint az eredetit: addigra Lucasék stábja kidolgozta a csigák felcsatolható változatát.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta