#VILÁGOM

A budapestiek is szeretik a könyves trollkodást a metrón

2016. december 14., szerda 13:28

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt, mint minden minőségi trollkodás magyarországi felügyelő és megvalósító szervezete, azonnal lecsapott a pár hete reneszánszát élő New York-i metrós kultúrtrollkodós videóra (ha meg épp a mi cikkünk kapcsán tették volna, annál nagyobb megtiszteltetést elképzelni sem tudna a szerző). Az eredeti akció célja az volt, hogy egy kis elgondolkodásra és mosolyra kényszerítsék a tömegközlekedésen utazókat a provokatív (és természetesen nem valódi) könyvcímekkel: Hogyan rejtsd el Isten elől az erekciódat?, Tinder-trükkök totyogóknak, és hasonlók. A Kétfarkúék természetesen a budapesti tömegközlekedésre adaptálták mindezt, egész pontosan a budapesti tömegközlekedés leghírhedtebb, lángoktól ölelt elemére: a 3-as metróra. Az utasok pedig vették a lapot.

Először csak az eredeti flashmob photoshoppolt fotóját tették fel az oldalukra, utalva arra, hogy bár a budapesti tömegközlekedés önmagában is extrémsport, de a hármas metró vonalán manapság már ténylegesen életveszélyes utazni. Majd, mivel mégiscsak ők a kétfarkúak, akik legjobban cselekedni szeretnek, az ötleteket tettekre váltották.

A Metróoltók című akciójukat a 3-as metró vonalán hajtották végre december 10-én, a Deák térről indulva. Mivel a hármas metró a közismert állapotban van, a BKK pedig csak töketlenkedik, így jogos az elképzelés, hogy bármikor jól jöhet némi önkéntes tűzoltói segítség az utasok életben maradási esélyeinek a biztosítására. Így a savköpő menyéteket ezúttal otthon hagyták, helyettük feliratozott bádogvödrökkel és láthatósági mellényben ültek fel a szerelvényekre.

15493801 644060349110216 4823239692558178100 o
Fotó: Gámán Zsuzsa

Más tagjaik pedig a New York-i kamu könyvborítókhoz hasonlóan olyan hasznos, a túlélést segítő könyvekbe mélyedtek, mint például a Jegy nélkül magabiztosan, vagy az Éghető anyagok a metrókocsikban. Volt, aki más, szintén égetően (bocs) aktuális kérdésekkel foglalkozott: Hogyan bukjunk meg a PISA teszten; akinek pedig ezzel a kötettel sem sikerül megküzdenie, az valószínűleg örömmel venné a Nyugi, nem olvasok, csak képeket nézegetek című kiadványt utazgatáshoz. A Nagyvárosban tetvesen vagy a Hogyan lopjunk szaloncukrot a szegényektől címek pedig szépen leírják a hazai politika és közélet színvonalát is. A címeket a tagok közösen találták ki, és az MKKP elnöke, Kovács Gergő tervezte a könyvborítókat, weboldalukon az összeset végignézheti.

„Van egy klubunk, és időnként felvetünk egy-egy aktuális problémát, amire valami szép, hasznos, esztétikus választ igyekszünk találni – vagy valami vicceset. Úgy gondoljuk, hogy ha az ember elneveti magát, nemcsak a közéleti problémára csodálkozik rá, de egyúttal a negatív, elkeserítő mechanizmusok sem indulnak be. Ezért szeretjük az ilyen humoros flashmobokat" - mesélte az akcióról a Dívány megkeresésére Gámán Zsuzsa résztvevő, aktivista, aki szerencsére végig is fotózta az egész performanszukat.

15384617 644057989110452 5735704831356492262 o
Fotó: Gámán Zsuzsa

"A Deák tértől indultunk, először valamennyien egyszerre, aztán szét kellett válnunk kettesével, mert az emberek gyorsan kiszúrták, hogy valami performanszról van szó. Egy csomót bolyongtunk, kocsiról kocsira szálltunk a végállomások között. Kevesen néztek fel, de aki felpillantott, észrevette, újra odanézett… és nagyokat nevettek, fotóztak, láthatóan tetszett nekik. Ez volt a cél" - tette hozzá.

Ez a flashmob könnyed és vicces volt, bár több ilyen dolog történne a magyar közélet és humor vékony mezsgyéjén. Három nappal később amúgy a hármas metró épp ismét nem járt, bár ezúttal nem lángolt, "csak" füstölt

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta