"De szuper lett, tényleg kaptam egy medvét! Titokban pont erre vágytam!"

Képzelje el, hogy a tetoválóművészt egy ponyva választja el a vendégtől, aki a karját vagy a lábát egy lyukba dugva várja, hogy mit varrnak rá. A minta teljes mértékben az alkotó fantáziájára van bízva, a vendég pedig csak a végeredményt láthatja. A Pop-Up Tattoo csapatának hétvégi jótékonysági workshopján jó pár bátor jelentkező átélte a meglepetés varrással járó izgalmakat.

Az elmúlt hétvégén harmadszor rendezték meg a Szimpla Treasures design vásárt Budapest egyik ikonikus romkocsmájában, a Szimpla Kertben, ahol a résztvevők minden egyes alkalommal más-más jótékonysági alapítványt támogathatnak. A kincsestárlatot ezúttal a Pop-Up Tattoo rendhagyó, Légy bátor a legbátrabb gyermekekért! című workshopja követte, amelynek bevételét a szervezők a Démétér Alapítványnak ajánlották fel. A vállalkozó kedvű vendégek feladata csak annyi volt, hogy írjanak magukról egy pár soros jellemzést vagy árulják el egy kedvenc idézetüket, ami alapján a művészek megálmodhatják, mit fognak rájuk tetoválni.

„A zsákbamacska tetoválásoknak külföldön egy ideje már nagy divatja van, de nálunk talán ez az első ilyen kezdeményezés, legalábbis mi nem tudunk róla, hogy Magyarországon lett volna hasonló megmozdulás. Ez az egész arról szól, hogy nem tudhatod, milyen motívumot fognak rád varrni, és ezzel nemcsak felvállalod a bátorságod, de(a mi esetünkben) támogatod is a beteg gyerekeket. Külön elismerésünk azoknak, akik életük legelső tetoválását itt és most csináltatják. Elég hamar beteltek a helyek, de bízunk benne, hogy lesz folytatás” – árulta el a Díványnak Kiskéry Dániel, a tetováló csapat kreatív menedzsere.

„Nekünk is teljesen új ez a helyzet és nagy felelősséggel jár, hiszen a legtöbb vendéggel soha nem találkoztunk. Idejönnek egy jó cél érdekében és teljes mértékben ránk bízzák magukat, egy ilyen nyitott bizalmi állapotban pedig nagyon nem mindegy, hogy mit és hogyan alkotunk; hiszen ezeknek a tetoválásoknak és üzeneteknek azért súlya van. A tetováló művészet eleve egy olyan műfaj, ami rengeteg energiát szabadít fel, egy ilyen spontán kísérlet során pedig a szokásosnál is intenzívebb izgalmi állapotba kerül a vendég és a tetováló is – nem beszélve arról, hogy a végeredmény egy jó ügyért történő együttműködés élményét és emlékeit őrzi. Nekem is van két gyermekem, ezért nem volt kérdés, hogy vállalom-e a kihívást. Hálás vagyok, hogy részese lehetek egy ilyen különleges eseménynek” – mesélte lelkesen Szenteleki Dóra tetoválóművész.

A Démétér Ház bővítése a cél

A Démétér Alapítvány a vérképzőrendszeri daganatos megbetegedésben szenvedő és immunhiányos gyerekek, ezen belül a vérképző őssejt-transzplantáción átesett gyerekek gyógyulásában nyújt hatékony segítséget.

„2006-ban a Szent László Kórház területén található, használaton kívüli V. számú pavilonjából alakítottuk ki a hatlakásos Démétér Házat, ami azzal a céllal épült, hogy elsősorban a vidéki kis betegeinknek és családtagjaiknak biztosítsunk lakhatást az átültetést követően, hiszen sokszor 3-4 hónapot – de van, hogy éveket – is eltöltenek nálunk, az állandó beutazás pedig rengeteg idő és pénz a szülők számára. Hisszük, hogy a hozzátartozók folyamatos közelségének biztosításával növelhetjük a rákkal küzdő gyerekek gyógyulási esélyeit, ezért célunk, hogy a Démétér Házban történő elhelyezéssel az ápolásban aktívan résztvevő családtagok lakhatási problémái megoldódjanak. Jelenleg kilenc apartman áll a családok rendelkezésére, betegeink száma azonban sajnos évről évre nő, és mivel a ház szűknek bizonyul, szeretnénk bővíteni a helykapacitást” – mondta el Sedlák Gabriella, az alapítvány programkoordinátora.

A legtöbben nem először ültek tetováló székben, de akadtak olyanok is, akik itt kapták életük első tetoválását. 

„Anyukaként úgy éreztem, mindenképpen itt a helyem. Van már egy tetoválásom, egy számomra nagyon sokat jelentő szó: elmúlik. A Pop-Up csapatának Móricz Zsigmond Árvácska című regényének rövid leírását küldtem el és kíváncsian várom, mit kapok cserébe” – mondta Judit.

„Mostanában elég egyhangú volt az életem, fel akartam dobni valamivel a szürke hétköznapokat és egyébként is régóta tervben van már egy újabb tetoválós projekt, de eddig semmi konkrét ötletem nem volt. Megtetszett az a koncepció, hogy ezzel én is segíthetek, nekem pedig meglepetés lesz a tetoválás. Annyi információt adtam meg magamról, hogy a medúza a kedvenc állatom, mert olyan különleges és szép" – árulta el egy huszonéves srác.

„Amikor a Facebookon szembejött velem a jótékonysági felhívás, gyorsan megnéztem a tetováló művészek korábbi munkáit, és habozás nélkül úgy döntöttem, rájuk bízom az alkarom. Küldtem magamról egy tömör személyleírást, bízom benne, hogy nem egy halálfejet fogok kapni” – poénkodott a tetováló székben ülve Petra.

„A kislányom ugyan nem transzplantált, de ő is egy igazi kis hős, mert 2012 óta nagyon ügyesen gyógyul a leukémiából. Büszkén és örömmel jelenthetjük ki, hogy már két és fél éve teljesen tünetmentes” – mesélte Anita, akit kislánya, Lara és párja is elkísért az eseményre. „Szeretnénk a sorstársakat ezzel a kis gesztussal és nagy-nagy lelkesedéssel támogatni és tiszteletünket kifejezni, a tetoválás pedig számunkra a pozitív emlékeket fogja szimbolizálni. A Pop-Up csapatának megemlítettem a történetünket és annyit kértem, hogy a szeretetet és együttérzést jelképezze a motívum, amit rám varrnak” – fűzte hozzá az anyuka.

„A családom régen ebben az épületben lakott, most éppen a volt nappalijukban ülünk. Amikor megláttam a workshop apropóját és a helyszínt, úgy éreztem, ez egy jel, hogy el kell jönnöm. Nagyon örülök, hogy ezzel hozzájárulhatok a beteg gyerekek gyógyulási esélyeinek javulásához. Van néhány állatos tetoválásom, de egy még hiányzik a repertoáromból. A nevem medvécskét jelent. Remélem, kapok egy mókás medvét az alkaromra” – mondta Orsi.

„Egy ideje játszadozom a gondolattal, hogy beállok a tetováltak sorába, de miután tavaly szemtanúja voltam egy ismerősöm negatív tetoválós élményeinek, megtorpantam. Most viszont, hogy adódott ez a különleges alkalom, végleg elhatároztam, hogy nincs helye bátortalanságnak. Számomra inspiráló, pozitív dolgokról meséltem a tetováló művésznek, olyanokról, amik közel állnak hozzám. Nagyon várom, hogy mit hoz ki belőle” – mesélte titokzatosan egy fiatal lány.

A meglepetésmotívumok tulajdonosai büszkén és elégedetten mutogatták egymásnak a végeredményt. Galériánkban megnézheti, milyen menő tetkók születtek a személyes sztorikból.

És ön bevállalna egy ilyen zsákbamacska varratást?

Ha tetszik az ötlet, akkor figyelje a Pop-Up Tattoo Facebook-oldalát, mindig közzéteszik, mikor várható újabb ilyen rendezvényük. Most szombaton, november 19-én is a Szimpla Kertben fognak tetoválni, de ahhoz, hogy sorra is kerüljön, előzetes bejelentkezés szükséges! 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek