Ecsetleg élni kellett volna tovább

Már csak ezen a héten tekintheti meg a nagyérdemű a tavaly, mindössze 48 évesen elhunyt Braun András műveiből összeállítottEcsetleg című kiállítást a Fest;Tisztít Galériában. A kiállítást már csak azért is érdemes megnézni, mert a képanyag mellett látható Szecsanov Martin portréfilmje is a festőről, amiből egy életigenlő, megalkuvást nem ismerő művész képe és izgalmas élete rajzolódik ki. Braun váratlanul, utolsó kiállítása után alig két hónappal halt meg; igen aktív művész volt. Óriási, más festők műveivel össze nem téveszthető képeit a portréfilmben is bemutatta; élénk színekkel dolgozott, aki a geometriát és a repetitivitást legfontosabb kellékeinek tudta be. 

Művei általában nem ábrázolnak azonosítható elemeket, ha mégis felbukkan rajtuk egy-egy (például sminkecsetek, fúrógépek), azoknak inkább struktúraépítési funkciója van. A képek koncentrikus körökből, spirálokból, ellipszisekből, gyémánt formákból, függőleges-vízszintes rácsvonalakból állnak, igen pszichedelikus látványt nyújtva a szemlélőnek.

A portréfilmben Braun elmondja, már az oviban is ő volt az, aki kisegítette az óvónőt, ha elakadt valami kézügyességet igénylő feladnál, és megtudhatjuk azt is róla, hogy azért maradt ki a főiskoláról, mert éppen színházzal turnézott a világ körül. 

A galéria ugyan túl kicsi ahhoz, hogy teljes mélységében bemutassa Braun életművét, mégis érdemes időpontot egyeztetni (a kiállítás megtekintéséhez amúgy is előzetes bejelentkezés szükséges). Nagyon fontos: okvetlen kérjék, hogy Szecsanov portréfilmjét is vetítsék le, mert azzal nyer (új) értelmet az egész!

Ecsetleg - Braun András (1967-2015) emlékkiállítása

Megtekinthető 2016. november 13-ig.

Helyszín: Fest;Tisztít Galéria (Budapest, Várfok utca 8.)

A kiállítás előzetes bejelentkezéssel látogatható, időpont-egyeztetés az alábbi számokon:

Attila: 20/2776767 Mónika: 30/9604335

A belépés ingyenes.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek