#VILÁGOM

Ráér? Olvasgassa Paul Klee jegyzetfüzetét!

2016. október 11., kedd 10:23

Paul Klee-t a századforduló emblematikus művészeként ismerjük, de annyira megérezte a jövő trendjeit, hogy absztrakt Bauhaus elképzeléseivel a mai művészeket is lenyűgözi.

Több mint 9000 alkotást hagyott hátra az utókorra (ha nem számítjuk a fiának készített kesztyűbábjait), de nemcsak ezt köszönhetjük neki, hanem egy csomó hasznos jegyzetet is, amit még oktatóként írt. Paul Klee modern művészetről írott esszéi eddig csak angolul jelentek meg két kötetben (The Thinking Eye, The Nature of Nature), de most már online is elérhetőek lesznek - adta hírül az Openculture Magazin. Hogy miért fontos ez?

GettyImages-545657079
Fotó: ullstein bild / Getty Images Hungary

Azért, mert Klee a mai modern művészetre gyakorolt hatása megkerülhetetlen. Feljegyzései nemcsak az 1920-as évek Bauhaus művészeti iskolájának alapjául szolgáltak, de „ezek a művek legalább annyira fontosak a modern művészet megértéséhez, mint Leonardo da Vinci festészetről szóló értekezései a reneszánsz értelmezéséhez”- írja róla a kritikus Herbert Read, aki egyenesen odáig merészkedik, hogy a könyvet a dizájn alapelveit legteljesebben bemutató írásnak nevezte, legalábbis ami a modernizmusban született. „Paul Klee a művészetben új korszakot indított el, hasonlóan ahhoz, ahogy Newton a fizika területén”.

Ezért a Paul Klee Zentrum online elérhetővé tett mintegy 3900 oldalt azokból a Klee-jegyzetekből, amit 1921. és 1931. között írt. Az se baj, ha Ön nem tud németül, hiszen Klee olyan látványos, rá jellemzően színpompás illusztrációkkal magyarázza elméleteit, amik nyelvtudás nélkül is átjönnek. „A szín és én – egyek vagyunk. Festő vagyok” - mondta magáról.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta