#VILÁGOM

A sejtektől a csillagokig visz az idei Kutatók Éjszakája

2016. szeptember 30., péntek 14:31

A Kutatók Éjszakáját az Európai Unió bizottsága indította tíz évvel ezelőtt, és hatalmas nemzetközi sikerre tett szert. Nem véletlenül: ilyenkor egyetlen éjszakára olyan helyekre nyerhetünk belépést, amiket csak újságcikkekből, dokumentumfilm-részletekből, netán scifikből „ismerünk” és képzelünk el magunknak: a tudomány legbelső szentélyeibe. A programsorozat célja pont ennek az izolációnak a megszüntetése: felkelteni az emberekben az érdeklődést, közelebb hozni hozzájuk a tudományt, ami vagy túl száraznak, vagy holmi abrakadabrának tűnik. Az idei Kutató Éjszakáját pedig szeptember 30-án, azaz ma rendezik, ajánlunk pár különösen izgalmasnak tűnő programot a rengetegből, amikre még simán oda is ér!

              

 A Kutatók Éjszakájához az egész ország kapcsolódik, szinte nincs olyan város, ahol valamelyik intézmény ne állított volna össze programot. Mi most a legnagyobb kínálatból, a budapesti választékból szemezgettünk, de ellenőrizze a részletes és jól kezelhető weboldalon, hogy az Ön közelében lévő városokban milyen lehetőségek adódnak! A programok nagy része regisztrációköteles, ezért főleg a szabadon látogathatók közül válogattunk. Mindenkinek sok szerencsét, hogy bejusson az őt érdeklő rendezvényekre!

Érdemes ránézni a Semmelweis Orvostudományi Egyetem rengeteg programjára, ahol a még regisztrációköteles előadások között volt egy-egy hely, például a 19:20-tól 19:40-ig tartó "Egy csodálatos elme kihunyó ragyogása" – Pszichiátriai betegségek az MR-ben , vagy a 18:00-19:30-ig rendezendő Eltűnt hangok nyomában: Hallás és halláskárosodások vizsgálata a laboratóriumban címűre. Azonban a regisztráció nélküli programokból is érdemes válogatni. Érdekes lehet az Egészségtudományi Karon öttől nyolcig tartó„Meg tudnád menteni a barátodat?”, ahol mentőtiszt hallgatók segítenek az alapvető elsősegélynyújtó ismeretek fejlesztésében, vagy a „Minden egy kúttal kezdődött - járványok kivizsgálása régen és ma” című program, ahol a résztvevők egy interaktív játék keretén belül részt vehetnek az 1954-es londoni kolerajárvány, illetve egy érdekesebb, 21.századi járvány kivizsgálásában. Az Elméleti Orvostudományi központban este nyolctól kilencig Zenés kémia és biokémia kurzuson vehetünk részt, ami annyira bizarrul hangzik, hogy legszívesebben azonnal indulnánk. A leírás szerint:  „egy ÁOK-s kémia-biokémia-molekuláris biológia kurzus válogatott részletei hangzanak el dalokban, a periódusos rendszertől a látás biokémiájáig; szakmai szövegek ismert, kedvelt dallamokra hangszerelve.”

Visszatérve a szigorú és dallamtalan realitáshoz, részt vehetünk olyan felvilágosító programon, mint a „ Daganatos beteg életvitele és táplálkozás a”, ami elég hasznosnak tűnik egy olyan országban, ahol sokak szerint a C-vitamin pl. gyógyítja a rákot. DE közben regisztrációmentesen elmehetünk a „Megszólalnak a múmiák” – a 18.sz.-i váci múmiák paleomikrobiológiai vizsgálata” című eseményre , vagy szívultrahanggal vizsgálhatunk kisállatmodelleket a Városmajori Szívklinikán- szintén regisztráció nélkül.

              

Hasonlóan sokrétű az ELTE különböző karainak kínálata. Bár a Pszichológiai kar tömeghipnózisos kísérletéről például már lecsúsztunk, de regisztrációmentes például az este hattól fél hétig tartó Hogyan is tanulok- hogyan tanuljak hatékonyabban program, ahol egy kérdőív segítségével a jelentkezők felmérhetik tanulási stílusukat, és gyakorlati segítséget kapnak, hogyan tudnák hatékonyabbá tenni.

A Természettudományi karon eközben este hattól egészen éjfélig látványos interaktív fizika-bemutatókat ígérnek, melyek több teremben, több standnál zajlanak, és a látogatók is aktívan részt vehetnek a kísérletek lebonyolításában. „Folyékony nitrogénes kísérletek, rakéták, szupravezetés, Foucault-inga, nem-newtoni folyadék, óriás szappanbuborék, Thomson-ágyú és sok más nagy durranás”- kamaszkorunkban bármit megadtunk volna, hogy szabadon játszhassunk ilyesmikkel. Sőt, talán még most is. A lehetőség szó szerint nyitott.

Ha esetleg izzadni szeretne, némi játékos-gyakorlati kémiai előadás keretében erőspaprikákat versenyeztetnek, kóstoltatnak és analizálnak a„Melyik az erősebb” programon belül szintén a TTK-n, és ingyenes, bár a helyszínen regisztrálandó (!) planetáriumi előadások is várják a csillagászati tanszéken. Minket személy szerint érdekel a Rendszerváltozás családtörténetei interaktív kiállítás is, illetve, ha már a tömeghipnózisra ugye nem jutottunk be, a pszichológiai kar 301-es terme, ahol estébe nyúlóan két előadáson keresztül is erről az érdekes területről esik szó: Hipnóziskutatás: okkult jelenségtől a tudomány főáramáig közel fél évszázad alatt és utána a Hipnózis az agyban címmel. Akárcsak a Semmelweis programjainál, itt is azt ajánljuk, hogy alaposan böngéssze át az ELTE tanszékeinek kínálatát, ugyanis még a regisztrációmentes programok is olyan sokrétűek és izgalmasak, hogy szinte lehetetlennek tűnik kiemelni a legjobbakat.

A Budapesti Fővárosi Levéltárban Budapest és Magyarország arcai címmel moszkvai fotóriporterek anyagából nézhetünk meg egy elég érdekesnek tűnő válogatást. Eközben az épület második folyosóján Szentpétervári hidak címmel nyílik szintén fotókiállítás. A levéltár nagy kutatótermében pedig egy igazi Indiana Jonesos nagy nyomozós játékban vehetünk részt – már amennyiben Indiana háttérmunkásairól van szó.

Technikai érdeklődésűekek a mennyország lesz a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem programajánlata. Hat órától feliratkozás nélkül látogathatjuk a Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumot, a DCS épületekben pedig folyamatos bemutatók és előadások lesznek, olyan, a humán érdeklődésű cikkíró számára egyébként teljesen érthetetlen, de izgalmasnak tűnő dolgokról, mint Lángorgona- és lángsebesség mérés, vagy hogy hogyan működik a fluidizáció. Kérem, olvassák és böngésszék végig az egyetem ajánlatát, mert nem merném egyik programot sem a másik elé helyezni.

Hasonlóan izgalmas az Ericson Kutatólabor és a BME Villamosmérnöki Karának kínálata, ahol szintén különböző bemutatók közül válogathatunk egész délután 16-tól este 23 óráig. A Gyorsulj te is 5G-re című installáció keretein belül egy szobakerékpárt hajtva mi magunk teremthetjük meg az adatátvitelhez szükséges energiát, a Felhő, 5G, robotok a jövőben létrehozható információtárolási megoldások és lehetőségek nyújtotta lehetőségeit gondolja tovább, de bekukucskálhatunk a kutatók hobbijaiba is, amik például drónokat, mars-járó vezetést, 3D-modellezést és robotprogramozást takarnak.

Újra szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a Kutatók éjszakája rendkívül, RENDKÍVÜL sok programot takar, szerte az országban. Ebben a cikkben Budapesten lévő programoknak is csak töredékéről tudtunk beszélni: feltétlenül kattintsanak a részletgazdag és könnyen kezelhető oldalra, ahol minden információt megtalálnak!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta