Ilyen az első popdal, amit a mesterséges intelligencia szerzett

A Sony CSL Research Laboratory, a Sony kutatóintézetének Flow Machines nevű programja mesterséges intelligencia segítségével elemzi az adatbázisába bevitt számokat, majd kérésre –megadott paraméterek alapján – képes önállóan összerakni egy újat - számolt be róla az Electronicbeats.net. Hajtás után meg is hallgathatja, milyen dalokat tud szerezni egy szoftver!

A mesterséges intelligencia eddig két számot szerzett egy francia zeneszerző, Benoît Carré közreműködésével. A gép adatbázisában jelenleg nagyjából 13000 szám van, a pop és a dzsessz a legnépesebb kategóriák, de mindenféle stílusból válogattak. Ezeket a számokat elemezte a szoftver, mielőtt ráeresztették a dalszerzésre, majd az adatbázisában rendelkezésre álló dalok hangjait új rendszerbe rendezve kreált belőlük egy teljesen újat. 

Carré először egy Beatles stílusú számot kért a géptől, majd egy olyat, amelyik klasszikus amerikai dalszerzők alkotásaira hasonlít. A Ballad of Mr. Shadow Irving Berlin és Duke Ellington stílusa nyomán készült.

A gép még nem tudja teljes egészében végigvinni a dalszerzés folyamatát, némi humán utómunka szükséges a végeredményhez: itt Carré hangszerelte és keverte a végleges számot, valamint szöveget is ő írt hozzá.

Az eredményt egyelőre átütőnek nem neveznénk, de így is több mint megdöbbentő, különösen a Beatlesre hasonlító, generikus popszám esetében.

Korábban egy másik mesterséges intelligenciával sikerült rövidfilmet is készíteni, nemrég pedig egy mesterséges intelligencia készített trailert egy mesterséges intelligenciáról szóló filmhez. Igaz, ebben az utóbbi esetben azért szintén szükség volt még egy humán vágóra, aki véglegesítette az alkotást, hasonlóan a Flow Machines-nál látott megoldáshoz.

(Flow Machines)

Oszd meg másokkal is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Érdekességek