#VILÁGOM

Ilyen az első popdal, amit a mesterséges intelligencia szerzett

2016. szeptember 28., szerda 15:01

A Sony CSL Research Laboratory, a Sony kutatóintézetének Flow Machines nevű programja mesterséges intelligencia segítségével elemzi az adatbázisába bevitt számokat, majd kérésre –megadott paraméterek alapján – képes önállóan összerakni egy újat - számolt be róla az Electronicbeats.net. Hajtás után meg is hallgathatja, milyen dalokat tud szerezni egy szoftver!

A mesterséges intelligencia eddig két számot szerzett egy francia zeneszerző, Benoît Carré közreműködésével. A gép adatbázisában jelenleg nagyjából 13000 szám van, a pop és a dzsessz a legnépesebb kategóriák, de mindenféle stílusból válogattak. Ezeket a számokat elemezte a szoftver, mielőtt ráeresztették a dalszerzésre, majd az adatbázisában rendelkezésre álló dalok hangjait új rendszerbe rendezve kreált belőlük egy teljesen újat. 

Carré először egy Beatles stílusú számot kért a géptől, majd egy olyat, amelyik klasszikus amerikai dalszerzők alkotásaira hasonlít. A Ballad of Mr. Shadow Irving Berlin és Duke Ellington stílusa nyomán készült.

A gép még nem tudja teljes egészében végigvinni a dalszerzés folyamatát, némi humán utómunka szükséges a végeredményhez: itt Carré hangszerelte és keverte a végleges számot, valamint szöveget is ő írt hozzá.

Az eredményt egyelőre átütőnek nem neveznénk, de így is több mint megdöbbentő, különösen a Beatlesre hasonlító, generikus popszám esetében.

Korábban egy másik mesterséges intelligenciával sikerült rövidfilmet is készíteni, nemrég pedig egy mesterséges intelligencia készített trailert egy mesterséges intelligenciáról szóló filmhez. Igaz, ebben az utóbbi esetben azért szintén szükség volt még egy humán vágóra, aki véglegesítette az alkotást, hasonlóan a Flow Machines-nál látott megoldáshoz.

(Flow Machines)

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta