#VILÁGOM

A Kútfilm sajnos nem lesz kultfilm

2016. szeptember 22., csütörtök 15:59

A méltán sok elismerést bezsebelt Nyomozó című film után Gigor Attila új alkotással rukkolt elő, aminek a reklámkampányára is rendesen odafigyelt, így aztán a nyarunk arról is szólt, hogy vártuk ezt a magyar sivatag közepén játszódó, furcsa képi világgal operáló Kút című művet. Annál is inkább, mert Jankovics Péter karaktere már hosszú idő óta filmfőszerep után kiált és örültünk neki, hogy a főszereplők kiválasztásában eddig is ügyes Gigor végre felfedezte magának a korábban Bodó Viktor Szputnyik Hajózási Társaságában játszó színészt. 

Aztán rögtön dühöngéssel kezdtük a mozizást, mert az azért felháborító, hogy 2016-ban még mindig traileren kell felvenni egy autós jelenetet, a Kút márpedig ezzel indul: Laci és anyja (Udvaros Dorottya) autókáznak a semmibe, hogy a kallódó, érzékeny fiút lerakják iszákos, a gyereket még kétévesen elhagyó apjánál, a benzinkutasnál (Kovács Zsolt). Anyuka aztán füstölgő kerekekkel jobbra el, apa és fia, meg egy láthatóan folyamatosan ott lébecoló béna (Tzafetás Roland) meg egymásra maradnak a helyszín alapján valahol félúton Las Vegas és az osztrák határ között (látvány: Pater Sparrow), de az biztos, hogy nem a mosoni pihenőhelyen. 

Aztán jön egy kisbusz, vele a kurvák, meg a krimiszerű problémák, valamint egy teljességgel érdektelen, rosszul eljátszott és nagyon, nagyon hosszan folytatódó történet a történetben, aminek megértésére kilencven percet kell várnunk, de minek. Szóval, ott tartunk, hogy a kisbusz lerobban a Svejcba tartó kurvákkal (a kötelező klisék: Pokorny Lia - kiöregedettre sminkelt kurva, otthon gyerekkel; Trokán Nóra - nagypofájú, cigány kurva; Kurta Niké - dugni kedvelő, kezdő kurva; Irma Milovic - külföldi kurva, kb. a Macskafogó című rajzfilmből Pissy) és mindenki nagyon feszült lesz ettől a helyzettől. Ráadásul az egész amiatt van, mert a társaságot vezető strici (Horváth Csaba) haragszik valamiért a főszereplő apukájára, a kutasra.

A két éjszakát magába ölelő filmben kialakul egy szerelem, jut nettó 27 perc egy dögunalmas mesére, amit a színészek olyan őrült izgalommal hallgatnak minden esetben, mintha George R.R. Martin diktálná nekik halálos ágyán a Trónok harca befejező kötetét, míg végre megérkezik László Zsolt és történik valami váratlan. 

Mi sajnáljuk a legjobban, hogy ez így történik, de a film sajnos nélkülözi a valódi izgalmakat, de még a valódi helyzeteket is. A rendező nem engedte kivágni Tzafetás Roland jeleneteinek negyven százalékát, igaz a fogyatékos karakter olykor még hihető neki (itt jegyeznénk meg, hogy van ám tök jó, igazi fogyatékos színészünk is, épp Oscarra készül). Tzafetás összes energiája arra ment el, hogy a megnyomorítottat játssza, így elfelejtette tartalommal megtölteni a folyamatosan újra előrángatott, halál unalmas történetet, amiről a legvégén ráadásul kiderül, hogy van slusszpoénja. Sőt, ez volna az egész film mondanivalója. Csak hát annak gyenge.

888139 33
Fotó: port.hu

Mert más mondanivalója nagyon nincs. A jellemek úgy fejlődnek, hogy nincs rá a világon semmi okuk; Kurta Niké először még a falat is megdugná, de a végére már sértett menyasszonyt játszik, aki László Zsoltot is alig csókolja meg, Trokán Nóra is ki-kiesik a prolikurva szerepből és kiderül, hogy már majdnem érző lény, de hogy ezt mi váltja ki belőle, az homály marad; a többiek meg nagyjából csak asszisztálnak ahhoz, hogy kirobbanhasson végre a dráma és folyhasson a vér, amolyan Tarantinósan.  

Kovács Zsolt ugyan egy másik történetben játszik, de legalább jól, és Jankovics is beváltja a hozzá fűzött reményeket: tettei ellenére ő az egyedüli, akinek érzelmeit valamelyest meg lehet érteni, azaz az egyetlen rendesen kidolgozott karakter a filmben. A film zenéje (Kunert Péter) dob valamit a Kúton, de meg nem mentheti, azaz ez megint egy olyan alkotás, ami talán a forgatáson még megállta a helyét, de a vágóasztalon aztán annyira darabjaira hullott, hogy semmi nem tudta összerakni. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta