Goldie visszaadja a lovagkeresztjét

Az angol hip-hop és drum and bass szubkultúra egyik fontos szórakozóhelye volt a Fabric nevű londoni klub, amit a napokban végérvényesen bezárattak a hatóságok, miután gyors egymásutánban két fiatal is drogtúladagolásban meghalt a helyen (egyikük június végén, a másikuk augusztus elején). A határozat nagy port vert fel, erős túlreagálásnak tartják, ahogy maga Sadiq Khan londoni polgármester is, akinek egyik politikai célkitűzése, hogy megmentse a jelentős idegenforgalmi vonzerőnek számító legendás londoni klubokat és éjszakai életet.

A háborgók közt van a 90-es évek egyik leghíresebb DJ-je, az arany fogsorú Goldie is, aki azt nyilatkozta, tiltakozása jeléül beolvasztja a munkája elismeréséért kapott lovagkeresztet - írja a Standard.co.uk. "Ennek az országnak az alapjait a kultúra jelenti, és ha úgy döntesz, bezáratsz egy ilyen klubot, mint a Fabric, hülye vagy" - nyilatkozta a lapnak a DJ.

Szerinte az önkormányzatnak egyébként csak kapóra jöttek a halálesetek, valójában azért záratták be a klubot, mert jó pénzért lehet értékesíteni az ingatlant. "Ahol füst van, ott tűz is van. Isten áldja az elhunyt gyerekeket, Isten áldja őket és a szüleiket. Nagyon komoly, ha ilyen történik, de emberek más klubokban, hotelekben, az utcákon is haltak már meg drogozás miatt, függetlenül ettől a mostani esettől. Kellett az önkormányzatnak valami kifogás, és meg is kapták" - mondta Goldie.

Az 1999-ben nyílt Fabric az elektronikus zene fontos központja volt, fellépői közt megfordult az elektronikus zene szinte minden fontos alakja Carl Coxtól Fatboy Slimen át a Chemical Brothersig és a Groove Armadáig. Fontosságát mutatja, hogy nemcsak a zenészek és a vendégkör, de az egyik legnagyobb konkurense is kiállt mellette. Alex Proud, a Proud Camden tulajdonosa úgy fogalmazott: "Ez tragédia London klubszcénájára és az éjszakai életre nézve. A Fabric volt a mérce, hogyan kell jó klubot csinálni. Nagyon veszélyes és tragikus ez a döntés". 

Az éjszakai szórakozóhelyek érdekvédelmi szövetségének vezetője Goldie-hoz hasonlóan nyilatkozott, értelemszerűen némileg árnyaltabban. Alan D. Miller azzal érvelt, hogy a klubok felelőssége nem terjedhet ki mindenre. Egyszerű példával élt: mint mondja, ha egy rendezvényen valaki balesetet okoz az autójával, akkor nem a rendezvényt fogják elmarasztalni, hanem az adott személyt. Fontosnak tartotta leszögezni, hogy a kluboknak igyekezniük kell, hogy minél biztonságosabb szórakozási körülményeket teremtsenek meg, de azt nem lehet tőlük elvárni, hogy megakadályozzák azt is, hogy kábítószer legyen az utcákon.

A klubot egyébként nem is egyértelműen arra hivatkozva zárták be, hogy ott életét vesztette két személy, hanem mert a hatóságok szerint a Fabric "nem tett meg mindent azért, hogy a helyre szórakozni járók ne tudjanak kábítószerekhez jutni". A szórakozóhelyet egyébként már egy ideje civil ruhás rendőrök figyelték, az ő jelentéseikben is szerepelt, hogy a helyen fogyasztanak és árulnak is kábítószert, de arról is jelentettek, hogy a klub légköre ennek ellenére barátságos, az ott szórakozók békések.

Goldie ugyanakkor attól tart, hogy az egyik legismertebb, legfontosabb klub bezárása azt eredményezheti, hogy szép lassan felszámolják a partikultúrát az Egyesült Királyságban. Ez persze hangozhat túlzásnak, de már a klub mellett kiálló Shadiq Khan is kiemelte, hogy az egykor színes és jelentős kulturális életéről ismert London zenei klubjainak közel 50 százalékát elvesztette az elmúlt években. "Meg kell állítanunk ezt a hanyatlást, ha továbbra is éjjel-nappal működő, világszínvonalú éjszakai életéről ismert városként szeretnénk rajta maradni a világ kulturális térképén" - idézi a polgármestert a Standard.

A Fabric bezárásához hasonló eset volt itthon, amikor 2011-ben megszűnt a West Balkán klub, miután az egyik rendezvényükön három fiatal is az életét vesztette. A két eset között természetesen komoly különbség, hogy a West Balkán esetében a klub felelőssége kétségtelen, az ő biztonsági hiányosságaik okozták a haláleseteket, ezért is döntöttek a szórakozóhely tulajdonosai a végleges megszüntetés mellett. A tragédiák eredményeképp (épp azok következtében) azonban azóta a hatóságok jelentősen megszigorították itthon a szórakozóhelyekre vonatkozó tűzvédelmi biztonsági előírásokat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek