#VILÁGOM

A nyárnak lehet vége, de a fesztiválszezonnak még nem

2016. szeptember 3., szombat 17:12

Elkezdődött az iskola, a nappalok rövidülnek, és nyilvánvalóan jön a borzalmas és szürke tél, amikor nem lehet teraszon ülve fröccsözni a barátokkal, grillezni a kertben, megnézni egy szabadtéri előadást, vagy kimenni porban ugrálni egy koncertre. Amíg azonban tart a jó idő, de már kicsit csillapodnak a kedélyek, a rendezvényszervezők igen jó kis programokat hoztak össze nekünk, kicsiknek, nagyoknak egyaránt. Szemezgettünk a kedvenceink közül, a teljesség minden igénye nélkül.

Pozsonyi Piknik

 • Mikor: most vasárnap.
 • Hol: a Pozsonyi úton
 • Kiknek: családoknak, gyerekeknek, kultúrára éhes felnőtteknek
pozsonyi piknik

Miről szól: arról, hogy milyen jó hely Újlipótváros főutcája, a ligetes Pozsonyi út, és hogy az újlipótvárosi életérzést, ami egyenlő a nyugodt, családias hangulattal, mindenkivel meg kell osztani. Egész nap izgalmas kultúrprogramok, koncertek, felolvasások várják a gyerekeket a gyerekszínpadon, a felnőttek pedig a rakpart melletti, és a Radnóti utca sarkán lévő színpad előtt kulturálódhatnak. Grecsó Krisztiántól a Csárdáskirálynőig, Zenebölcsitől a Thália színház estjéig elég sokrétű a kínálat, érdemes csemegézni.

Újbuda Jazz Fesztivál

 • Mikor: szeptember 1-6
 • Hol: A38 és MU Színház
 • Kiknek: akik szeretik a jó jazzt
újbuda jazzfesztivál

Idén 12-edik alkalommal rendeznek világszínvonalú jazzfesztivált az A38-MU titkos kultúrvilághatalmi tengelyében. Az ötnapos fesztivál alatt a legnevesebb magyar jazzzenészek lépnek fel különböző formációkban, izgalmas nemzetközi vendégek estjeivel  kísérve.

Érdi Jazzfesztivál

 • Mikor: szeptember 4-11
 • Hol: Érd különböző helyszínein
 • Kiknek: akik szeretik a jó jazzt
érdi jazz fesztivál.png

Úgy tűnik, ez a kora szeptemberi időszak többeknek is a jazz lüktetését juttatta eszébe, így az Érdi Napok szervezőinek is, akik minden estére egy-egy színvonalas jazzkoncertet szerveztek a város különböző részeibe, így a Gáspár károly tritól a Hoffbreat Zenekarig élvezhetjük a lassan beköszönő őszben ezt a megunhatatlan stílust.

Kutyafesztivál

 • Mikor: szeptember 10.
 • Hol: a Fővárosi Rendezvényparkban
 • Kiknek: aki kutyás, vagy az akar lenni, aki szereti a kutyákat, vagy meg akarja őket szeretni, na meg persze kutyáknak
kutyafesztivál

A kutyafesztivál Magyarország legnagyobb kutyás rendezvénye. Szakmai és közönsáégtalálkozó egyben, ahol a kutyatenyésztők, kutyamentők, állatorvosok, aktivisták, és büszke gazdik is találkoznak egymással, lesz szépségverseny, fotózás, nyereményjáték, ügyességi verseny, akadálypálya, tombola, de szakmai előadások és a kérdésekre válaszoló állatorvos brigád is.

Zsidó Kulturális Fesztivál

 • Mikor: szeptember 4-11
 • Hol: a zsidó belváros különböző helyszínein, zsinagógákban
 • Kiknek: mindenkinek, akit érdekel a magaskultúra
zsidó kulturális fesztzivál

A Zsidó Kulturális Fesztivál az őszi budapesti programok egyik legérdekesebb és legösszetettebb programsorozata. Egy héten keresztül a legszebb helyszíneken, a Dohány utcai Zsinagógától a Hegedüs Gyula utcai Zsinagógáig, a magaskultúra legnevesebb alakjai, írók, költők, zenészek, színművészek adnak elő, Vámos Miklóstól Für Anikón át Palya Beáig. Valószínűleg nincs is olyan ember, aki - ha érdekli a kultúra - ne találna itt az ízlésének megfelelő programot.

Vidéki Színházak Fesztiválja

 • Mikor: szeptember 5-11
 • Hol: Thália színház
 • Kiknek: színházszeretőknek, akik kíváncsiak a vidéki előadásokra, és akik szeretik a klasszikus darabokat
vidéki színházak fesztiválja

A Thália Színház meghívta a legnevesebb vidéki színházakat, akik jellemzően egy-egy klasszikus darabbal állnak a közönség elé, olyanokkal, mint Woolf Orlandoja, vagy Csehov Ványa bácsija. Akit érdekel, egymás utáni estéken megtekintheti, mi folyik a békéscsabai, salgótarjáni, vagy éppen kecskeméti színház színfalai mögött.

Budapesti Nagy Sportágválasztó

 • Mikor: szeptember 16-17
 • Hol: Merkapt Sportcentrum Budapest
 • Kiknek: gyerekeknek és szüleiknek
14138115 1191286040932284 7469508575793524994 o

Honnan tudhatná a gyerek, mit sportoljon, ha nem próbált még ki mindent, amit szeretett volna? Ez a Nagy Sportágválasztó alapötlete, és az ingyenes rendezvényen a gyerekek tényleg végigpróbálhatnak mindent, amire csak kíváncsiak, beszélgethetnek az egyes sportágak edzőivel, neves sportolóival, testalkatfelmérésen és különböző játékokon, versenyeken vehetnek részt, miközben a szülők is információkat szerezhetnek a beíratás lehetőségeiről, az egyes szervezetek elérhetőségéről. A Budapesti Nagy Sportágválasztó mellett vidéki rendezvények is vannak, a következő időpontokban: 
Szombathely: 2016. szeptember 2–3.
Makó: 2016. szeptember 16–17.
Siófok: 2016. szeptember 23.
Dunaújváros: 2016. szeptember 23–24.

Színházak Éjszakája

 • Mikor: szeptember 17-én
 • Hol: Budapest különböző színházaiban
 • Kiknek: színházrajongó felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt
szinhazak ejszakaja

A Színházak Éjszakáján egy belépőjeggyel pukkadásig tömhetjük magunkat színházi élményekkel, összesen 30 helyszínen szívhatunk magunkba egy kis kultúrát. A Színházak Éjszakájához a főváros összes fontos társulata csatlakozott, legyen szó klasszikus színházakról, mint az Örkény vagy a József Attila, vagy kisebb műhelyekről, mint az Inkubátorház, netán a Bábszínházról, vagy akár a neves Operettszínházról: és bár az eddigi tapasztalatok alapján az éjszaka feldolgozhatatlan és befogadhatatlan mennyiségű előadást tartalmaz, érdemes tenni  egy próbát.

Őszi Cosplay Party és Fantasy Expo

 • Mikor: szeptember 17
 • Hol: Ferencváros Művelődési Központ és Intézményei
 • Kiknek: mindenkinek, akit érdekel a fantasy, aki cosplayezik, vagy akit érdekelnek az érdekes emberek
cosplay

Az őszi Cosplay Party egy már-már tradicionálisnak mondható rendezvény, ahol összegyűlik a kicsisége ellenére is nemzetközi szinten kreatív magyar cosplayes szubkultúra, és megörvendeztetik egymást és a nagyérdeműt a gondosan varrogatott-öltögetett, nagy műgonddal elkészített jelmezekkel a nagy éves cosplayversenyen. Emellett persze lesz, ami geek-szem-szájnak ingere, konzolos játék és előadások, bemutatók, workshopok és vásár.

CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál
 • Hol: Budapest területén, változatos helyszíneken
 • Mikor: október 7-23
 • Kiknek: a szó legszorosabb értelmében mindenkinek

A Cafe Budapest arra a feladatra vállalkozik, hogy az őszi budapesti kulturális élet legátfogóbb programsorozata legyen. A háromhetes programban a világzenétől a képzőművészeten át a designig, gyerek- és felnőtt, beltéri és kültéri programok váltják egymást, ingyenesek és fizetősek egyaránt, egy azonos gondolatra építve: Budapest egy kulturális tér, amit fel kell tölteni tartalommal. A programkínálatban mindenki fog találni neki megfelelőt, hiszen a Koop Oscar Orchestra koncertjétől Marlowe II. Edward című darabjának bemutatójáig Alföldi rendezésében, Textilkiállításon át a Designrandiig valóban mindent megtalálunk az oldalon, ráadásul jegyet is foglalhatunk a felületen, jó előre bebiztosítva a kellemes kultúratúladagolást az ősz közepén.

Képregénybörze

 • Mikor: október 16
 • Hol: Váci út 45.
 • Kinek: mindenkinek, aki rajong a képregényekért, legyen felnőtt vagy gyerek
képregénybörze

A képregénybörze a képregényes szakma éves nagy vására, ahol bemutatkoznak a magyar megjelenések – melyek szerencsére még vannak, bár a piac meglehetősen kicsi – továbbá minden Marvel, DC, manga és egyéb képregényrajongó megtalálja az érdeklődésének megfelelő standot, ajándéktárgyakat,  előadást.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta