#VILÁGOM

Hogyan lehet lefotózni a hétköznapi szexizmust?

2016. augusztus 31., szerda 08:01

A fiatal kaliforniai művész, Rora Blue érdekes projektekbe vág bele: először "Unsent" című munkájával hívta fel magára a figyelmet, melyről később még ejtünk szót, most pedig "Handle With Care" (kb. Kezeld óvatosan) című képeivel dolgozza fel a hétköznapi szexizmus témáját.

Az ártatlannak tűnő fotókon olyan bántó beszólások jelennek meg, melyekkel simán szembesülhetnek a nők nap mint nap, akár anélkül, hogy tudatosulna bennük, hogy mennyire igazságtalan például azt hallgatni, hogy "Miért vagy ideges? Meg fog jönni?" vagy "Miért vágattad le a hajad? A fiúk a hosszút szeretik!".

Menjél főzni inkább!

A hat fotót tehát az a fajta hétköznapi a szexizmus ihlette, melyet nemcsak a 19 éves művésznő, de nőtársai világszerte egyaránt rendszeresen átélnek. Blue a fotókkal azt a nyomást szerette volna visszaadni, ami a nőkre nehezedik bizonyos helyzetekben: és bár a képek Kaliforniában készültek, abszolút értelmezhetőek Magyarországon is – sőt.

A "nőnek a konyhában a helye" topic már 2013-ban eléggé elhíresült, de 2015 végén Kovács Ákos dalcsináló adott újabb lendületet a női princípium kifejezésnek, illetve a vitának, hogy lehet-e más életcélja egy asszonynak a férje és gyerekei kiszolgálásán kívül? Kovács szerint nem, de nem csak ő gondolja így. Ha valaki nő létére mégis vezetői pozícióval próbálkozik, akkor ha rossz napja van, nagyjából azonnal megkapja, hogy nyilván a menzesz miatt ideges. Ugyanazt a fizetést viszont, mint azonos végzettségű, tapasztalatú és szaktudású, azonos pozícióban dolgozó férfitársai, sajnos nem kapja meg.

A "Mi is volt rajtad?" című fotó pedig az áldozathibáztatás témáját veszi elő, és benne van ebben az egy mondatban az összes előítélet, amivel a szexuális bántalmazás áldozatainak szembe kell nézniük. És itt most nem is feltétlenül csak a legsúlyosabb bűncselekményekről van szó, hanem azokról a megalázó helyzetekről, amikbe bármikor belefut az ember lánya: fényes nappal, az utcán sétálva, a buszon ülve, vagy akár még a nőgyógyásznál is.

A projekt kivitelezése egyébként nyomokban emlékeztet a magyar Hitka Viktória stílusára: míg Blue modelljei bőrükön vagy ruháikon viselik üzeneteit, Hitka tányérokra pingálja a hasonlóan fajsúlyos mondatait.

Fiatalok voltunk, de igaz volt

Blue-nak honlapja szerint a "Handle With Care" előtti nagy dobása az "Unsent" ("Elküldetlen) című projekt, mely a párkapcsolatok szomorú végét dolgozza fel, ezeket a képeket is érdemes megnézni! A Unsent ráadásul interaktív projekt, azaz olyan üzenetekből készít a művésznő matricát, melyeket követői küldtek be neki. Az üzenet mellé színt is meg kell nevezni: azét az érzését, amit akkor érzünk, amikor az első szerelmünknek fogalmazzuk meg utolsó üzenetünket. Így készült sötétzöld "Túl könnyen adtuk fel?" és sárga "Amikor igazán fáj, repülőgép üzemmódba kapcsolom a telefonom és úgy írom meg neked azokat a dolgokat, amiket szeretnék neked elmondani".

Blue 2000 üzenetből készített kollázst Sacramentóban az év elején, de azóta befutott még 25 ezer üzenet, úgyhogy újabb kiállításokat tervez. A képek megtalálhatók Instagramján, és az üzenetekből archívumot is épít Tumblr-en. Etsy shopjában pár száz forintért meg is lehet venni egyes üzeneteket, és ezekkel a világ bármely táján hírét vihetjük annak, hogy egy kaliforniai lány archívumot épít szomorú emlékeinkből. Ha szeretné, hogy az ön üzenete is bekerüljön a közösbe, itt tud nevezni, angolul.

Possibly my favorite #unsentproject submission so far.

Röra Blue (@rorablue) által közzétett fénykép,

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta