#VILÁGOM

A felszín alatt mindenkinek van egy története

2016. augusztus 27., szombat 08:13

Nagyon könnyű ítéletet mondani valaki felett már az első találkozás első perceiben, sőt sokszor még nem is kell szót váltani vele, hogy véleményt alkosson róla: elég, ha megnézi. És hiába tudjuk, hogy a külső megjelenés alapján alkotott benyomás hazudhat, mégis gyakran ítélkezünk ez alapján. Az ausztrál fotós, Amy D. Herrmann a Kickstarteren gyűjt pénzt, hogy kiadhassa fotóalbumát, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy ne ítéljünk elsőre, hanem szánjunk időt arra, hogy meghallgassuk a másik élettörténetét. 

Az állandó elégedetlenség önmagunkkal és másokkal szemben mindenki életében rendszeresen megjelenik, de különösen a nőkét keseríti meg. Ráadásul sok esetben épp a nők tudják legélesebben bírálni a többi nőt a megjelenésük miatt. Pedig Hermann szerint ezt az érzést és ezt a gyakorlatot könnyen a visszájára lehetne fordítani: azt kellene keresni magukban és másokban, ami szép. Ehhez a művész szerint először is meg kell ismerni mások háttértörténetét, és meg kell érteni azt is, hogy a világon mindenki különböző – épp ez teszi őket széppé. A fotós ezért vágott bele az Underneath We Are Women címú albuma megjelentetésébe, ami 100 nő fotókkal társított élettörténetét meséli el. 100 nő, 100 test, 100 sors – akikben és amikben egyetlen közös pont van: a felszín nem teljesen azt mutatja, milyenek ők valójában.

Ilyen a kövér lány, aki rendszeresen megkapja, hogy az edzőteremben lenne a helye, vagy a sovány lány, aki igazán ehetne már valamit. A szép lány, akinek biztosan olyan csodálatos az élete, mint a külseje, vagy éppen a mozgássérült lány, akit mindenki sajnál – mind olyan előítéletek és első gondolatok, amiket az élet programozott belénk, és amik nap mint nap működnek bennünk, amikor első látásra véleményt alkotunk, holott fogalmunk sem lehet, mi áll valójában egy-egy külső mögött. Például, hogy a kövér lány hetente négyszer jár edzőterembe, mert személyi edző lesz; hogy a sovány lány nem fogyókúrát tart, hanem végstádiumú rákos; hogy a csodaszép lány amúgy depresszióval küzd, vagy hogy a mozgássérült lány igenis boldog és teljes életet él.

A könyv célja, hogy mindenki elfogadja és szeresse a saját testét, miközben a világra is képes úgy tekinteni, hogy nem feltétlenül rossz az, ami eltér a megszokottól. Ha ön is szívesen támogatná ezt a kétségtelenül szimpatikus az üzenetet, esetleg szeretne egy sajátot a készülő albumból, még több mint két hete van, hogy megtehesse: a Kickstarter kampány szeptember 7-ig él, és a megcélzott összegnek még csak a harmada jött össze.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta