Tibi atya lopott mémjeit Copy Atya leplezi le

A Tibi atya nevű magyar online figura töretlen népszerűségét (közel 1,2 millió lájk Facebookon) valószínűleg az okozza, hogy Magyarországon továbbra is tragikusan kevesen beszélnek angolul. Az oldalon ugyanis ritka a saját tartalom: leginkább eredetileg angol nyelven született, vicces mémképek, illetve egyéb internetes humorbonbonok magyarításaival találkozhatnak az idelátogatók. Akiknek a jelek szerint minden vicc új, vagy legalábbis frenetikus, ha egyszer a részeges pap neve fémjelzi. Pedig Tibi atya nemcsak közönséges és szexista, de mások poénjait adja el sajátjaként.

Erre a trendre hívja fel a figyelmet az alig két napja indult Copy Atya nevű oldal, ami már ennyi idő alatt több mint 3500 kedvelőt tudhat maga mögött, és lelkiismeretesen felkutatja és párba rendezi a Tibi atya oldalon magyarítva leközölt mémeket az eredeti angol verziókkal.

Persze egy ilyen komoly oknyomozás sokkal hatékonyabb a közösség bevonásával, úgyhogy Copy Atya szeretettel várja a lájkolók saját leleplezéseit is.

Az mondjuk jó kérdés, hogy egy mémet ki lehet-e sajátítani, tudja-e rá azt mondani, hogy az övé volt az eredeti, illetve, hogy lehet-e eredetinek tekinteni bármilyen, jellemzően az internetes humorban mémesedett dolgot. Hiszen a mém - a jelenlegi talán legegyszerűbb definíció szerint - „egy kultúra valamely eleme, amely a genetikai öröklődéstől eltérő módon is képes terjedni, különösen utánzással”.

Más kérdés, hogy Tibi atya nemcsak magyarított mémeket tüntet fel sajátjaiként, de különféle humoristák, internetes bloggerek poénjait is simán lenyúlja mindenféle forrásmegjelölés nélkül. Abba most megint nem mennénk bele, hogy egy vicc kaphat-e szerzői jogi oltalmat, de tény, hogy sokakat zavar Tibi atya növekvő népszerűsége, és a jelek szerint nem csak a tahóság, a szexizmus, és a piálás=menőség hirdetése miatt. Az ugyanis a legkevésbé sem elegáns dolog, ha saját vízjellel látunk el mindenhonnan összeollózott anyagokat, és ezzel még milliós bevételt is generálunk saját magunknak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra