#VILÁGOM

Wes Anderson tényleg rajong Stanley Kubrickért

2016. augusztus 6., szombat 19:23

A modern mozi két nehézsúlyú alakja,Stanley Kubrick és Wes Anderson között vont stílusbeli párhuzamot David-Simon Groß és Dante Guerilla, akik egy hat perces mashup-ban mutatják be a 20. század legmeghatározóbb filmesének és a 21.század egyik legnagyobb hatású rendezőjének munkásságát és annak közös pontjait.

“Kubrick kétségkívül az egyik kedvencem. De általában mikor filmet készítek nem igazán tudom, hogy honnan is lopok“ – állítja a 47 éves rendező, akit bevallása szerint Kubrick mellett Roman Polanski, John Huston, Orson Welles és Martin Scorsese világa is befolyásol.

De a stílusáról könnyen felismerhető Andersonra a francia újhullám olyan meghatározó alakjai is hatással voltak, mint Francois Truffaut vagy Jean-Luc Godard. Sőt, a rendező egy interjúban azt is kifejtette, hogy konkrétan Truffaut 1959-ben forgatott 400 csapás című filmje volt rá akkora hatással, hogy elhatározza: kipróbálja magát filmrendezőként. Többek között ennek hatására bukkannak fel nála azóta is időről-időre a gyerekek vagy a gyerekes felnőttek, a romantika, a kalandok és a forradalmi hangulat - mutat rá egy párhuzamra a Nowness.com.

Ennek tudatában semmi meglepő nincsen abban, hogy a rendező előszerettel merít ihletet a durvább és sötétebb stílusban utazó Kubrick szokatlan kompozíciókat, izgalmas karaktereket és élénk színeket használó munkásságából is. A kisfilmre kattintva megnézheti, hogy milyen párhuzamok vannak többek között a Mechanikus Narancsban vonuló banda, az Utazás Dardzsilingbe című film főhősei, vagy a Holdfény királyság cserkészcsapata között, ahogy a rajongók valószínűleg kiszúrják, hogy mindkét rendező alkotásaiban látható hóban futás, lépcsős-tükrös jelenetek, körablakok, emlékezetes festmények, zsúrkocsik és egyenruhák is. Még több látnivaló a videóban!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta