Elege van, hogy családja nem érti a tudományos disszertációját? Rajzolja le!

Élete legfontosabb munkája, minden energiáját és tudását beleteszi, mégsem érti meg se a családja, se a barátai, mivel foglalkozik tulajdonképpen? Egy kémiadisszertáció pont ilyen.

A Wisconsin-Madisoni Egyetem kémia tanszék PHD-hallgatójának, Veronica Bernsnek pont ebből lett elege: környezete egy kukkot sem értett a kvázikristályokról szóló disszertációjából. Mivel azonban szerettei körében amúgy is nagy hagyománya volt a rajzolásnak, Berns készített nekik egy képregényt tudományos munkájából Atomic Size Matters címmel.

Veronica Berns 01
Veronica Berns

Berns konzulense szerint ő az első a diákjai közül, aki művészi módon is tálalja a disszertációját. A képregény inkább vicces rajzokból, mint illusztrált szövegekből áll, és Berns úgy dolgozta ki, „mintha egy boríték hátuljára skiccelgetve magyarázta volna el a lényeget.”

A projekt nagy sikert aratott, és nem csak Berns családja körében. A lány ezért közösségi gyűjtésbe kezdett a Kickstarteren, hogy nyomtatásban is megjelenhessen a munka, hisz „nagyon fontos, manapság főleg, hogy közérthető módon beszéljünk a tudományról” - jegyezte meg. A jelek szerint valóban van igény közérthető tudományra (jól mutatja ezt például az egyik legismertebb, tudományos érdekességeket közérthetően tálaló-megmagyarázó blog, azI Fuckin' Love Science sikere), hisz már 14 ezer dollárt, a szükséges összeg dupláját összeszedte rá.

Veronica Berns ma kémikusként dolgozik Chicagóban, de még mindig szakít időt rajzolásra. A rajzos tudománymagyarázat sikerén felbuzdulva ráadásul azóta egy szuper blogot is szentelt az ügynek, amelyen Nobel-díjas tudósok munkáját magyarázza el a már bevált módszerrel.

Oszd meg másokkal is!
Mustra