Kirk kapitány kútba ugrott

A Star Trek szériába J.J. Abrams lehelt újra életet, amikor átvette a Gene Roddenberry legendás sorozatából készült moziváltozatok rendezését. Szerencsére ezek a filmjei jobban sikerültek, mint az új Star Wars, de épp ez utóbbi forgatása miatt nem tudta vállalni az új rész, a Star Trek: Mindenen túl rendezését (azért egy produceri pozíciót megtartott magának). Így tehát Justin Linre hárult a feladat, hogy végigvigye a hazai mozikban július 21-én bemutatott rész elkészültét, és Lin meglehetősen halálos iramot diktál. Például azzal kezdi, hogy felrobbantja a filmtörténet egyik leghíresebb űrjárművét, majd szanaszét szórja a mindig is az egység erejét hirdető legénységet. Na, innen szép nyerni. 

Biztos befutó

A jól menő sorozatok és franchise-ok a mai hollywoodi filmgyártás legfontosabb bevételi forrását jelentik: aki megszállott rajongó az - ha másért nem, kíváncsiságból - úgyis megnézi az új részt, aki meg nem ismeri a korábbiakat, az azért megy el rá, mert érdekli, mégis mit tudhat ez a film, amit mindenki úgy vár? De vajon érteni, sőt élvezni is tudja az előzmények ismerete nélkül? Én az utóbbi csoporthoz tartozom, de szerencsére elfogultság nélkül jelenthetem ki, hogy igen: a maga nemében a Mindenen túl egy jó film.

A látvány remek (3D javasolt), a karakterek jók, a humor is működik. A történet pedig, nos az rendhagyó: mert bár egyrészt láttunk már kismillió, az űrbe valamely hősies küldetésre igyekvő, ott kudarcot valló, a túlélésért keményen megküzdő és persze végül győzedelmeskedő legénységet, másrészt viszont azért mégiscsak nagy merészség kell ahhoz, hogy az ember rögtön a film elején felrobbantsa az egész széria már-már teljes jogú, önálló szereplőjének számító űrhajót, az Enterprise-t. Persze, ha nem tette volna, nincs film. 

Agyatlan hősiesség

És persze egy felelős és reálisan gondolkodó vezető sem tette volna azt, amit Kirk kapitány (Chris Pine) a film elején: mindenféle kérdés vagy kétség nélkül kockáztatni a hajóját és legénysége életét, hogy megmentsen egy ismeretlen másik űrhajót a világűr egy teljesen ismeretlen, sötét szegletében. Igen, és ha azt mondják neki, ugorjon a kútba, akkor beleugrik. Jó, értjük, hogy a Föderáció erejét az egység alkotja, és hogy mindenkinek segíteni akarnak, de azért néha gondolkozni is lehet.

Persze, ha Kirk kapitány gondolkozott volna, nem robban fel az Enterprise, és nem lett volna miről szóljon a film. Amint ugyanis az eltűnt hajó közelébe érnek, természetesen megtámadja őket egy ellenséges, Föderáción kívüli banda Krall (Idris Elba) vezetésével, és lezuhannak egy közeli bolygóra, ahol a legénység tagjai elszakadnak egymástól. Többségüket foglyul ejtik a Föderáción kívüliek, a maradék meg egyszerre próbálja megtalálni egymást és megmenteni a társaikat. Természetesen legtöbbjük kedvenc hőseink közül kerül ki, mint például Spock (Zachary Quinto), Kirk és Dr. Bones (Karl Urban), szóval van kiért izgulni, és a sztori is kap egy további csavart: az idegenek nem elégszenek meg egy űrhajóval, jobb szeretnének rögtön egy föderációs bolygót is elpusztítani. A mentőakció után tehát hőseinknek további feladata is van még.

877069 33
port.hu

De a film végkimenetelét azért mindenki sejti

A film ennek ellenére szerencsére elkerüli a túlzott kiszámíthatóság csapdáját, és ez köszönhető a remek karaktereknek is: egyik kedvencünk a Bonest játszó Karl Urban, akihez a film legtöbb poénja és jó hangulata köthető. A Krall szerepében bemutatkozó Idris Elba is kellően és átélten gonosz, és bár ő papírzacskóval a fején is képes volna átütően hozni bármilyen szerepet, azért pazarlásnak érezzük, hogy az egész filmet egy maszk mögé dugva kell végigjátszania. Természetesen nagy várakozás előzte meg a Star Trek fő karaktereinek első meleg tagját is: az Enterprise harmadik tisztjét és kormányosát, az eredeti szériában George Takei által játszott Sulut (a filmben John Cho) eddig soha nem ábrázolták párkapcsolatban vagy bármilyen romantikus viszonyban, itt kiderül, miért: mert férjnél van, sőt párjával egy kislányt is nevelnek.

R.I.P.

A filmet a két közelmúltban elhunyt Star Trek karakter emlékének ajánlották a készítők. Az eredeti széria Spockja, Leonard Nimoy pár hónappal a forgatás kezdete előtt hunyt el, az Enterprise navigátorát, Chekovot játszó Anton Yelchin pedig a bemutató előtt mindössze egy hónappal szenvedett halálos autóbalesetet.

A fentiek alapján már sejthető, hogy a filmnek nem a történet az erőssége: ha Kirk és a Föderáció nem ilyen naiv, akkor ez a film három perces lett volna. Csakhogy Justin Lin nem véletlenül rendezett már három részt is a Halálos iramban franchise-ból: sikerült egy pörgős és látványos mozit kihoznia ebből is. Így az is egy remek és tartalmas két órának lehet részese, aki amúgy nem elkötelezett Star Trek rajongó, vagy nem látta a korábbi filmeket. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek