Nyaralni se lehet jót könyv nélkül!

Még mielőtt Ön degeszre tömné a bőröndjét, nézze, milyen olvasnivalókat szedtünk össze, amik közül érdemes lesz párat beszuszakolni a táskába. Ezek a könyvek garantáltan elővehetők lesznek strandolás közben, de akkor is jól jönnek majd, ha egy esős délutánon bekucorodna velük a sarokba. Könnyed történetek, életvezetési tanácsok, sötét thrillerek és mesterien megkreált sci-fik közül válogathat.

1. Könnyed történet napozáshoz

Anna Qindlen: Morzsás csendélet  (Európa)

morzsás csendélet.gif

Kezdjük a sort egy egyszerű, de kedves történettel, ami valljuk, be mindenkinek jólesik időközönként. Anna Quindlen új regénye a hétköznapok váratlan meglepetéseiről szól és arról a kicsit elkoptatott, de közben meg mégis nagyon igaz mondatról, hogy újrakezdeni sosem késő. 

Így van ezzel a hatvanéves Rebecca is, aki egy kicsit úgy érzi, nem sok újat rejteget már számára az élet, fotósként is megrekedve érzi magát: nem hozza már semmi sem lázba. A burn out az eladásain is látszik, egyre kevesebben vásárolnak nála, mindeközben pedig számos egyéb hétköznapi problémával kell szembenéznie: egy elvált férjjel, egy idősek otthonában élő demens anyával és egy felnőtt, de mindig anyagi gondokkal küzdő fiúval. Hogy legalább anyagi gondjait megoldja, úgy dönt, hogy a New York-i lakását bérbe adja, ő maga pedig vidékre költözik.

Nem gondolja, hogy pont egy poros kisváros visz az életébe új lendületet és történeteket. Mind szakmailag, mind magánéletileg érdekes hatások érik, és lényegében rajta áll, hogy kezd- e ezekkel valamit, vagy ragaszkodik egy lezárult korszak emlékeihez és szokásaihoz.

 

2.  Keserédes történet esős délutánokra

Joyo Moyes: Miután elvesztettelek (Cartaphilus)

miután elvesztettelek

Jojo Moyes egy örökérvényű kérdést boncolgat: hogyan tehetjük túl magunkat, ha elveszítjük azt az embert, akit életünk szerelmének gondolunk? A keserédes történet nem véletlenül lett világszerte közkedvelt, hiszen napjainkban a halálra nem úgy tekintünk, mint az élet velejárójára, ami bármikor bekövetkezhet, hanem úgy, mint egy legyőzendő ellenségre. Félünk tőle, de közben többet szeretnénk tudni róla, meg akarjuk érteni és meg akarjuk mindenáron előzni. Amikor pedig elveszítünk valakit, egyszerűen nem tudjuk, hogyan kell gyászolni.  

Így jár Lou is, aki próbálja újraépíteni önmagát és az életét, miután egy balesetben elveszíti a szerelmét, Willt, de egy ponton nem tud továbbjutni, egyszerűen megakad a gyászfolyamatban. Végül egy terápiás csoportba kerül, ahol a hasonló problémákkal küzdő sorstársak és az új ismeretségek elkezdik kimozdítani rezignált állapotából. A könyv ezen a nehéz, de szükséges folyamaton kíséri végig a főszereplőt, amelynek a végén mindig ott van egy új élet kezdetének reménye.

3. Mi áll a sóvárgás mögött?

Alexandra Jamieson:  Egy falat kísértés - Van kiút az evés rabságából (Libri)

evés

Nyáron számtalan kísértéssel találkozunk, egy kis fagyi, egy kis lángos, egy kis flört a parton. De mit jelentenek a vágyaink? Engednünk kell nekik vagy ellenszegülnünk? És normális az, hogy nem tudunk megenni egy süteményt anélkül, hogy ne éreznénk úgy, mintha valami rosszat követnénk el?

Alexandra Jamieson arra vállalkozik, hogy megtanítson minket, hogyan köthetünk békét a vágyainkkal, a sóvárgásainkkal, a testünkkel; és megmutatja, hogy mindebben mekkora szerepe van az étkezésnek és az ételhez való viszonyunknak. Rámutat, milyen gyökerek és valódi vágyak állhatnak egy-egy étel utáni sóvárgás mögött. Rávilágít arra, hogy szexualitásunk elfogadása nagymértékben megerősít, hogy a harmonikus élethez szükségünk van támogató közösségre, hogy bízzunk önmagunkban és a megérzéseinkben. A könyv nem ígér garanciát, de használható mankókat nyújt azok számára, akik szeretnének megszabadulni a kényszeres evés mindennapi terhétől és a vele szerzett plusz kilóktól.

   

4. Párhuzamos történetek

Durica Katarina - Szlovákul szeretni (Libri)

szlovakul szeretni

Bár a borító és a cím súlytalan lektűrt sugall, ne higgyünk neki. Durica Katarina második regénye ugyanis valóban izgalmas könyv, amely kicsit visszarepíti az olvasót a nyolcvanas évekbe, és átélheti, milyen lehetett anno szlovákiai magyarként élni, és később, csak felnőttként szembesülni a gyermekkor elhallgatott titkaival. Közben az is terítékre kerül, vajon életképes lehet-e egy olyan szerelem, ahol óriási kulturális és földrajzi távolsággal kell megküzdeni a szerelmeseknek.

A sok szálon futó történetnek látszólag nem egyszerű összefoglalni a cselekményét, a lényeget azonban nagyon is könnyű. A szlovákiai magyar lány, Petra egy bécsi galérián keresztül elmegy Afrikába dolgozni, majd rájön, hogy a törzsi maszkok helyett először inkább saját magát kell megtalálnia. Ez így kicsit tényleg fejősévásan hangzik, de a szerző előző, Szökés Egyiptomba című regénye is meglepetés volt: a könnyed külső mögött olyan kérdésekkel foglalkozott, mint az egyiptomi szexturizmus, vagy a nőket érő hátrányos megkülönböztetések. Nincs ez másképpen a Szlovákul szeretni esetében sem. Az előzőnél jóval finomabban hangolt regény főhőse ugyanis nem mások segítségével akarja megoldani saját identitásválságát. Petra nem királyfit vár, és nem is egy könnyű, jól fizető állásra vágyik, hanem arra akar rájönni, hogy mit jelent az otthon, és mit jelent saját magának lenni. És ha érdekli, nekünk hogy tetszett ez a könnyed stílusban megírt, mégis valódi fejlődésregény, olvassa el itt!

5. Ütős sci-fi a láthatáron

Blake Crouch: A sötét anyag 

crouch borito

Blake Crouch új regényét nagy várakozás előzi meg, a Wall Street Journal például az év öt legjobban várt könyve közé sorolja. A jó hír, hogy nálunk is a nemzetközi megjelenéssel egy időben, július 26-án jelenik meg. Crouch a Wayward Pines-trilógia után ezúttal kvantummechanikával és alternatív világokkal feszegeti a tudományos sci-fi határait.
Új könyvében a főszereplőt, Jason Dessen elrabolják, és egy számára teljesen idegen világban, hordágyra szíjazva ébred, vegyvédelmi szkafandert viselő emberek között.

Ebben a világban a felesége nem a felesége, a fia meg sem született. Ő maga pedig nem egy átlagos egyetemi tanár, hanem ünnepelt zseni, aki forradalmi dolgokat hív életre. Teljes a képzavar: vajon ez a valóság, és a többi csak emlék, vagy fordítva? Pergő cselekménysorok, izgalmas fordulatok vezetnek a válaszokhoz.

 

6. Élet írta thriller, amitől nem lesz jobb kedve

Bill Browder: Vörös jelzés  (Lábnyom)

B1454740

"Azt kell feltételeznem, hogy jó esély van rá: Putyin vagy a rezsim emberei egy napon majd megöletnek. Mint az emberek többségében, bennem sincs halálvágy, és nem áll szándékomban hagyni, hogy megöljenek. Nem sorolhatom fel az összes óvintézkedést, amelyet tettem, de egyet azért megemlítek: ez a könyv. Ha meggyilkolnak, mindenki tudni fogja, ki tette. Ha az ellenségeim elolvassák ezt a könyvet, tudni fogják azt, amit a könyv minden olvasója. Ezért most azt kérem az olvasótól: ha önnek is szívügye az igazság, vagy együttérez a tragikus sorsú Szergej Magnyitszkijjal, akkor ossza meg ezt a történetet annyi emberrel, ahánnyal csak tudja. Ez az egyszerű tett életben tartja Szergej szellemét, és sokkal többet tesz a személyes biztonságomért, mint amennyit egy hadseregnyi testőr tehet" - írja az előszóban az Browder, majd részletesen leírja az orosz kormány maffiaszerű működését.

Ijesztő és tragikus élményei megmagyarázzák, miért hagyta ott a befektetési bankári pályát, hogy emberjogi aktivistaként harcoljon a céljáért: szolgáltassanak igazságot halott ügyvédjének és barátjának. Csalás, megvesztegetés, korrupció, emberkínzás, gyilkosság - a Vörös jelzés döbbenetes, ám minden szavában igaz, valós tényeket bemutató politikai thriller.

A történet főszereplőjét, a fiatal ügyvédet 2009-ben zárkába zárják, majd egy csapat rendőr brutálisan agyonveri.Szergej Magnyitszkij bűne annyi volt, hogy bejelentést tett az orosz belügyminisztérium tisztviselői ellen, akik elloptak 230 millió dollárt - azt az összeget, amelyet adóként fizetett be az orosz államkasszába a világ egyik legsikeresebb befektetési alapja. Magnyitszkij meggyilkolásának ügyében a mai napig nem indult nyomozás, a tetteseket nem vonták felelősségre.  A Vörös jelzés kíméletlen pontossággal mutatja be, hogy az orosz hatóságok miként próbálták meg tisztára mosni mindazokat, akik szerepet játszottak Magnyitszkij jogellenes bebörtönzésében és meggyilkolásában. 

7. A női lélek sűrűjében

Egressy Zoltán - Szarvas a ködben

szarvas a ködben

Szintén egy thriller, ám ezúttal magyar szerzőtől, főszerepben egy harmincas nővel, Mátyás Annával, aki anyakönyvvezetőként dolgozik. Egy átlagosnak tűnő esküvői ceremóniát követően a násznép egyik tagjának invitálására az ünneplőkkel tart. Ahogy múlnak az órák, egyre inkább úgy érzi rossz emberek közé keveredett.

A főhősnő belső monológja segítségével bekerülünk gondolatainak birodalmába, felidéződnek gyermekkorának traumái, az apjához fűződő ambivalens viszony, az elvesztett nagy szerelem napjai, a magány kínjai, a kapcsolatteremtés problémái. Az esküvői vacsoráról végül elmenekül és egy ködös erdőben  várja rettegve a hajnalt.

Egressy Zoltán néhány óra alatt játszódó legújabb regényében a női lélek aprólékos ismeretéről tesz tanúbizonyságot, és a lassan hömpölygő cselekmények során mi olvasók is teljesen elbizonytalanodunk, mi is a történet igazsága, és egyáltalán bízhatunk-e a főszereplőben?

 

8. Akik még nyaralás alatt is tanulnának valami hasznosat

Görög Ibolya: Protokoll az életem

protokoll az életem

Ez a kötet egyfelől hagyományos illemtankönyvnek is tekinthető, hiszen a mindennapi viselkedés (köszönés, öltözködés, kommunikáció) helyes formáira vezet rá, másrészt (nagyobb részében) a hivatalos viselkedés (a tárgyalás, konferencia, fogadás) szabályaival ismerteti meg az érdeklődő olvasót. Ha valaki, hát Görög Ibolya igen jól ismeri ezt a világot, hiszen 1987-től 1999-ig dolgozott a Miniszterelnöki Hivatal Protokoll Főosztályán és szervezte a kormány hivatalos rendezvényeit. Ha önnek gyakran kijut a hivatalos vendég szerepe, vagy épp ön fogad sűrűn hivatalból vendégeket, érdemes elolvasnia a sztorikkal tűzdelt "kézikönyvet", amely forgatókönyvmintákkal is hozzásegíti olvasóit a profi szervezéshez.

Oszd meg másokkal is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Érdekességek