A művészet megmutatja, mi zajlik az agyában, miközben művészetet néz!

Greg Dunn neurológusból lett művész és Brian Edwards, a Pennsylvania-i Egyetem fizikusa egy hatalmas, 2,5-szer 3,6 méteres aranytáblát állított ki a Philadelphia-i Franklin Institute-ban. A lapon az agy 86 milliárdnyi idegsejtjének és a 100 billió idegkapcsolatának tevékenységét próbálták ábrázolni. A legszebb pedig az egészben, hogy a használt technikának köszönhetően a mű "életre kel": a fénytörés a finoman megmunkált felületen olyan optikai hatással jár, mintha az információ áramlás okozta elektronikus kisülések fényét látnánk – számolt be a félig képzőművészeti, félig tudományos bemutatóról a Huffington Post..

 A mű elkészítéséhez a művészek MRI felvételeket használtak, de még így se volt elég részletes az összkép, ezért kézzel is rajzoltak idegeket. A végeredményt beszkennelték majd fotolitográfiával egy aranylemezzel borított panelbe nyomták az egészet. A mű címe: “Self Reflected”, azaz kábé "Öntükrözés", mivel a fényhatások segítségével azt ábrázolja, ahogyan egy vizuális mű élvezetekor keletkező impulzusok elektromos kisülések formájában végigfutnak az agy idegpályáin.

Az alábbi videón az alkotópáros egyik fele, a neurológusból lett művész, Greg Dunn mesél róla, hogyan működik az agy egy vizuális művészeti élmény feldolgozásakor, és hogyan működik a műve, ami ezt változó irányú fényforrások (illetve maga a szemlélő mozgása) segítségével gyönyörűen képezi le. Ha önnek is annyira bejön ez az egész, mint nekünk, a művész weboldalán több hasonló darabot is talál, és többet is megtudhat a micro-etching technikáról, amelyekkel műveit készíti.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek