Az iTunes már egy fából faragott fenéktől is bepánikol

A Tri Yann nevű, Franciaországban elég ismert zenekar új lemezborítójára egy domborműről készült kép került: egy baj volt vele, mégpedig az, hogy a Musée d'Orsayben látható szereplői eredetileg pucérak. És nem, sehol egy mellbimbó, sehol egy pamacsnyi fanszőrzet: már egy fából faragott, XIX. századi féldombormű nőalakjának a feneke sem látszódhat a streaming zeneszolgáltatók – iTunes, Spotify, stb. – oldalain. Nem, hátulról sem. Prüdéria at its best: a pucér nőalakot fel kellett öltöztetni. Ez lett a végeredmény:

4941324 6 00ba 2016-06-07-7dbfc7c-18821-5vx86g 34a8f398920f309ae

Georges Lacombe (1868-1916) féldomborműve 1894-96 között készült, címe "L'Amour, la Mort", avagy Szerelem, halál. Nem egy vicces, fürdőruhás téma, de végül is egész jól áll a lemezborítónak a kék-fehér csíkos, XX. század eleji fürdőruha.

A Tri Yann huszonkettedik, La Belle Enchantée (elvarázsolt szépség) című albumát illusztrálták Lacombe művével, és a csapatnak esze ágában sem volt ruhát adni a nőalakra, míg nem kaptak egy felszólítást, hogy mindennemű meztelenség tilos a zenei szolgáltatók oldalán. "Először azt hittük, viccelnek, de rá kellett jönnünk, hogy komolyan gondolták a dolgot. Azután megvitattuk, megváltoztassuk-e a borítót, de mostanság egyszerűen szükség van a jelenlétre a zenei szolgáltatóknál" – mondta a Le Monde-nak Jean Chocun, a zenekar egyik alapító tagja, aki ezek után a többiekkel együtt úgy határozott, felöltöztetik a nőalakot a szolgáltatók kedvéért (az iTuneson ilyen a csapat megjelenése), de a CD-t fizikai valójában továbbra is a cenzúrázatlan verzióban fogják árulni.

Ilyen a CD, amit megvásárolhat
Ilyen a CD, amit megvásárolhat

Nem újdonság az ilyesmi, 2010 augusztusában az Apple Caroline Loeb Perfect Crime című lemezét dobta vissza, mert borítóján meztelen mellekkel szerepelt az énekesnő. Loeb is a "felöltözést" választotta inkább, minthogy lekerüljön iTunesról. A Deezernek félmeztelenül is jó volt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek