#VILÁGOM

Az énektanárnő vitatható módszerei díjat értek a legrangosabb rövidfilmfesztiválon

2016. június 15., szerda 14:07

Ha kiörömködte magát a tegnapi focisikerünkön, akkor kezdheti elölről, ugyanis ezúttal Tokióban taroltak a magyarok, pontosabba Deák Kristóf, aki a a Mindenki című filmjével a Short Shorts fesztiválon nemcsak a kisjátékfilm-kategóriájának fődíját, hanem a fesztivál nagydíját is elhozta.Ez pedig együtt jár az Oscar-díjra való jelölhetőséggel is.

De mi ez a Short Shorts Fesztivál?

Az egyik legkomolyabb rövidfilmes esemény Japánban és Kelet-Ázsiában. 1999 óta létezik, az idei volt a 18. kiadása. A Grand Prix nyertese minden évben jelölhetővé válik az Oscar-díjra az ehhez egyébként szükséges kaliforniai moziforgalmazásban való bemutatás nélkül.

A Mindenki idén márciusban, a Friss Hús Budapest nemzetközi rövidfilmfesztiválon mutatkozott be először a magyar közönségnek, ahol a fesztivált szervező rövidfilmes portál, a Daazo külön kiemelte. Ez kéz a kézben jár azzal a lehetőséggel, hogy a film fesztiváloztatását a Daazo csapata szervezi, és eddig hangos sikerrel jártak: az utóbbi hónapokban a film több elismerésben is részesült: közönségdíjas lett a lille-i Európai Filmfesztiválon és a torontói TIFF Kids fesztiválon is.

Mindenki - előzetes from Kristof Deak on Vimeo.

 De Deák a Friss Hús filmfesztivál keretében megrendezett második magyar pitchfórumon is jól szerepelt: A legjobb játék című filmterve kapta a fődíjat, a 300.000 forintos pénzdíjjal járó, Lovas Nándorról elnevezett elismerést. De mindezek mellett eddig egyértelműen a Short Shorts jelenti a legnagyobb szakmai elismerést és lehetőséget a film alkotóinak. 

Deák Kristóf átveszi a díjat
Deák Kristóf átveszi a díjat

A fesztivál versenyében egyébként  az animációs szekcióban idén szerepelt egy másik magyar alkotás is: Harsányi Hajnalka Hobart című 3D animációs kisfilmje.A díjakat az a Naomi Kawase filmrendező adta át, akitőlCannes-ban Andrasev Nadja is átvehette a Nyalintás nesze című animációs rövidfilmjéért kapott harmadik díját.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta