Vegyen részt Jan Švankmajer utolsó filmjében!

Már csak 10 ezer dollár, 2,7 millió forint kell ahhoz, hogy a világ egyik leghíresebb animációs filmese, Jan Švankmajer leforgathassa utolsó játékfilmjét, az Insects-et. A 81 éves cseh szürrealista művész és évtizedek óta állandó producere, Jaromír Kallista  az egyik legnépszerűbb közösségi finanszírozási oldalon, az Indiegogo-n szeretnék összekalapozni a forgatáshoz szükséges 150 ezer dollárt (kb. 42,1 millió forintot) és szerencsére nagyon úgy fest, hogy bár csak május 25-én indult a kampány, már most 94 százalékon áll a finanszírozás, szóval jó eséllyel össze is jön nekik.

tumblr nbt7q7Aa8Y1s1l8eoo1 500.gif
indiegogo.com

Ha sikerrel zárul a kampány a forgatás már most nyár végén el tud indulni, és 2018 második felében látható lesz a végeredmény. Az idős mester öt hosszú éven át írta a Rovarok forgatókönyvét, ami elmondása szerint elsősorban "az ember- és világgyűlöletről" szól. A film egy élőszereplős és animációs kevert tecnikával  egy kisvárosi színitársulatról szól, akik Karel és Jozef Čapek A rovarok életéből című színdarabját próbálják épp, ami azonban nagyobb hatást gyakorol rájuk, mint azt előre sejtették volna. Igen, a filmben érezhető lesz Kafka híres Átváltozásának hatása is, mégiscsak egy szürreális animációs filmről van szó.

“A civilizáció, amelyben élünk kevés érdeklődést mutat a hiteles művészeti alkotások iránt” – mondja Švankmajer, aki szerint nem finanszírozzák eléggé a független művészeket, és nem az ötletek hiánya, hanem leginkább a pénzszűke miatt készül csak minden ötödik vagy hatodik évben el egy-egy filmjük. “Szerintünk ez [a közösségi finanszírozás] nagyszerű lehetőség arra, hogy szakítsunk az iparág hagyományaival, de ami a legfontosabb, hogy a filmet közvetlenül önökhöz juttatjuk el“ – folytatja a szinte már védjegyévé is vált stop-motion technikát évtizedek óta használó filmes, akinek olyan későbbi animációs filmes tehetségek köszönhetik az inspirációt, mint például Tim Burton, Terry Gilliam, vagy a Quay fivérek (utóbbiak az IndieGoGo kampányát is támogatják).

Ha ön is szerette Svankmajernek A gyönyör összeesküvői, a Le a pincébe!, A párbeszéd dimenziói, az Alice, az Ottóka vagy a Holdkór című filmjeit, úgy a legújabb (és általa utolsónak mondott) filmjét ide kattintva támogathatja. Ha van 15000 fölös dollárja, ráadásul még együtt is vacsorázhat az idős mesterrel! Remélhetőleg nem így: 

Jan Svankmajer-Food Pt.1 (1992) from sami on Vimeo.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek