#VILÁGOM

A Katonában téma a gyerekkori szexuális zaklatás

2016. május 24., kedd 14:12

A gyermekkori szexuális bántalmazás olyan téma, ami mellett sem szülőként, sem hétköznapi emberként nem szabadna senkinek szó nélkül elmennie, mégis olyan tabu, amit emlegetve legtöbben elfordítják a fejüket. Nem így a Beszélj róla! projekt, aminek az alapítói három éve vették a fejükbe, hogy megpróbálnak segíteni a szörnyűségeken átesett szereplőknek, hogy újra teljes (teljesebb) életet élhessenek, még ha ez nem is megy könnyen. A beszédes írói álnevű Anoni Mara 2013-ban megjelent könyve, a Bűn vagy bűnhődés sarkallta arra a szervezőket, hogy megtörjék a kínos csendet, ami a témát övezi, és ennek eredményeként született a fenti projekt, amiben anonim számolhatnak be az áldozatok az őket ért atrocitásokról, ami a szakemberek szerint az első lépés a gyógyulás felé. 

Indulása óta számtalan levél érkezett a honlapra, a szervezők ezért a UNICEF-fel közösen elindították az ÁRTatlan elnevezésű programsorozatot, amit egy szakmai kerekasztalbeszélgetés, valamint a május elején a Katona József Színházban bemutatott fotókiállítással és beszélgetéssel egybekötött programsorozat. A sorozat zárórendezvénye egy rendhagyó beszélgetés május 25-én a Katona Sufnijában. A beszélgetés fő témai:

  • Lerombolhat-e a gyermekkori szexuális bántalmazás egy egész életet?
  • Miért hallgat az áldozatok többsége?
  • Hogyan segíthetnek a hozzátartozók, az ismerősök és a szakemberek?

Szakemberek, azaz Víg Sára és Lénárd Kata pszichológusok, Berkesi Zsuzsa és Pócs Balázs, a Beszeljrola.hu alapítói, valamint a közönség ezeket a kérdéseket próbálják majd megválaszolni, de ami még ennél is fontosabb, hogy felhívják a figyelmet a probléma komolyságára.

Nem titok ugyanis, hogy a nemzetközi statisztikák szerint minden hatodik-hetedik lány és minden tizedik fiú válik szexuális bántalmazás áldozatává 18 éves kora előtt, ahogy az sem, hogy a gyermekkori szexuális abúzus áldozatainak körülbelül 90 százaléka ismeri az elkövetőt. A bántalmazás elkövetője a legtöbbször férfi ismerős: vér szerinti apa vagy nevelőapa, más férfi hozzátartozó, családi barát, szomszéd.

Berkesi Zsuzsa a Trend Fm Kultúrpart című műsorában arról beszélt, mennyire fontos (lenne), hogy az emberek ne félrefordítsák a fejüket, hanem nézzenek szembe azzal a ténnyel, hogy az áldozatok, – akárcsak az elkövetők – köztünk élnek. Egyúttal felhívta a figyelmet a prevencióra, amivel legalább minimális szinten felkészíthetjük gyermekeinket a rájuk leselkedő veszélyekre. 

A május negyedikén megnyílt fotókiállításon felszabadult fiatalokról készült fényképek alá írták a szerkesztők a honlapról vett kemény mondatokat, amiket ezek a gyerekek az erőszaktevőiktől hallottak, majd a Katona színészei olvastak fel a honlapra beérkezett vallomásokból. Az ingyenes szerdai beszélgetésre a Beszeljrola.hu, az UNICEF és a Katona József Színház szeretettel vár minden érdeklődőt.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta