#VILÁGOM

90 évesen kezdett festeni Ausztrália legidősebb művésze, 105 évesen Washingtonban állít ki

2016. május 12., csütörtök 12:42

Az biztos, hogy Loongkoonan Ausztrália legidósebb aboriginal festőművésze, akinek nemrég már kiállítása is nyílt. Az már egyáltalán nem biztos, hogy valóban 105 éves, de az Ausztrália nyugati részén a Fitzroy folyó által határolt területen élő halászó-vadászó törzsben, ahonnan származik, nem igazán volt divat anyakönyvi kivonatot vezetni. Vagy éppen festeni. 

Loongkoonan 90 éves korában kezdett el festeni, hogy lefoglalja magát, festményeit a gyerekkora ihlette. A nő a Nyikina törzs szülötte és a nyikina nyelv egyik legutolsó ápolója, aki gyermekkorában a nagyapjától tanult állatokról, növényekről, felfedezte maga körül a természetet vagy éppen vadászott, ha úgy hozta a szükség. 

A festő többi képéért kattintson a fotóra!
A festő többi képéért kattintson a fotóra!
Fotó: Loongkoonan / mossensongalleries.com.au

"A mai napig szeretek mezítláb sétálni az országban, megmutatni a fiataloknak, hogyan lehet levadászni egy varánuszt vagy halat fogni. A festményeimben az összes bokrot és a bokrok ehető termését bemutatom, a termést, amin éltünk. Úgy festem le nyikinák területét, ahogyan azt a sasok látják, mikor repülnek" - mondta a festőnő az első kiállításának otthont adó Mossenson Galériának. Az idős asszony 380 festményt készített akrilfestékkel pályajutása alatt, és nem úgy tűnik, mintha a munkakedve az évek során csökkent volna. Eredeti látásmódja és különleges kifejezőkészsége ráadásul a nemzetközi művészeti világ figyelmét is felkeltette: márciusi kiállítása után Washingtonba is meghívást kapott, műveire pedig már nagynevű gyűjtők is felfigyeltek, írja a New Yorker.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta