Idén sem fog unatkozni a Monostori Erődben

A harmadik alkalommal megrendezett Mediawave Úton / On The Road Filmfesztivál nemrég díjazott filmjeit is levetítik a jövő héten, április 27-én kezdődő 26. Tartóshullám Mediawave Fesztiválon Együttlét en a komáromi Monostori Erődben. A nyertes alkotások mellett 91 filmet mutatnak be a világ különböző részeiről, Uruguaytól-Iránig. Az április 27. és május 1. között zajló eseményen egyébként több mint 140 film lesz majd látható, a vetítések mellett pedig koncertek és egyéb rendezvények is színesítik a programot.

Tehát a Filmfesztiválról már ismerős Angela, az Egyszer volt, hol nem volt Magyarországon és a kétrészes dunai filmetűd mellett látható lesz az 1957-ben született belga rendező, Thierry Knauff filmje, a Vita Brevis, ami a Tisza hullámain virágzó milliónyi kérészről szól; a mexikóból benevezett Nagyapa éneke, de izgalmasnak ígérkezik az iráni Hosein Jalilvand filmje, a Futás a végtelenbe, ami a filmtörténet emlékezetes jeleneteit vonultatja fel futás témakörben.

A magyar szektorból 49 filmet mutatnak be az idei Együttléten, köztük Nemes Gyula Zeróját, Az itt élő lelkek nagy részét a Buharov-párostól vagy a Horváth Lili által rendezett Szerdai gyereket. Kíváncsian várjuk Hörcher Gábor Drifter című alkotását, melynél a dokumentum és a játékfilm műfajt ötvözte a rendező, illetve látható lesz Andrasev Nadja A nyalintás nesze című animációs filmje, aminek külön érdekessége, hogy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen készült munkát a Cannes-i Filmfesztiválon is vetítik majd.

És (nem) mindig csak filmeket

Az Mediawave

zenei kínálatában a kezdetektől fogva meghatározó szerep jut az improvizatív, jazz, ethno, népzene és underground műfajoknak. Geröly Tamás és Grencsó István, a magyar improvizatív zene nagy kísérletezői és öregjei fiatal muzsikustehetségekkel adnak koncertet, Ferenczi Gyuri & a Rackajam rockos-népzenés repertoárjában irodalmi feldolgozások is találhatók. Mindhárman állandó fellépői, mondhatni alappillérei az Együttlétnek, de nem először koncertezik az Erődben a Müller Péter Sziámi AndFriends, az idén 30 éves fennállását ünneplő Tudósok, ahogy Hamid Drake világklasszis zenész is járt már itt, ő idén szóló dobkoncerttel lép fel.

A külföldi fellépők közül érdemes kiemelni az amerikai-lengyel Mike Parker Trio, az amerikai-japán Assif Tsahar & Tatsuya Nakatani duó, a posztmodern jazzt játszó Yegor Zabelov Trio, a Boma Truncated magyar-belga-finn formáció, valamint tradicionális népzenét játszó együttesek a Baltikumból, az észt pUULUUp és a litván Laiminguo duó nevét. Eljön Kanadából Steve Savanya, azaz Savanya István, aki vérbeli blues zenét játszik, Spanyolországból pedig az El Torran és David de la Jeroma zenészei érkeznek, akik igazi andalúz flamencot adnak elő. Idén is fellép Miquéu Montanaro francia ethnozenész, aki zenei workshopot is tart, ennek a műhelynek a zárókoncertjével fejeződik be a 26. Mediawave május 1-én.

A filmeket és koncerteket további kísérőprogramok színesítik, április 27-én tartja Szabad Mozgás Workshop néven futó kurzusát a két kortárs táncos, Raubinek Lili és Dömötör Luca, csütörtökön déltől veszi kezdetét az egykori Kontroll Csoport majd a Kampec Dolores alapító zeneszerzőjének és gitárosának, Hajnóczy Csabának a Soundspace Workshopja, pénteken a Grencsó Ifjúsági Szabadcsapatának próbájába lehet belehallgatni, szombaton a Bástya előtti pázsiton rendezik meg a “Müszi Közért” nevű cserebere piacot, a rendezvény utolsó napján pedig hallgathatunk észt népzenét skandináv eredetű hangszerrel előadva, illetve megtekinthetjük Laczkó Péter vándorfényképész előadását is a fényképészet virág- és hőskoráról.

A Duna-parti programok ingyenesen látogathatóak, az erődben tartott rendezvényekre a felnőtt napijegy 2000 forint, a diák napijegy pedig 1000 forintba kerül. Egy felnőtt bérletért 8000, egy diákbérletért pedig 4000 forintot kérnek a szervezők. A részletes programot ide kattintva éri el.

Oszd meg másokkal is!
Mustra