Fröccsen a vér és villan a mell: ma folytatódik a Trónok harca

Bizony, ma este 8-kor az HBO-n hatodik alkalommal vágunk bele a Vastrón körüli csatározásokba és találgatásokba. Szerencsére azt már jó előre tudtuk, hogy Havas Jon benne lesz az új évadban, de arról lövésünk sincs, hogy képes lesz-e bosszút állni Cersei Lannister az őt ért megaláztatásért. A fanatikusok már egy lépéssel előttünk járnak: a tengerentúlon magyar idő szerint hajnal 3-kor már lement az első rész. Akadt brit cég, amely ezért fél nap szabadságot adott a dolgozóinak. 

Jó sorozathoz méltóan a Trónok harca 5. évada rengeteg kérdéssel zárult. Ráadásul ez a széria volt az eddigi legsötétebb és legkegyetlenebb az eddigiek közül, és a végére a legtöbb szereplő komoly válságba került. A kíméletlenségre talán a legjobb példa Cersei Lannisternek (Lena Headey) Canossa-járása, amikor vezekelésképpen levágott hajjal, anyaszült meztelenül kell végig vonulnia a városon, miközben az istenadta nép dobálja, leköpi, és persze elmondja mindennek.

Lena Headey
Lena HeadeyIMDb

Mint egy Shakespeare-drámában: a többség már halott

Amikor 2011-ben filmvászonra vitték George R. R. Martin nagyszabású fantasy könyvsorozatát, hamar világsiker lett, köszönhetően a remek történetnek, valamint a jól felépített középköri világnak. Az alkotók nem fukarkodtak a vérrel, az erőszakkal és a szexszel sem, a Trónok harca méltó párja lett a Rómának vagy a Spartacusnak. S hogy ne legyünk igazságtalanok: párhuzamot vonhatunk a jól felépített karakterek tekintetében is, igaz a Vastrón körül ezek jó része már halott (a legemlékezetesebb vége a Sean Bean játszotta szereplőnek volt).

Sean Bean
Sean BeanIMDb

Megint az olvasók jártak jól

Rajongó legyen a talpán, aki minden elhunyt figurára emlékszik, magunk is leginkább az 5. évad záró epizódját tudjuk már csak felidézni. Tudják, ahol egy, a Trónok harcában már jól megszokott árulásnak lehetünk részesei, amelyet a tévénézők nagy kedvencével, Havas Jonnal (Kit Harington) szemben követnek el az éjjeli őrség tagjai. Innen eredt az egyik, vélhetően a legnépszerűbb kérdés a folytatással kapcsolatban: benne lesz-e Havas Jon? Erre azóta már magától a színésztől tudjuk a választ: igen, benne lesz, de csak egy holttestet alakít.

Bryan Cogman, a sorozat író-producere elárulta, hogy az új évad sokkal jobban elrugaszkodik a regény történetétől. Természetesen vannak könyvből átvett elemek, de a 6. széria már nem közvetlen adaptáció, tehát bárki nyugodtan elolvashatja előre a könyvet, az már nem lő le minden poént.

Bryan Cogman
Bryan CogmanIMDb

Ön sem megy holnap dolgozni?

A Trónok harca körül akkor az imádat és a hype, hogy lassan nemzetközi ünnepnapot nyilvánítanak neki. Na, jó, ez egyelőre még nem valósult meg, de egy angol cég fél szabadnapot adott a dolgozóinak az új évad premierje napjára, hiszen a brit rajongók jó része bizonyára fent maradt, csak hogy láthassa az USÁ-ban késő éjjel sugárzott első részt. A cégvezetők azt ígérik, hagyományt akarnak teremteni: a szabadnap ezentúl minden új évadnál jár majd. 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek