#VILÁGOM

Vásári komédia némi nyomasztással

2016. április 20., szerda 12:57

Juronics Tamás táncművész a híres operává lett Turandot történetét vette elő a Radnóti Színházban, annak is az eredeti, Carlo Gozzi által 1762-ben papírra vetett, commedia dell'artés változatát. Bátor próbálkozás, hiszen a történetet mindenki vérdrámaként ismeri – valójában maga a rendező is –, ezért az egész előadás folyamatosan ugrál a műfajak között, és csak nagyon kevés színész tudja jól érezni magát ebben a kavalkádban.

A darab nem egy nagy etwas, nem véletlenül ugrik be Puccini neve Gozzi helyett, amikor valaki kimondja a Turandot nevet. Erre a rendező is hamar rájött, ezért maradhattak meg a vérdráma alapjai, miközben egy vásári komédiát nézünk. Arról van szó, hogy adott egy fiktív diktatúra, ahol a császár lánya (Petrik Andrea) ráveszi az apját (Bálint András), hogy iktassa törvénybe: kezét csak az kaphatja meg, aki három kérdésére helyesen megfelel. Aki a próbán elbukik, búcsút mondhat a fejének. Jön is egy királyfi (Szatory Dávid), beleszeret a lány képmásába, megfelel a kérdésekre, de ettől csak sokkal bonyolultabb lesz minden, most a lánynak kell kitalálnia azt, hogy ki a királyfi, indulhat tehát a cselszövés.

Az első felvonással még nincs nagy baj, megismerjük a szereplőket, és azonnal kiderül az is, ki az, aki nem találja a magát a szerepben. Szatory belesimul a történetbe, de a furcsa maszkokat hol le, hol felvevő szereplők nagy része inkább a saját kellékével van elfoglalva, és nem sokat segít rajtuk az sem, hogy egyszer csak színre lép egy élő hang, Schneider Zoltán személyében. Nagyjából ő az egyetlen, aki száz százalékosan működik az előadásban, de lehet csak azért, mert neki legalább teljesen tiszták, logikusak és érthetőek a szándékai, ellentétben a többiekkel. A felvonás közepén lép be a címszereplő a képbe és Petrik Andrea láthatóan élvezi a játékot, de ettől még kémiáról a két főszereplő között sajnos nem lehet beszélni. A színésznő a férfi itt, és ezzel Szatorynak az ég világon semmi problémája sincsen, nyilván mert nem látja, ahogy a hálószobájában cirkuszol. Nincsen semmi szimpatikus benne, mondjuk ez nem feltétlenül baj. 

Már csak azért sem, mert a második felvonásra valahogyan a megboldogult Mikroszkóp Színpadra csöppenünk, amit a Radnóti célközönsége persze sokkal jobban értékel, mint mi, akik szívesebben vennék, ha akkor már az egész sztori egyfajta Hardcore Henry-be csapná át inkább. Legalább húsz percet kéne húzni belőle, no de akkor odalenne a commedia dell'arte, igaz szerintünk nem lenne kár a Gozzi-humorért.

Annál is inkább, mert a díszletnek köszönhetően (díszlettervező: Cziegler Balázs) izgalmas világ tárul elénk, amit a jelmez (Bianca Imelda Jeremias) ráadásul tökéletesen egészít ki, a kettő ötvözetéből pedig pazarul filmszerű jeleneteket kapunk. De még mielőtt valami nagy bátorság történhetne a színpadon Juronics behúzza a kéziféket, és mégis inkább a polgári színház kívánalmainak felel meg. Az ebből következő, maximum látványnak beillő következetlenségek szintén csak elviszik a figyelmet és fokozzák a zavarodottságot.

Juronics tehát sokat markol, de keveset fog. Pál Andrásból (Truffaldino) például örömest csinál idiótát egy répával a kezében, de itt sem megy akkor már el a végletekig, hanem kitáncol, miután jól felhúzta a közönséget. Igazából kár érte, mert a darab gyengeségei ellenére is sok ötlet maradt benne kihasználatlanul. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta