15 érdekesség, amit nem biztos, hogy tudott a Chihiro Szellemországbanról

Tudta, hogy a japánok minden idők egyik legtöbb bevételt hozó filmje a Chihiro Szellemországban című animáció? A hajtás után még többet megtudhat a Studio Ghibli gyártásában készült 2001-es Mijazaki Hajao animációról, mely nemcsak a legjobb animációs filmnek járó Oscar-díjat, de az Arany Medve-díjat és a Japán Filmfesztivál legjobb filmnek járó díját is bezsebelte a 21.század első éveiben.

giphy (11).gif

1. Nem volt forgatókönyve

Annak ellenére, hogy a filmben meglehetősen kidolgozottak a karakterek, a Chihiro Szellemországban című animációhoz nem írtak forgatókönyvet az alkotók. A nemrég nyugdíjba vonult Mijazaki ugyanis sosem készített szkripteket a filmjeihez. „Még nem tudtam, hogyan fog végződni a sztori, mikor belevágtunk a forgatásba. Általában sosincs erre időm. Egyszóval a történet akkor kezd körvonalazódni, mikor nekilátok megrajzolni a storyboardot. A gyártás pedig nem sokkal ezután indul, miközben a történet még folyamatosan alakul. Nem én csinálom a filmet, hanem a film alakítja saját magát, nekem pedig nincs más dolgom, mint követni azt” – mondja a rendező, aki Takahata Iszao és Szuzuki Tosio közreműködésével alapította meg a Studio Ghiblit 1985-ben.

2. Mijazaki felel mindenért

A filmet Hajao Mijazaki írta és rendezte, miközben folyamatosan rajzolta a forgatókönyvet is. Egyszóval megfestette a filmet, mely nemcsak egy egyszerű animáció, mivel benne van a készítő sajátos látásmódja is. A 75 éves zsenit nem véletlenül kiáltotta ki nemrég a New Yorker magazin az „animáció írójának”. A gyakran csak a „japán Walt Disney"-ként emlegetett művész megfogalmazott egy „szabályt” miszerint a filmjeiben nem mehet tíz százalék föle a számítógépes animáció és ezt be is tartotta a munkái során.

giphy (7).gif

3. Chihiro karakterét az egyik barátja tinilánya ihlette

Miután Mijazaki 1997-ben bejelentette visszavonulását, meghívta barátait a vidéki házába, ahol összetalálkozott az egyik rendező barátja tinédzserkorú lányával, aki óriási hatással volt rá. Olyannyira, hogy elhatározta, mindenképpen készÍteni szeretne egy filmet a tizenéves lányokról. „Úgy láttam, hogy igazából nem is azt akarják, amiről azt hiszik, hogy kedves a számukra. Eljátszottam a gondolattal, hogy mi lenne, ha csinálnék egy filmet, aminek ők lennének a főszereplői”- mondta Mijazaki, aki ezúttal az átlagos tizenévesekről akart filmet készíteni, ezért a főszereplőnek mindenféle különös képességektől vagy vonásoktól mentes közönséges kiskamasznak kellett lennie.

„Nem nagyon lehetett elvonni semmivel annak a kislánynak a figyelmét, nem érdekelte más, csak a magával hozott magazinjaiban lévő romantikus történetek. Ezeknek a lányoknak szükségük van rá, hogy valaki ráébressze őket arra, hogy ők is lehetnek hősnők. Minden alkalommal, mikor valamit írtam vagy rajzoltam Chihiroval kapcsolatban, feltettem magamnak a kérdést, hogy vajon a barátom lánya vagy az ő barátai képesek lennének e ezt megcsinálni" – magyarázta a rendező.

giphy (9).gif

4. Az apró részletekben rejlik a film hitelessége

Mijazakit gyakran dicsérik amiatt, hogy magával ragadó alkotásai már-már valóságosnak hatnak a filmvásznon. Ennek részben azaz oka, hogy a rendező nagy figyelmet fordít az apró részletek kidolgozására. Az olyan, elsőre jelentéktelennek tűnő részletek, mint a cipő talpán lévő piszok, az evőpálcikák koppanása, vagy a cipzáron megcsillanó napfény mind hozzátesznek a film általános hangulatához. Chihiro apja a film elején például azzal dicsekszik, hogy neki négykerék meghajtású autója van, és a család valóban egy élethű Audi A4 Sedanban látható a jelenetben.

Ez a részletesség a filmben látható karakterekre is igaz, így semmi meglepő nincs abban, hogy a kiskamasz Chihiro tipikus tizenévesként viselkedik a filmben. Ez jól megfigyelhető például a cipő felvevős jelenetben vagy mikor a szülei szólnak neki, de ő csak a második felszólításra reagál nekik. A bennfentes pletykák szerint többen is javasolták a rendezőnek, hogy Chihiro csak a harmadik alkalommal engedelmeskedjen a szüleinek, mivel az efféle dacos magatartás igencsak jellemző a kamaszokra.

5. Valós élmények ihlették a folyó szellemét

Az egyik jelenetben egy kissé ijesztő, bűzös lápisten jelenik meg a fürdőben, hogy megtisztuljon. A nyálkás szellemről kiderül, hogy ő az emberek világától beszennyezett folyóisten, akiben Chihiro (többek közt) egy biciklialkatrészt is talált a fürdetés közben. Ez a rendező személyes élményén alapul: „Egyszer részt vettem egy folyó megtisztításában és tényleg volt benne egy bicikli, ami beragadt a kövek közé. Tízen kellettünk hozzá, hogy végül kihúzzuk onnan. Alaposan kitisztítottuk a medret, majd végül visszaengedtük a halakat. Ezért tettem bele ezt a jelenetet a filmbe” – mesélte Mijazaki.

6. Engedi pihenni a nézőt a film közben

Az alkotásban látható számos irodalmi, vallási és művészettörténeti utalás mellett a Mijazaki filmekben gyakorta előforduló tétlen, csendes jelenetek, távolba révedő vagy egy helyben, tétlenül ücsörgő karakterek is előfordulnak a Chihiro Szellemországában. „Ez csak egyfajta pihenő, hogy a néző fellélegezhessen az akciójelenetek közben. Ha van egy-két ilyen pillanat, akkor később tágabb dimenziókat is meg tudsz nyitni, de ha állandó feszültségben tartjuk a nézőt, azzal csak lezsibbasztjuk őket”- magyarázta Mijazaki a tétlenség hasznosságát a Chicago Sun-Times kritikusának, Roger Ebertnek.

giphy (6).gif

7. Mi köze van a Pixarnak a Chihirohoz?

John Lasseter a Pixar stúdió kreatív igazgatója, akinek nevéhez olyan sikersztorik tartoznak, mint Toy Story - Játékháború vagy a Verdák. Az 1957-ben született Lasseter fiatalon dolgozott a Disneynél, később pedig dolgozott azzal a Studio Ghibli munkatársaiból álló csapattal, akik azért érkeztek a Disneyhez, hogy elsajátítsák az amerikai stílusú animációt. Lassetert lenyűgözték és inspirálták az ott megismert animátorok, így 1987-ben személyesen is ellátogatott a Ghibli Stúdióba, ahol olyan mestermunkákat mutatott a számítógépes animációt tagadó Mijazakinak, mint a Luxo Jr. amiben a Pixar későbbi logójává vált lámpa látható vagy a szintén meghatározónak számító Red's Dream. A videómutogatásból pedig barátság született.

A Chichiro Szellemországbant Japánon kívül először a Pixar Studioban vetítették le, ahol Mijazaki arra kérte Lassetert, hogy segítsen neki az angol szinkron és hangeffektek elkészítésében. A Pixar vezetője meggyőzte a Disneyt, hogy vegye meg a film forgalmazásának a jogait, majd producerként dolgozott tovább a film amerikai változatának munkálataiban. A fáradhatatlan kampányolásnak köszönhetően a Chichiro Szellemországban világszenzáció lett.

giphy (4).gif

8. Nem a Disney volt az egyetlen, aki érdeklődött a Studio Ghibli iránt

A Studio Ghibli mindig is rendkívül keresett és felkapott volt az animációs filmgyárak világában. Több mint húsz évvel ezelőtt j pár amerikai stúdió meg akarta venni a céget. A Chihiro Szellemországban producere, Toshio Suzuki azonban elutasította ezeket az ajánlatokat, míg végül a Disney személyre szabott ajánlatának végül nem tudtak nemet mondani. A szerződésnek két előfeltétele volt: a Disney nem válogat, mindegyik filmre igényt tart, valamint nem változtat vagy vág meg semmit a kész anyagon a Ghibli beleegyezése nélkül. Suzuki kedvezőnek találta ezeket a feltételeket és elfogadta az ajánlatot.

9. Egyes jeleneteket állatok segítségével magyarázott a rendező

Annak érdekében, hogy az animátorok jobban átlássák az egyes karakterek mozgását, Mijazaki arra kérte őket, hogy próbáljanak az állatvilágból ihletet meríteni a munkához. Amikor például azt a jelenet magyarázta, mikor a sérült Haku beleesik a kazánházba, akkor ahhoz két valódi állat segítségét vette igénybe: a falon felkúszó sárkányt egy gekkó, a lepottyanót pedig egy kígyó segítségével prezentálta.

Annál a jelenetnél, mikor Chichiro gyógyszert ad Hakunak, Mijazaki arra kérte az animátorokat, hogy egy kutya száját használják modellként. De mivel a csapatban senkinek nem volt kutyája, így egy állatorvosi rendelőben kötött ki a kamerákkal felszerelkezett stáb.

10. Rekordbevételt hozott a film

A 1 900 000 000 jen költségvetésből készült alkotás 304 000 000 00 jen bevételt hozott a Ghibli Studiónak, amivel leverte a Titanicot és a legnagyobb bevételt jegyző filmként tartják számon Japánban. A wikipédia.org értesülései szerint 2002-ig a teljes japán lakosság egyhatoda látta a filmet. A rekordot még senkinek nem sikerült felülmúlni, de egyes statisztikák szerint a 2013-as Jégvarázs című animáció letaszíthatja a trónjáról a Chichirót.

11. Naná, hogy a nevek is profin ki vannak találva

Nem véletlenül kaptak olyan neveket a szereplők, mint amilyeneket, hiszen ezek a nevek még jobban rávilágítanak arra, hogy milyenek is ők valójában. A Boh például kisfiút vagy valakinek a fiát jelenti, míg a hatkarú Kamaji neve öreg kazánfűtőt jelent. A fürdőház főnöke, Yubaba a fürdő boszorkánya, nagyfejű ikertestvére, Zeniba pedig a pénz boszorkánya Mijazaki történetében. Mivel ebben a világban senki sem viselheti a saját nevét, ezert Yubaba átkereszteli Chihirót Senre, ami ezret jelent és Chihiro neve első betűjének alternatív kiejtéséből ered.

giphy (5).gif

12. Bizonyos részek szájbarágósabbak az amerikai verzióban

Az amerikai változat esetében számos alkalommal kellett megmagyarázni azt, amit Chihiro látott vagy átélt és ezek a narratív jelenetek természetesen nem voltak benne az eredeti forgatókönyvben. John Lasseter egy interjúban kitért arra, hogy erre azért volt szükség, hogy a film bizonyos jelenetei érthetőek legyenek az amerikai közönség számára is. Például ami a japánoknál egyértelműen egy fürdőházat jelent, az nem feltétlenül nyilvánvaló egy amerikai nézőnek, így a karakternek hangosan ki kell mondania az amerikai változatban, hogy „Jé, ez egy fürdő.”

13. Innen lehet ismerős a Chichirót szinkronizáló amerikai színésznő hangja

A főhőst a most 25 éves Daveigh Chase szinkronizálta, aki Lilo hangja volt a Lilo & Stitch című sorozatban. Az amerikai színésznő feltűnt még a Donnie Darkóban, a Patkányokban valamint a Körben is az elmúlt években.

giphy (3).gif

14. Mijazaki nem vette át az Oscar díját

2003-ban neki ítélték a Legjobb Animációs Film díját, de nem jelent meg a díjkiosztón, mert így kívánt demonstrálni az Egyesült Államok Irak-ellenes politikája miatt. De a Chihiro már 2003-ig is több mint harminc díjat nyert el világszerte. A film producere arra kérte a rendezőt, hogy ne adjon hangot nemtetszésének az Egyesült Államok politikájával kapcsolatban, Mijazaki így tett eleget a kérésnek.

15. Chihiro Szellemországa a valóságban is létezik 

A filmben látható kis utcákon ön is végigsétálhat, ha ellátogat a tajvani Jiufen városka belvárosába, amely számos részletében emlékeztet a nyüzsgő szellemvárosra. Mijazaki egyébként valóban járt ebben a Quing-dinasztia által alapított elszigetelt faluban, aminek az egyik legnépszerűbb teaháza jelenik meg fürdőként a filmben.

Oszd meg másokkal is!
Mustra