#VILÁGOM

Mutatjuk, milyen lesz a Robert Mapplethorpe dokumentumfilm

2016. március 19., szombat 09:52

Többen is feldolgozzák a homoerotikus fotóival és stilizált fekete-fehér portréival híressé vált fotós, Robert Mapplethorpe munkásságát az idei évben. A hetvenes évek zenei életét, kultúráját és New Yorkját is megfilmesítő HBO-n például április 4-én debütál a Robert Mapplethorpe – Look at the pictures! című dokumentumfilm, ami a 42 évesen elhunyt fotós egyedülálló és provokatív munkásságát kívánja bemutatni – írja a Dazed Digital. A Fenton Bailey és Randy Barbato által rendezett filmet a Sundance filmfesztiválon is bemutatták az év elején és remélhetőleg nemcsak az amerikai, de a hazai HBO is műsorára tűzi majd (az Egyesült Királyságban április 22-től lesz látható). Az alábbi a videóra kattintva egy rövid előzetest már megnézhet az alkotásból.

A New York-i underground egyik meghatározó, melegségét nyíltan felvállaló, majd 1989-ben AIDS-ben elhunyt alakja megihlette a 43 éves amerikai rendezőnőt, Ondi Timonert is, aki várhatóan szintén 2016-ban mutatja majd be Mapplethorpe-ról és egykori szerelméről, a dalszerző-énekes Patti Smithről (akivel szakításuk után egész a fotós korai haláláig jóbarátok maradtak) készített filmjét. Ebben a fotóst a Ki vagy doki? című sorozatból ismert Matt Smith, az énekesnőt pedig a Csajok című sorozat Shoshannája, Zosia Mamet fogja alakítani.

Az év első felében nemcsak a filmvásznon emlékeznek meg a nagy hatású művészről, hiszen a Los Angeles-i Getty Múzeum és a LACMA (Los Angeles County Museum of Art) is kiállítást rendez Mapplethorpe életművéből. Előbbi a művész esztétikájára fókuszál, míg a LACMA-ban az akkori médián keresztül mutatják be a fotós kapcsolatait Patti Smithen át Andy Warholig. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta