#VILÁGOM

A Test női film, ami földhöz vág

2016. február 25., csütörtök 10:49

Lehet, hogy nekem volt túl sok igazán fekete humorú filmmel dolgom mostanában, de a legkevésbé sem tűnt fel az, ami a Test című lengyel film ismertetőjében szerepel, miszerint ez az alkotás „a fekete humor segítségével beszél arról, hogy a szeretett családtagok elvesztését hogyan lehetséges átvészelni”. Nekem akkor már a Férfiak és csirkék eszeveszett humora például sokkal közelebb esik a humor pantone-skáláján a szürke legsötétebb árnyalatához, mint a Test bármely viccesnek szánt képkockája.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ez a film nem humoros időnként, azt meg a legkevésbé sem, hogy nem szép. Azt akarom mondani, hogy ez a film minden felesleges zenei aláfestéstől mentes kimerevített pillanatával, nyomasztó egzisztenciális kérdésével, szorongató humorával és szaggatott ritmusával együtt is felemelő. Lehet vitatkozni azon, egy rendezésnek lehet-e „neme”, annyit viszont mondhatok, hogy számomra kb. a tizedik perc után evidens volt, hogy ezt a filmet egy nő rendezte – és ez nem előny vagy hátrány. Ez tény. Női filmnek lenni nem esztétikai minőség, viszont ez itt rendesen földhöz vágott. Ha az Ifjúság a nyugat-európai férfi elmúlás-elégiája, akkor a Test ugyanez nőben és Kelet-Európában. Van benne egy meztelen táncjelenet, ami annyira meghökkentő, hogy... Na jó, nem mondom el. Nézze meg.

Én utállak téged, te utálsz engem, én utálom magamat

Dióhéjban a sztori a következő: egy rezignált bűnügyi halottkém számára a lánya egyre súlyosbodó anorexiája jelent megoldandó feladatot. Az enyhén alkoholista férfi felnőtt lányával együtt él ugyan, de gyakorlatilag elviselni is alig bírják egymást. Az apa – attól tartva, hogy az halálra éhezteti magát – tehetetlenségében egy pszichiátriai klinikára viszi a lányát, ahol egy különös módszereket alkalmazó terapeuta, Anna veszi őt kezelésbe. Anna – minő meglepetés – maga is küzd saját démonjaival és veszteségével, és meglehetősen szokatlan módszerekkel igyekszik betegeit a gyógyulás útjára terelni. Sem azt a bizonyos démont, sem a veszteséget, sem a módszereket e helyütt nem nevesíteném, egyrészt mert szpojler, másrészt meg mert csak. Nézze meg.

 A Test megér egy estet

Nem újdonság, hogy egy film a testképzavarral, annak lelki okaival, a szeretett anya/feleség elvesztéséből fakadó fájdalom feldolgozásával foglalkozik. Új viszont az az empatikus és finom mozgóképi irónia, amellyel a Test az ezotériához mint a gyász enyhítésének egyik lehetséges eszközéhez viszonyul. Eldönthetetlen, és ezzel együtt tulajdonképpen szinte teljesen mellékes, hogy a megmagyarázhatatlanul kinyíló ajtókra, a maguktól felkapcsolódó villanyokra és a semmiből megszólaló zenékre van-e, lehet-e reális magyarázat. Sokkal fontosabb az, ami a zárt ajtók mögött, egy terápiás foglalkozáson, egy halottkém irodájában vagy egy pályaudvari női vécé balról a negyedik ajtaja mögött történik. Az apa (Janusz Gajos), a lány (Justyna Suwala) és a terapeuta (Maja Ostaszewska) figurája egyformán letaglózott, és az biztos, hogy ennek a filmnek a vége életem eddigi 5 legjobb filmbefejezése között van. Harmadjára mondom: nézze meg. Üt.

A rendezőről és a Test eddigi díjairól

Malgorzata Szumowska a kortárs lengyel film egyik legmeghatározóbb rendezőnője, aki rendszeres fesztiválszereplő és díjazott. A magyar közönség számára ismerős lehet a 33 jelenet az életből, a Szex felsőfokon, és Az Ő nevében című filmjei révén. Szumowska filmjének a világpremierje az 'A' kategóriás Berlinale versenyprogramjában volt, ahol elnyerte a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medve-díjat. A Testet két kategóriában jelölték az Európai Filmdíjra (legjobb rendező, vágó), és Jacek Drosio vágó meg is kapta az Európai Filmakadémia elismerését. A Test a gdyniai Lengyel Filmfesztiválon négy díjat kapott, többek között a legjobb film és színész elismeréseket.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta