5 ok, amiért még mindig jobb papíralapú könyvet olvasni

Az e-könyvek közel sem számítanak újdonságnak: már négy évvel ezelőtt megmutattuk önöknek a legjobb lelőhelyeket, utána pedig segítettünk abban is, hogy milyen olvasót válasszon hozzájuk. De bár könyvet olvasni manapság már szinte bármilyen elektronikus kütyün lehet a tablettől a mobilon át a PC-ig, sokaknak még mindig a hagyományos, papírra nyomtatott, valóban lapozgatható, könyvjelzővel jelölhető könyvek felé húz a szíve - és mint a Mental Floss cikke rámutat, joggal. Íme 5 érv amellett, miért érdemes továbbra is papír formátumban olvasni a könyveket (illetve, egészen pontosan az ellen, hogy könyvet bármiféle elektronikus kütyün olvasson), és a valódi könyvek illata még csak nincs is köztük.

1. Az elektronikus formátum rontja a szövegértést

Egy, a West Chester Egyetem szakértő által végzett kutatás során arra jutottak, hogy a középiskolások kevésbé értették meg a szöveget akkor, amikor iPaden, és nem hagyományos könyvben olvastak. Felfedezték, hogy az elektronikus formátumban a diákok az interaktív funkcióknak köszönhetően gyakran átugrottak részeket - igaz, pont ezek voltak azok funkciók, amelyek más helyzetekben épphogy segítették az olvasott szöveg megértését...

2. Elvonja a figyelmet

Ehhez kapcsolódik a Joan Ganz Cooney Center kutatása is, amelyben a 32 alany segítségével azt figyelték meg, hogy a multimédiás gyerekkönyvek esetében a gyerekek ugyan odavoltak a multimédiás élményért, a szülőkkel közösen olvasott elektronikus szövegből kevesebb dolgot jegyeztek meg, mint a nyomtatott verziók esetében.

150605694

3. Kevesebbre emlékszik a cselekményből

Igen, ismét egy kutatás: itt azt figyelték meg, hogy a felnőtteknek nehezebb megjegyezniük az események időrendiségét, ha elektronikus formátumban olvasnak. A vizsgálat egyébként úgy zajlott, hogy megkértek 25 embert, olvassanak el 28 oldalt e-könyv formájában, 25-öt pedig papíron. Az alanyok ezután azt a feladatot kapták, hogy rakjanak sorrendbe 14 eseményt a történetből - azok, akik Kindle-ön olvastak rosszabbul teljesítettek. (Igaz, a többi tesztben viszont ugyanúgy.)

Ugyanezt vizsgálták a Stavangeri Egyetemen is, ahol arra jutottak, hogy a tizedikesek több dologra emlékeztek egy szövegből, ha azt nyomtatott formában, és nem kijelzőkön olvasták.

4. A könyvek jobbak

Bár a digitális tankönyvek sokszor olcsóbbak és könnyebb is őket tárolni, a diákok mégsem szeretik: több kutatás is arra világított rá, hogy a főiskolai tanulók jobban szeretik a nyomtatott könyveket, mint a digitálisat. A jelek szerint ennek van valami köze az életkorhoz: az Egyesült Királyság National Literacy Trustjának felméréséből az derült ki, hogy a 8-16 év közötti gyerekek még inkább képernyőn olvasnak szívesebben.

5. Kijelzőn olvasni fárasztóbb

A munkahelyén egész nap a képernyőt bámulja, miért folytatná ezt otthon is? Ráadásul egy 2005-ös svéd kutatás arra is rávilágított, hogy a digitális olvasás sokkal nagyobb szellemi megterhelést jelent, mint a papíralapú. Két éve a Harvard is végzett egy vizsgálatot: ők arra jutottak, hogy azok, akik LED világításos e-könyv olvasót használnak, sokkal rosszabbul alszanak és fáradtabbak lesznek másnap - arról pedig ne is beszéljünk, hogy a tévé mennyire az alvás ellensége. Szóval, ha mégis digitálisan olvasna, tablet vagy mobil helyett legalább válasszon olyan valódi e-könyvolvasót, aminek nincs háttérvilágítása. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek