#VILÁGOM

Nincs ideje eljutni a múzeumba? Nem baj, azért nézze meg!

2016. január 21., csütörtök 18:26

Újabb izgalmas anyag jelent meg a Google Kulturális Intézetének honlapján: a Kiscelli Múzeum online kiállításán olvashat dokumentumokat az 1910-es évek híres kurtizánjának, Mágnás Elzának a meggyilkolásáról, illetve nézegethet régi fényképeket, bútorokat és műtárgyakat (például Róth Miksa színes üvegablakát) Budapestről. Ugyanitt nyit kiállítást január 21-én több mint száz másik intézmény mellett a New York-i Guggenheim Múzeum - így már több mint ezer múzeumból, köztük több magyar intézményből is láthatóak itt műtárgyak. Itt mutatkozik be továbbá a világhírű Monet festményről, a Vízililiomokról készült “gigapixeles” felbontású fotó is, mely az egyébként szabad szemmel alig látható részleteket is jól kivehetővé teszi.

A Kiscelli Múzeum legújabb online kiállítása arról az első világháború előtt meggyilkolt híres magyar kurtizánról szól, akinek életéről és brutális halálának rejtélyéről a tavalyi év egyik legjobb magyar filmje készült: a Félvilág című történelmi thrillerben Kovács Patrícia és Kulka János játsszák a főszerepeket. De a Google nemcsak a múzeum különféle gyűjteményeiből szemezget, hanem a látogatók a Google Street View funkciójának segítéségével az intézmény valamennyi kiállítótermét bejárhatják. A bemutatott tárgyak között több olyan is akad, amely korábban nem került a múzeum látogatói elé: ilyen például az, a 20. század elején készült, német gyártmányú — szekrény méretű — Polyphon zenegép is, amelyet nemrégiben állítottak helyre.

Budapest történetéről is olvashat.
Budapest történetéről is olvashat.
Fotó: google.hu

Ha a Kiscellin kívül kíváncsi más magyar múzeumok kiállítására is, van egy jó hírünk: megnézhetőek a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Zeneakadémia, a Magyar Állami Operaház és a Holokauszt Emlékközpont online kiállításai is. A teljes élvezethez azért angoltudás szükséges.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta