#VILÁGOM

Leszbikus rendőrnők és nemváltó kamaszok találkozása francia feministákkal a filmvásznon

2016. január 20., szerda 11:28

LMBTQ témában (is) tele van a filmes padlás sztereotípiákkal. Akinek a coming out kifejezésről maximum Csányi Sándor eltartott kisujja jut eszébe, annak nem ajánljuk a január 20-án kezdődő Budapest Pride LMBTQ Filmfesztivált. Aki viszont működő párbeszédekre, hús-vér figurákra, meghökkentő, felforgató, abszurd, fiktív, valóságon alapuló, röhögős és/vagy bőgős emberi történetekre vágyik ebben a témában, annak ott a helye az Art+ Cinema és a Bálint ház vetítésein az elkövetkezendő napokban. 

Január 20-án veszi kezdetét a 20. Budapest Pride LMBTQ Filmfesztivál. Hat kontinensről érkező több mint 30 játék-, dokumentum- és rövidfilm, valamint a vetítésekhez kapcsolódó kerekasztal-beszélgetések színesítik a programot. Január 24-ig két helyszínen (Art+ Cinema, Bálint Ház) lesznek vetítések.

A filmfesztivál fő programjának, a nagyjátékfilmeknek az Art+ Cinema ad helyet, ám számtalan egyéb vetítés és rendezvény zajlik majd a Bálint Házban, a Kuplungban és a Szociális Helyiségben is. Erős a felhozatal, színes a program, izgalmasak az előzetesek, szóval nehéz kiválasztani csupán néhányat a filmek közül, mi azért mégis megpróbáljuk.

Freeheld

Ez a fesztivál nyitófilmje, amely a hazai mozikban először lesz most látható, az Oscar-díjas Julianne Moore, valamint Ellen Page alakításával. A valós történetet feldolgozó amerikai filmben egy rendőr hadnagy, Laurel Hester harcol azért, hogy halála után partnere jogosult legyen özvegyi járadékra.

Vetítés: 2016. január 20. szerda 18:30 Art+ Cinema, Lugosi terem (nagyterem)

Francia nyár / Summertime / La belle saison

Delphine Párizsba költözik, hogy kitörjön családjából és anyagi függetlenséghez jusson. Carole szintén Párizsban él és részt vesz a feminista mozgalomban. Találkozásuk mindkettejük életét a feje tetejére állítja.

Vetítések:

2016. jan. 23., szombat 20:45 Art+ Cinema, Lugosi terem (nagyterem)

2016. jan. 24., vasárnap 17:30 Art+ Cinema, Kertész terem (kisterem)

Lányok elveszve / Girls Lost / Pojkarna

Kim, Bella és Momo felfedez egy különös növényt a szeretett üvegházukban. A növény mágikus tulajdonságokkal rendelkezik, ami átmenetileg fiúvá alakítja őket. Kim fiúként beleszeret Tonyba, Momo pedig Kimbe.

Vetítés:

2016. jan. 21., csütörtök 18:30 Art+ Cinema, Lugosi terem (nagyterem)

Rejtőzködők / Hidden Away / A escondidas

Ibrahim 14 évesen találkozik először a tizenéves Rafával. Mikor később útjaik újra egymást keresztezik, együtt próbálnak rájönni arra, hogyan meneküljön meg Ibrahim a sorsától, és éljen olyan életet, amilyet szeretne.

Vetítések:

2016. jan. 23., szombat 19:00 Art+ Cinema, Lugosi terem (nagyterem)

2016. jan. 24., vasárnap 15:30 Art+ Cinema, Kertész terem (kisterem)

A vetítésekre vásárolható jegy ára 1200 forint, az öt előadásra érvényes bérlet pedig 5000 forintba kerül. A Bálint Házban (VI. Révay u. 16.) látható rövidfilm szekció vetítéseire a belépés ingyenes; az ajánlott adomány összege 500 Ft. A filmfesztivál során rendezett beszélgetéseken a részvétel ingyenes. A programok teljes választéka elérhető innen

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta