#VILÁGOM

Piton professzor David Bowie után ment

2016. január 14., csütörtök 15:12

Alig ocsúdhattunk fel a David Bowie halála okozta sokkból, máris újabb brit ikont vitt el a rák hatvankilenc évesen. Alan Rickman színész halálhíréről a család számolt be ma délelőtt, adta hírül a Guardian.

A londoni születésű színészt kisgyerekkorától vonzotta a színpad, a legnagyobb iskolákban sajátította el a színjátszás fortélyait, sokáig tagja volt a Royal Shakespeare Company-nak is. Rickman számára a világhírt minden kétséget kizáróan a Harry Potter sorozat Piton professzora hozta meg, de ha esetleg valaki elfelejtette volna, hogy ő volt a gonoszak (egyik legsármosabb) főgonosza a Drágán add az életed első részében, már 1988-ban is. 

Valószínűleg a rendezők is ekkor találták meg maguknak, amitől beindult a gépezet és Rickman megannyi negatív főhőst alakíthatott, egészen változatosan, óriási sikerrel. Ki ne emlékezne például az 1991-es Robin Hoodra, amiben Kevin Costner egyik legnagyobb ellenségét formálta meg? A gonosz nottinghami bíró szerepének megformálásáért elnyerte a Brit Filmakadémia díját a legjobb mellékszereplő kategóriában. Az 1995-ös Raszputyin című HBO-filmben is erősen hozta a címszereplő alakját, olyannyira, hogy Emmy-díj és Golden Globe-tulajdonos lett belőle. Utóbbit aztán megkapta mégegyszer, az Egy csoda teremtése című tévés minisorozatért 2004-ben.

 

De nem csak a gonosz Rickman fog hiányozni a Földről, hiszen megannyi kellemes pillanatot köszönhetünk neki például Kevin Smith Dogmájában Isten hangjaként, vagy az Igazából szerelem félrelépő férjeként is. Ez utóbbiban is Emma Thompson volt a partnere, akárcsak az Értelem és érzelemben, amiért további díjakat is bezsebelt. 

Ugyan Rickman többszörös Bafta- és Golden Globe-díjas, sőt a polca telis-tele van elismerésekkel, és bár az Oscart sosem kapta meg, ám ez különösebben nem is zavarta. "Szerepek nyernek díjakat, nem színészek" – nyilatkozta 2008-ban, mikor azzal piszkálták, hogy nem bosszantja-e, hogy az Akadémia nem tünteti ki. "A színészek a változások ügynökei" – vélte. "Egy film, egy színdarab, egy dal vagy egy könyv képes lehet egy egész világot megváltoztatni."

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta