#VILÁGOM

Oscarra jelölték a Saul fiát

2016. január 14., csütörtök 14:42

Miután vasárnap a Saul fia megkapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat újabb sikert könyvelhet el a rendező, filmjét ugyanis Oscar díjra is jelölték a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

Nemes Jeles László rendező munkája az első magyar alkotás, mely elnyerte a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szervezetének (HFPA) elismerését. A film 2015-ben a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját is elvitte a 68. Cannes-i Filmfesztiválon. 

Az auschwitzi koncentrációs táborban játszódó Saul fia című film főszerepét Röhrig Géza, a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmrendező szakán végzett, 15 éve New Yorkban élő költő, amatőr színész alakítja. A zsidók gázkamrákba terelésére és a holttestek eltakarításra kényszerített foglyokról, a Sonderkommando tagjairól szóló film végig a főhőst követi úgy, hogy az áldozatokat nem mutatja, s a hanghatásokkal, halálkiáltásokkal, lövésekkel, nyögésekkel a nézők képzeletére támaszkodva idézi meg a megmutathatatlant. A Saul fia forgatókönyvét Nemes Jeles László és Clara Royer írta, a film producere Sipos Gábor és Rajna Gábor volt, a főszerepeket Röhrig Gézán kívül Molnár Levente, Urs Rechn és Zsótér Sándor alakította.

A Saul fia a kilencedik magyar film, amit Oscarra jelölnek legjobb idegen nyelvű filmként. Eddig egy magyar film nyert Oscart, Szabó István Mephistója 1982-ben. Nemes Jeles filmje a kolumbiai A kígyó ölelésével, a francia Mustanggal, a jordániai Theebbel és a dán A Warral áll versenyben. Az idei Oscar-gálát február 28-án rendezik meg Hollywoodban. Ha a többi kategória jelöltjeire is kíváncsi, ide kattintson!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta