#VILÁGOM

81 éves lenne Elvis, akit így éltek túl a dalai

2016. január 10., vasárnap 09:11

Január 8-án lett volna 81 éves a kultikon Elvis Presley, akinek zenéje nemcsak saját idejében volt meghatározó és műfajteremtő, de egész a mai napig hatással van a újabb generációs zenészek munkáira is. Össze is szedtük, mennyire - és az alábbi válogatásból kiderül, hogy Presley-t életműve és a zenére gyakorolt hatása alapján még 2016-ban, halála után közel 40 évvel is joggal nevezhetjük a világ egyik leghíresebb könnyűzenei előadójának.

Ennyire volt sikeres:

- Tizennégyszer jelölték Grammy-díjra, ebből hármat meg is nyert.

-  1971-ben a Grammy Életműdíját is neki ítélték.

-  A Blue Hawaii című filmjének (1961) filmzenealbuma lett '60-as évek második legjobban fogyó albuma. 

- Halála után lemezeiből kétszer több fogyott el, míg élt

- Minden idők legsikeresebb szólóénekese, a több mint egymilliárd eladott lemezével

- Lemezeladásban csak a Beatles tudta megelőzni

1. You Are Always On My Mind

A dalt John Christopher, Mark James és Wayne Carson írta, és Presley 1972-ben énekelte el. A BBC Music szavazása szerint pedig minden idők legjobb feldolgozása lett belőle a Pet Shop Boys Always On My Mind című 1983-as felvétele. 

2. In The Ghetto

Érkezzen a kétségtelenül nem a legvidámabb, de talán az egyik legszebb feldolgozás, amit Nick Cave-nek és zenekarának, a Bad Seedsnek köszönhetünk 1984-ből. Az eredetit Presley 1969-ben énekelte el.

3. Can't Help Falling in Love

Az egyik legtöbbet feldolgozott, 1961-es Presley dal a UB40 reggae-verziójában is nagyot futott, de a U2 is leporolta. Az alábbi felvétel 1993-ban készült Svájcban, amikor a banda a Zoo TV turné keretein belül bevette a fél világot. Bono 1992-ben szólóban is felvette a számot, ami szerepel a Honeymoon in Vegas című film zenéi között.

Persze érdemes megemlíteni a Pearl Jam feldolgozását is. A koncertfelvételt 2000-ben vették fel Las Vegasban.

4. Santa Claus Is Back in Town

Elvis nem csinált abból gondot, hogy karácsonyi dalokat is énekeljen, az egyiket az 1957-es Santa Claus Is Back in Towncímű számát pedig a My Morning Jacket fel is dolgozta 2000-ben. A zenekar még egy EP albumot is kiadott a neves ünnep alkalmából, My Morning Jacket Does Xmas Fiasco Style címmel.

5. Heartbreak Hotel

Elvis-feldolgozások nemcsak rég készültek, a fiatalabb generáció is rendre elő-előveszi az egyes számait. Így tett Justin Timberlake is 2013-ban Memphisben, a Király szülőhelyén, amikor tisztelgésképp elénekelte Elvis 1956-os Heartbreak Hotel című számát. 

+ egy friss

Valószínűleg ez a legfrissebb próbálkozás, amit Dana Williams és Leighton Meester követett el Elvis 1957-esBlue Christmas című dalával. Íme a végeredmény:

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta