Énidő a Ludwig tetején

Amikor az egyszeri újságíró nem néz utána a dolgoknak, akkor történik az, ami most is: kellemes kultúrmeglepetés kis szépséghibákkal. Pszichológiai tárlatvezetés, hirdeti a Ludwig Múzeum programajánlója, és a cím alapján – gondolom, joggal – hittem azt, hogy majd jól elpszichologizálják nekem, a kortárs vizuális művészetekben kissé járatlan egyszeri választópolgárnak, mit gondolhatott a festő/fotós/installátor, amikor ezt a vonalat húzta, meg azt a beállítást lekapta. Hát, egy nagy frászt. A hangsúly a tárlatvezetésen részt vevők belső világán, és nem az alkotók vélt vagy valós szándékán van. Elmagyarázzuk. 

üres
Ludwig Múzeum

Huszonöt év

A Ludwig Múzeum idén 25 éves. Mit jelent a születésnap egy múzeum életében, és ennek kapcsán: mit jelent a születésnap egy ember életében? Milyen emlékeket hordoz magában, melyek azok, amelyekre szívesen, és melyek azok, amelyekre kevésbé szívesen emlékszik? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük együtt a választ Szirmai Anna Linda pszichológussal, pszichodramatistával és trénerrel.

Interaktív pszichológiai tárlatvezetés a 25 éves Ludwigban

"Senki sem egyszer születik.
Újra és újra olyan élményekkel találkozunk életünk során, amelyek megkérdőjelezik azt, ahogyan működünk. Van, amit választunk és van, amit tesznek velünk. Lehet, hogy számítunk rá, de többnyire a derült égből csap le. Talán előre készülünk rá – de biztos, hogy sosem arra készülünk, ami aztán történik. Mert az ilyen élmények mindig intenzívebbek, felkavaróbbak, nehezebbek – mások, mint amit előtte tapasztaltunk.
Ismerős ünnepek, „ünnepelt” születésnapok, vállalt és véletlen kalandok egyaránt képesek rá, hogy kilökjenek minket egy váratlan helyzetbe, magunk elé a reflektorfénybe és feltegyék a kérdést:
Mit teszel most?
Amit pedig válaszolunk, az átírja a történetünket, és ezt a történetet fogjuk majd mesélni később – magunknak, másoknak és az unokáinknak. A tárlatvezetés során arra nézünk rá műalkotások segítségével, hogy mi történhet velünk a hétköznapokon kívül – és hogy ez mit hozhat ki belőlünk.
S, hogy miért e témafelvetés? A Ludwig Múzeum 25. „születésnapi” kiállításának művei között fogunk találkozni."

Tizennégy fenék

Merész próbálkozás effajta belső utazást hatvan-hetven perc alatt lezavarni, fiatal és lelkes tárlatvezetőnk többször figyelmeztet is minket az idő rövidségére. Tényleg szorít az idő. Bár feltételezem, velem ellentétben a résztvevők nagyjából sejtik, mire vállalkoztak, valahogyan mégis feltűnő a közönség kezdeti passzivitása. Leültetnek minket néhány fotó elé, amelyek a múzeum 25 évét mutatják meg nagy vonalakban, és pár perc múlva már azt a feladatot kapjuk, hogy tekintsük végig némán saját életünk képzeletbeli fotótárlatát. Tizennégy fenék egyszerre kezd el ficeregni a közepesen kényelmetlen hordozható múzeumi széken. Tekintsük. Csoportmunkára, véleményütköztetésre is van némi idő, de a három stációból álló foglalkozás után mégis egy kis hiányérzet marad bennem. Nem lehetne mindezt képek nélkül? Viszont ha már a Ludwigban vagyok, nem lehetne mindezt inkább sokkal több kép segítségével?

üres
Ludwig Múzeum

Önismereti gyorstalpaló kitömött disznóval

Az alapötlet jó, és talán éppen az lehet a célja, hogy ha bírjuk a 60 perces gyorstalpaló önismereti tréninget, vállalkozzunk egy hosszabb, négy órás tárlatvezetésre is. A múzeum 3. emeletén megtalálható izgalmas kortárs alkotások inkább csak ürügyül szolgálnak arra, hogy részt vegyünk egy belső utazáson, jelentőségük a tárlatvezetés szempontjából elenyésző. A végül hetvenöt percesre nyúló szeánsz után mindenképpen érdemes volt végigsétálni a kiállításon, és megnézni azokat az egyszerre vicces és felkavaró alkotásokat, amelyek helyet kaptak itt. Énidő volt az is a javából.

üres
Ludwig Múzeum

Ha ön is kipróbálná

A pszichológiai tárlatvezetés műfaja meghonosodni látszik a Ludwigban, méghozzá oly módon, hogy minden eseménynek más központi témát adnak a szervezők. Most épp a 25 év volt az apropó, de a legkülönfélébb megközelítéseket találják ki, hogy minden alkalom egyedi legyen. Ha érdekli, érdemes hetente csekkolni a fenti linken a honlapot vagy a Ludwig Facebook-oldalának eseményeit. A programokon a részvétel regisztrációhoz kötött, és ha esetleg kifejezetten a Ludwig Goes Pop című pop-art kiállításukhoz kapcsolódó workshop érdekli, érdemes gyorsan bejelentkezni, mivel a kiállítás január 3-án zár, az ehhez kapcsolódó utolsókét interaktív tárlatvezetést pedig december 28-án tartják.

Oszd meg másokkal is!
Mustra