#VILÁGOM

Az Ifjúság nem csak Madalina Ghenea feneke miatt kihagyhatatlan

2015. december 24., csütörtök 13:07

Csapjunk rögtön a lecsóba: Paolo Sorrentino annyira jó filmet rendezett, hogy én például egészen biztos, hogy még egyszer megnézem. Az Ifjúság alapvetően drámai alkotás, amely lenyűgöző színészi alakításokkal, mesterien komponált képekkel és sok humorral ajándékoz meg bennünket, és múlt szombaton méltán vitt el öt jelölésből hármat az Európai Filmdíjak szombat esti, berlini gáláján. Sorrentino lett a legjobb rendező, alkotása a legjobb film, főszereplője, Michael Caine pedig a legjobb európai színész.

Du bist svájci

Amondó vagyok, hogy senki ne legyen lusta (én hajlamos vagyok rá), és moziban nézze meg az Ifjúságot, ne a laptopon. Sorrentino előző, Oscar-díjas filmjét, A nagy szépséget is fényképező Luca Bigazzi gyönyörű képsorai mindenképp mozivászonért kiáltanak. A környezet se kutya: Svájcban vagyunk, wellness-szállóban, ami nyilván köszönőviszonyban sincs a hazaiakkal, ahol politikusok és tisztségviselők költik el csapatépítés címén az uniós pénzt. A Michael Caine alakította karmester és Harvey Keitel filmrendező figurája itt múlatják az időt. Előbbi azért, mert nem akar csinálni semmit, utóbbi pedig a következő művének forgatókönyvét akarja itt befejezni. 

Főszerepben: Ghenea feneke

Gyógyfürdőket és masszázsokat vesznek, megbeszélik, hogy ki, mennyit pisilt aznap (a prosztata nem vicc, figyelmeztet Keitel), beszélgetnek, figyelik a többi vendéget és kommentálják a körülöttük zajló eseményeket, melyekből itt és most egyet sem árulunk el, tessék meglepődni. Szóval ennyi a film váza és kerete, de ami ráépül, az maga a csoda. Régen nevettem filmen ilyen sokat, miközben dráma is akad benne bőven. Ráadásul Sorrentino fontos dolgokat fogalmaz meg az életről, halálról, szerelemről, az emlékekről és legfőképpen: az elmúlásról. Valójában ez lehetne a film igazi címe, hiszen a főhősök és a mellékszereplők (Jane Fondának is van egy hihetetlenül erős 5 perce) idős emberek, de legalábbis középkorúak (bocs, Rachel Weisz!), többségük a hátralévő éveket tervezi, vagy éppen az aznapot próbálja meg túlélni. Reméljük, ez senki nem riaszt vissza, de ha mégis, annak eláruljuk, fiatalok is jócskán előfordulnak a filmben. Ott van rögtön a román modellből lett színésznő, Madalina Ghenea, az ő feneke kap főszerepet a film plakátján. A jelenete pedig biztos kultikus lesz, amint meztelenül, Caine-re és Keitelre ügyet sem vetve lépdel be a medencébe. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta