#VILÁGOM

Rekordárat adtak Reigl Judit festményéért a Sotheby's aukcióján

2015. december 16., szerda 13:47

December 10-én 315 ezer euróért, azaz 99,58 millió forintért kelt el a Sotheby's aukciósház párizsi fiókjában Reigl Judit Robbanás (Éclatement) című festménye. Ezzel a Párizsban élő 92 éves művész lett kvázi a legdrágább élő magyar festő. 

A szürrealistának induló, majd a lírai absztrakt felé forduló Reigl Judit a Wikipédia szócikke szerint Szőnyi István tanítványa volt, mielőtt 1950-ben Franciaországba disszidált (nyolc alkalommal kísérelte meg a szökést a vasfüggönyön keresztül, mielőtt végre sikerült neki). Azért disszidált, hogy szabadon alkothasson, mert nem elégítette ki, hogy itthon csak Rákosi, Gerő és Sztálin portrékra volt igény, azóta is Franciaországban él. 1954 óta állít ki Franciaországban, első kiállításának katalógusához maga André Breton, a szürrealizmus legfontosabb alakja írta az előszót. Hazánkban csak a kétezres évek kezdete óta láthatók a festményei. 

Az ár azért is meglepő, mert maga a Sotheby's is csak 60-80 ezer euró körülre becsülte a Robbanást, de amúgy a művésznő képért fizettek már 340 ezer eurót is, igaz akkor egy francia galéria értékesítette a festményt. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta